- Det, jeg håber på, er at kunne komme videre. At arbejde med landbrugsmaskiner og lave nogle ting på forskellige maskiner. Helst uden at skulle have en speciel uddannelse til det.
Sådan siger STU-elev Mathias Kühnau, der er en af cirka 75 unge og voksne, der er tilknyttet det særlige landbrug Østagerård i Jystrup nord for Ringsted.
Gården har 150 kvæg, 230 hektar jord og skov - men ud over at producere de samme landbrugsvarer som alle andre, så producerer gården også gode oplevelser til de mange unge og voksne med særlige behov, der er tilknyttet. Det kan være personer med autisme, hjerneskader eller ADHD.
- Vi har jo med nogle mennesker at gøre, som i deres skoletid ikke har haft ret mange venner på grund af deres handicap. De har måske skiftet skole mange gange. Det, vi oplever, er faktisk, at de kommer hertil og oplever pludselig at få en vennekreds, siger landbrugslærer og driftsleder for landbrug på Østagergård, Carsten Hvelplund Jensen.
På gården fokuseres da også på at styrke de personlige og sociale kompetencer er for øje.
- Det er omkring to måneder, jeg har været her nu. Og jeg snakker allerede godt med de fleste af dem nu. Så det er dejligt, siger Mathias Kühnau.
Ikke som de andre
Landbruget drives ikke helt som alle andre. Det er en såkaldt socialøkonomisk virksomhed. Til at hjælpe og undervise i det daglige arbejde er der tilknyttet pædagoger og håndværkere - og al overskud fra salg af kød, mel og korn fra gården bliver brugt til at skabe nye boliger, driftsgrene og aktiviteter for dem, der ligger i yderkanten af arbejdsmarkedet.
På Østagergård er cirka 30 af de 75 tilknyttede i beskyttet beskæftigelse og modtager derfor førtidspension.
Resten er tilknyttet gårdens særligt tilrettelagte uddannelse - eller STU -, som varer 3 år og har til formål at styrke de unges faglige kompetencer.
- Det er ikke sådan noget med, at de samler klemmer om formiddagen og skiller dem ad om eftermiddagen. Det her er virkelige ting, som man laver, siger landbrugslærer Carsten Hvelplund Jensen.
Michael John Reynolds har været i beskyttet beskæftigelse på gården i ti år og holder til i mølleriet. Og han er glad for det, som han laver.
- Det er fantastisk at se, at restauranterne og butikkerne er glade for det, og at det er så godt, vores mel. Så har vi gjort det godt, siger han.
Østagergårds landbrug er både økologisk og biodynamisk drevet.