Ringsted Kommune var godt klar over, at det bosted, hvor kommunen ulovligt havde placeret tre børn, ikke var et godkendt.
Det er en klar fejl, at vi har ikke orienteret socialtilsynet straks
TV2 Østjylland afslørede i sidste uge, hvordan naboer i Homå ved Grenaa oplevede børn løbe skrigende og nøgne rundt på gaden, ligesom personalet på det ikke-godkendte bosted truede børnene med vold.
Kommunen skriver selv i en redegørelse, at den var opmærksom på, at der kunne være tvivl om det juridiske grundlag for anbringelsesstedet.
Alligevel afleverede Ringsted Kommune yderligere to børn på bostedet.
Det får nu en ekspert til at kritisere Ringsted Kommunes ulovlige akutanbringelser.
- Kommunen har et enormt stort ansvar, når man anbringer børn i forhold til at sikre, at de børn, så også får det tilbud med den støtte og den omsorg, som de har brug for.
- Derfor undrer det mig, at kommunen ikke har mere styr på, hvor er børnene egentlig henne og hvordan kvaliteten er, siger Sarah Alminde, postdoc ved Roskilde Universitet og forsker i børneperspektiver og inddragelse af børn og unge.
Tilsyn blev ikke underrettet
Ankestyrelsen har konkluderet, at anbringelsen af børnene på bostedet var ulovlig, fordi børnene maksimalt må opholde sig på et ikke-godkendt bosted i op til seks uger.
Derudover blev Socialtilsyn Midt ikke underrettet om anbringelsen, som den skulle være blevet.
Det første barn blev placeret på bostedet i august 2023. To andre børn blev placeret på bostedet i foråret 2024.
Børnene blev først fjernet igen i henholdsvis september og oktober 2024. Det ene barn har altså været anbragt på bostedet i mere end et år.
I forbindelse med underskrivelse af kontrakt i to af sagerne bliver Ringsted Kommune opmærksomme på, at der kan være tvivl om det juridiske grundlag for anbringelsesstedet
Ringsted Kommunes embedsværk har lavet et notat til politikerne i børne- og familieudvalget, der mandag den 20. januar vil gennemgå sagen på et møde. Her skriver administrationen:
- I forbindelse med underskrivelse af kontrakt i to af sagerne bliver Ringsted Kommune opmærksomme på, at der kan være tvivl om det juridiske grundlag for anbringelsesstedet.
Alligevel efterlod Ringsted Kommune børnene på bostedet.
Chef indrømmer fejl
Margit Mikkelsen, der er børnecenterchef i Ringsted Kommune, erkender over for TV2 ØST, at kommunen har fejlet.
- Det er en klar fejl, at vi har ikke orienteret socialtilsynet straks, siger hun og fortsætter:
- Det er også en klar fejl, at vi har brugt et sted, som ikke havde det nødvendige juridiske grundlag for de her anbringelser.
Ringsted Kommune var ikke klar over, at børnene var blevet placeret hos underleverandøren Amanacare - og altså ikke hos akutanbringelser.dk, som kommunen havde indgået kontrakt med.
Socialtilsyn Midt blev gjort opmærksom på børnenes mistrivsel og rakte ud til Ringsted Kommune med bekymringen.
- Du kan bare finde en anden plads
TV2 Østjylland har fået aktindsigt i kommunikationen mellem Ringsted Kommune og Socialtilsyn Midt.
Ifølge et telefonnotat oplyser Ringsted Kommunes sagsbehandler til socialtilsynet, at barnet blev anbragt for et år siden og har været der siden.
Det er et udtryk for en voldsom forråelse og et meget problematisk børnesyn
- Kommunen har ikke kunnet finde et alternativt tilbud til (barnet), som vil tage ham ind. Hun (sagsbehandleren, red.) oplyser, at hun har forsøgt alt, og hvis han ikke kan være, hvor han er nu, så kan "du bare finde en anden plads, siger Ringsteds sagsbehandler ifølge notatet.
Sagsbehandleren oplyser desuden i telefonen, at hun er klar over, at botilbuddet ikke er godkendt.
- Jeg spørger om, hvad de vil gøre, hvis tilbuddet ikke kan godkendes, hvortil (sagsbehandlerens navn, red.) svarer, at så vil hun dumpe barnet her.
- Så må vi finde en plads til barnet, skriver medarbejderen hos Socialtilsyn Midt i telefonnotatet.
Ekspert: Forrået og problematisk
Den udtalelse ryster Sarah Alminde.
- Det er et udtryk for en voldsom forråelse og et meget problematisk børnesyn, altså forestillingen om, at det ligesom er noget i barnet, der er problemet, siger hun og tilføjer:
- Barnet omtales som så vanskeligt, at kommunen ikke kan finde et ordentligt tilbud til dem og man taler om børn som nogen, der bare kan dumpes på den måde. Det er stærkt problematisk.
Konfronteret med udtalelsen fra kommunens sagsbehandler, svarer Margit Mikkelsen:
- Jeg kan i hvert fald sige, at vi naturligvis aldrig dumper børn og at det er ikke sådan, vi skal tale om børn, siger hun.