Dræbt kvinde skulle mindes med særlig plade - men kommunen siger nej

Center for Voldsforebyggelse vil med 38 mindeplader sørge for, at dræbte kvinder ikke går i glemmebogen. Men mange kommuner vil ikke have pladerne op.

38 kvinder er siden år 2000 blevet dræbt i de 12 kommuner i TV2 ØSTs sendeområde.

Dem vil Center for Voldsforebyggelse gerne skabe opmærksomhed omkring ved at sætte mindeplader op for kvinderne på de kommunale bygninger.

På de gyldne plader står den enkelte dræbte kvindes navn, alder, årstal og stedet, de blev dræbt.

quote Jeg synes det er virkelig ærgerligt, fordi det er en meget lille gestus, men den gør en kæmpe forskel.

Ditte Bjerregaard, direktør, Center for Voldsforebyggelse

Men lige nu er spørgsmålet, om pladerne nogensinde kommer op.

Center for Voldsforebyggelse har kontaktet alle 12 kommuner og har med én undtagelse enten ikke fået svar eller fået afslag. 

- Jeg synes, det er virkelig ærgerligt, fordi det er en meget lille gestus, men den gør en kæmpe forskel, siger Ditte Bjerregaard, der er direktør for Center for Voldsforebyggelse.

En del af forebyggelsen

Organisationens tanke med mindepladerne er, at de via placeringen i det offentlige rum skulle være med til at skabe samtaler om drab, hvilket bidrager til det forebyggende arbejde.

Tre af de i alt 38 drab på kvinder fandt sted i Ringsted Kommune. 

Et af ofrene var en 40-årig kirkemedarbejder, der blev fundet dræbt af knivstik i halsen på kirkekontoret ved Sneslev Kirke uden for Ringsted i slutningen af december 2015. 

De gyldne mindeplader har kun fået en positiv velkomst i en af områdets 12 kommuner.
De gyldne mindeplader har kun fået en positiv velkomst i en af områdets 12 kommuner. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Der var tale om et jalousidrab udført af hendes eksmand. Han fik 12 års fængsel for sin udåd.

- Det er jo fuldstændig forfærdeligt. Det er jo ikke det, der skal ske herude. Der skal folk lægges til til ro, men ikke slås ihjel, siger Ditte Bjerregaard.

Bygninger skal ikke være kampplads

Ringsted Kommune var til en start positiv over for opsættelsen af mindepladerne, men et enigt plan- og boligudvalg endte alligevel med at sige nej tak.

- Vi vil helst ikke have budskaber op på kommunens bygninger, men derfor synes jeg stadig godt, vi kan kigge på, om man kunne gøre det på en anden måde. Det handler primært om at holde bygningerne neutrale og fri for den politiske kampplads, forklarer Lasse Mølholt (V), der er formand for udvalget. 

quote At hænge mindeplader op for dræbte kvinder i Slagelse falder ikke inden for det brede og favnende borgerperspektiv, som vi står på

Slagelse Kommune

Han frygter, at et eventuelt ja vil føre til, at andre organisationer vil henvende sig om lignende initiativer. Det argument køber Ditte Bjerregaard dog ikke. 

- Kvinders sikkerhed er et spørgsmål, som vedrører os alle, så derfor burde kommunerne gå allerforrest, siger hun. 

Hun håber derfor, at kommunen vil genoverveje sagen, så mindet om kvinder som den 40-årige fra Sneslev kan få lov til at leve videre. 

Slagelse: Kvindedrab er ikke bredt og favnende

I Slagelse har fem af de 38 drab fundet sted.

Et af dem var æresdrabet på en dansk-palæstinenser i 2005 på Banegårdspladsen i Slagelse. Kvinden havde giftet sig uden familiens tilladelse og blev derefter beordret dræbt af hendes far for at redde familiens ære. 

Faren blev idømt fængsel på livstid, mens broren, der skuddræbte sin søster, fik 16 års fængsel.

Ditte Bjerregaard fra Center for Voldsforebyggelse havde håbet, at de tre mindeplader over dræbte kvinder i Ringsted kunne blive hængt op ved byens rådhus. Men det ansvarlige udvalg afviser.
Ditte Bjerregaard fra Center for Voldsforebyggelse havde håbet, at de tre mindeplader over dræbte kvinder i Ringsted kunne blive hængt op ved byens rådhus. Men det ansvarlige udvalg afviser. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Også Slagelse Kommune siger nej til at få fem mindeplader sat op et sted i byrummet.

"Som kommune er det vores primære opgave at have det brede borgerperspektiv i vores arbejde, og at hænge mindeplader op for dræbte kvinder i Slagelse falder ikke inden for det brede og favnende borgerperspektiv, som vi står på, og vi ønsker derfor ikke at deltage i aktiviteten,"  lyder det i et skriftligt svar fra kommunen. 

Kun Faxe Kommune forholder sig positivt til at få mindepladerne hængt op.


Nyhedsoverblik