- Det er hele mit arbejdsliv, hvor jeg er gået ind og ud af den samme port. Jeg har været her i 37 år.
Vi skal alle sammen ud og finde en anden måde at forsørge vores familier på
For Anette Andrea Olsen er det vemodigt at skulle sige farvel til Danish Crown-slagteriet i Ringsted.
Når det lukker til september skal hun og omkring 900 andre ansatte ud og finde et nyt job. 300 andre ansatte kan få job på Danish Crowns faciliteter i Jylland.
Nu er de seks kommuner, der er hjemsted for de fleste af de ansatte, gået sammen om en stor, fælles indsats for at hjælpe alle videre.
- I sidste uge fik vi vores fyreseddel. Så gik det op for alle, at det er alvor. Vi skal alle sammen ud og finde en anden måde at forsørge vores familier på.
- Min mand arbejder her også. Han har været her i 35 år, siger hun.
Hun arbejder i dag som uddannelsesambassadør på slagteriet og talsmand for de ansatte i Fabrik 3. Derfor er hun centralt med i planerne om at finde en vej videre for alle.
- Allerede nu kan vi se en stor opmærksomhed fra mange virksomheder. Der er mange, der er interesserede i arbejdsomme medarbejdere, som vi jo er her på fabrikken.
- Og jeg tror også, at der er kolleger, der kan se det, efterhånden som chokket lægger sig, siger hun.
Seks kommuner arbejder sammen
Danish Crown er med sine 1.200 ansatte en af de største arbejdspladser i vores landsdel - og de ansatte kommer fra mange forskellige kommuner.
Ud over Ringsted Kommune, så deltager Holbæk, Slagelse, Næstved, Faxe og Sorø kommuner nu i et fælles samarbejde, der skal hjælpe de ansatte videre i andre job eller ud i et omskolingsforløb.
- Vi har skullet forholde os til, hvordan vi smartest kan gribe det an som kommune. Og vores jobcenter har et virkelig godt setup for at hjælpe.
- Det afgørende for os er, at vi hjælper medarbejderne videre så godt som muligt i job eller uddannelse, siger Ringsted Kommunes borgmester Klaus Hansen (V).
Samarbejdet med de øvrige kommuner i området er blevet til virkelighed på baggrund af erfaringerne fra Sæby, hvor et tilsvarende slagteri lukkede sidste år.
- Erfaringen var, at vi skulle rykke sammen i bussen fra starten og arbejde sammen. Den hurtige indsats er det, der rykker.
- Så det gør vi alt for at effektuere her i Ringsted, siger Klaus Hansen.
Som led i samarbejdet rykker ansatte fra kommunernes jobcentre ind på Danish Crown i en fælles indsats.
De skal blandt andet gennemføre samtaler med omkring 900 af de afskedigede i løbet af de kommende tre uger.
Borgmesteren tør ikke sætte tal på, hvad lukningen kommer til at koste kommunen målt i kroner og ører.
Men selve indsatsen med at hjælpe ansatte videre er indtil nu blevet budgetsat til to millioner kroner - en ekstrabevilling vedtaget af et enigt byråd.
- Det var penge, som det var nødvendige at bruge. Det tror jeg, alle kunne se, siger borgmesteren.
Slagteri er med
Som led i overenskomsterne tilbyder Danish Crown alle, der har været mange år i virksomheden, en fratrædelsesgodtgørelse.
Men dem, som ikke kan få, er så småt begyndt at sive fra virksomheden.
Ifølge medarbejderne er omkring 100 ansatte allerede kommet videre i anden beskæftigelse.
Danish Crown arbejder dog også på at lokke nogle af de ansatte videre til andre job i koncernen, fortæller Karsten Frandsen, der er HR partner i Danish Crown.
Virksomheden laver således interne jobmesser og ekskursioner til de ansatte, før andre virksomheder kommer til.
- Vi har 300 stillinger i Herning, Horsens og Blans, og vi forventer at komme i mål og tiltrække vores dygtige medarbejdere til de stillinger. Samtidig kommer vi til at gøre tiltag, der kan hjælpe de andre ansatte videre til andre virksomheder, siger han.
Frister nok mest udenlandske ansatte
Karsten Frandsen erkender, at det nok især er udenlandske medarbejdere, som der er fristede for muligheden for at flytte med til Jylland.
- De udenlandske medarbejdere er måske mere flytbare end de danske. Vi har en god portion ansatte fra Polen, der nok ikke er bundet af lokalområdet her i Ringsted.
- Men vi tilbyder også busture for hele familien til medarbejdere til de andre slagterier, så de også kan se nærområdet, siger han.
Han roser samarbejdet med de kommunale jobcentre.
- Det er uundværligt. De gør et stort arbejde for at se, hvad vi kan gøre for at hjælpe medarbejdere enten videre i uddannelse eller videre i andre job, siger han.
Samtidig laver Danish Crown en jobmesse til august, hvor mellem 40 og 60 virksomheder inviteres til at komme og tale med medarbejderne.
- Det er nok det største enkelte tiltag, som vi kommer til at lave, siger Karsten Frandsen.
For Anette Andrea Olsen med de 37 års historie på slagteriet er det afgørende, at alle ansatte kommer videre på en god måde.
- Jeg tror faktisk, at alle kan lande godt på den anden side, men man skal selvfølgelig gøre en indsats selv. Jeg ser frem til, at der kommer en masse virksomheder, der gerne vil have fingrene i de her hårdtarbejdende slagteriarbejdere.
- Vi er loyale hele vejen igennem, siger hun.
Anette Andrea Olsen er derfor fuld af fortrøstning.
- Det skal sgu nok gå. Det her er ikke noget, som vi har valgt. Men nu skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at få folk videre, siger hun.