Kun én klarede den indledende runde - nu skal udbud om lægehelikopter gå om

I 2023 skal Danmark måske have nye akutlægehelikoptere. I et netop afsluttet udbud kom kun en leverandør gennem nåleøjet. Derfor skal konkurrencen gå om.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Konkurrencen om fremtidens akutlægehelikoptere skal gå om. Det står klart, efter at kun en leverandør klarede sig til at blive prækvalificeret efter første udbudsrunde, der udløb sidst i november.

Regionerne, som har ansvaret for akutlægehelikoptertjenesten, har derfor valgt at gennemføre en ny runde. Kravene til prækvalifikation er her blevet ”justeret en smule” med henblik på at opnå mere konkurrence på helikopterdriften.

- Det var ikke nok, at kun en kvalificerede sig – derfor skal prækvalificeringen gå om, forklarer Dorthe Crüger, formand for styregruppen for regionernes akutlægehelikoptere.

quote Det var lidt træls kun at stå med en leverandør

Dorthe Crüger, formand, Styregruppen for regionernes akutlægehelikoptere

I dag er det Norsk Luftambulanse, der driver alle de fire danske akutlægehelikoptere, hvoraf den ene har base i Ringsted. Men i 2023 udløber den eksisterende aftale, og derfor skal de fire akutlægehelikoptere sendes i udbud.

- Det var nogle tekniske småjusteringer, som gør, at nogle flere vil have mulighed for at byde ind. Det er det, vi gerne vil opnå – det er den opgave, vi har fået fra politikerne – de vil gerne konkurrenceudsætte det her, så vi får en både god, sikker, men også billigst mulig helikopterordning i det her land, siger Dorthe Crüger og tilføjer:

- Det var lidt træls kun at stå med en leverandør, når det var noget, der med nogle relativt få justeringer kunne gøre, at vi kunne se frem til at få et større felt.

Læs også
Fire nye lægehelikoptere går i luften i 2023
Læs også
Fire nye lægehelikoptere går i luften i 2023

Hun henviser til sekretariatet for akutlægehelikopteren for detaljerne omkring, hvad de andre leverandører faldt på.

Ændrer krav for nyt udbud

Her oplyser administrativ leder Olaf Grundtvig Barfoed, at i alt fire leverandører havde budt ind på regionernes udbud. Der er tale om den eksisterende leverandør, Norsk Luftambulanse, samt norske Lufttransport, den svenske afdeling af Babcock og SAF Helicopters fra Frankrig.

I første omgang var Norsk Luftambulanse eneste leverandør, som klarede at blive prækvalificeret.

- Det er et stort udbud på alle fire helikoptere i Danmark, der skal løbe i ti år med et samlet budget på over en milliard kroner, forklarer Olaf Grundtvig Barfoed og peger på, at det derfor er relevant at sikre, at leverandørerne både har den fornødne kapital til at levere en stabil drift, men også gode referencer fra andre kunder.

- Vi har stillet nogle krav til reference og økonomi i virksomhederne. Disse krav var sat ud fra, hvordan man typisk driver akutlægehelikopter i Skandinavien, forklarer Olaf Grundtvig Barfoed videre.

- Her har vi ikke været opmærksomme på, at der er nogle firmaer, der byder ind med en særlig selskabskonstruktion, fordi de kommer fra lande, hvor traditionen for helikopterkontrakter er anderledes. Her er de faldet for de krav, vi har sat, selvom de måske godt kunne leve op til de overordnede krav, vi har for økonomi og referencer.

Læs også
I luften flere gange om dagen - akutlægehelikopteren er yderområdernes livslinje
Læs også
I luften flere gange om dagen - akutlægehelikopteren er yderområdernes livslinje

Alle leverandørerne har i forbindelse med forberedelserne til udbuddet haft mulighed for at stille spørgsmål til udbudsmaterialet, men her blev de juridiske benspænd ikke opdaget eller påpeget af de leverandører, som gør sig håb om at lande kontrakten om akutlægehelikoptertjenesten for regionerne ti år frem.

Opstart af kontrakt rykkes fem måneder frem

Helt konkret har et af kravene været, at referencerne skulle være på højst to kontrakter med en samlet værdi på et ukendt antal millioner kroner. Her vil man nu have samme krav til kontrakternes samlede værdi, men de vil kunne være fordelt på kontrakter fra flere referencer, forklarer Olaf Grundtvig Barfoed.

- Man har ændret på kravene, men vi har ikke slækket på dem og opretholder det samme grundhensyn til kvalitet, sikkerhed, økonomi og service - herunder danske arbejdsvilkår.

Ifølge Olaf Grundtvig Barfoed udgør ændringerne samlet en side ud af et samlet udbudsmateriale på flere hundrede sider.

En ny runde af prækvalificering til udbuddet forsinker det samlede udbud med to måneder og betyder, at opstarten på den nye kontrakt i 2023 rykkes fra maj til oktober.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Norsk Luftambulanse. Selskabets danske landedirektør, Anne Mari Jakobsen, ønsker ikke at udtale sig omkring udbuddet.


Nyhedsoverblik