Landmænd frygter milliontab efter tørken: Fodrer allerede med vinterfoder

Landmændene lider kæmpetab på grund af tørken. Ifølge formanden for Landbrug og Fødevarer kan flere landmænd komme til at gå fra hus og hjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Økologiske køer skal på græs seks timer om dagen.

Det kommer de 210 økokøer, som Yke Kloppenburg har på sin gård i Gislinge nær Svinninge, også.

Men der er ikke noget græs at spise, fordi det er helt tørt. I stedet fodrer hun med foder, som køerne egentlig skulle spise til vinter.

quote Konsekvensen er, at der ender med ikke at være nok foder. Alle landmænd går og tænker over, om de skal ud og købe noget og om, hvordan høsten går

Yke Kloppenburg, økologisk landmand, Gislinge

- Lige nu skulle køerne jo helst gå ude på marken og spise derude, men vi bliver nødt til at fodre dem her i stalden i stedet for. Nu kommer de i stedet ud og motionere og slappe af på marken, men der er ikke noget græs at komme efter, siger Yke Kloppenburg til TV ØST.

Får man høstet nok til foder?

Samtidig tegner høsten dårligt på grund af tørken, så foderlageret kan måske ikke blive fyldt op. Det er et problem, som alle landmænd med køer oplever.

Det kan komme til at betyde, at landmændene skal ud og købe foder til vinter, hvilket kan blive ret dyrt, når mange står i samme problem.

- Konsekvensen er, at der ender med ikke at være nok foder. Alle landmænd går og tænker over, om de skal ud og købe noget og om, hvordan høsten går. Får man høstet nok. Det er svært at vide, siger Yke Kloppenburg.

Lider milliontab

Også hos Niels Peder Christiansen og hans driftsleder Anders Larsen på Hømgården ved Ringsted, giver tørken anledning til bekymring.

quote Et forsigtigt skøn er, at vi kommer til at miste 3000 kroner pr. hektar. Det betyder, at Anders og jeg kommer til at tabe omkring 2 millioner kroner

Niels Peder Christiansen, frøavler, Ringsted

- Det er lige meget, om der kommer regn eller ej. Det er for sent. Løbet er kørt i år, siger Niels Peder Christiansen til TV ØST.

På de 660 hektar jord dyrker makkerparret græsfrø, spinat og hvidkløver. De sælger frøene. De vurderer, at deres tab bliver på omkring 2 millioner kroner pga. tørken.

- Et forsigtigt skøn er, at vi kommer til at miste 3000 kroner pr. hektar. Det betyder, at Anders og jeg kommer til at tabe omkring 2 millioner kroner, siger Niels Peder Christiansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Niels Peder Christiansen og hans driftsleder Anders Larsen på Hømgården ved Ringsted skønner, at de kommer til at lide et tab på 2 millioner kroner på grund af tørken.
Niels Peder Christiansen og hans driftsleder Anders Larsen på Hømgården ved Ringsted skønner, at de kommer til at lide et tab på 2 millioner kroner på grund af tørken. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Kan gå fra hus og hjem

Hos landmændenes interesseorganisation Landbrug og Fødevarer forklarer formanden Martin Merrild, at tabene på grund af tørken gælder enhver dansk landmand.

- Det helt generelle billede, det er, at det er næsten ligegyldigt, hvilken type landmand, du møder i Danmark og hvilke afgrøder han har, så er tabene meget store, siger Martin Merrild, formand for Landbrug og Fødevarer.

Ifølge ham er situationen nu så alvorlig, at nogle landmænd kan risikere at skulle gå fra hus og hjem på grund af de store tab, tørken giver.

Forslag til politiske tiltag:

  • Fremrykket udbetaling af landbrugsstøtte
  • Kommuners accept til brug af mere vand til vanding end normalt
  • Tilladelse til lavere grovfoderandel hos økologiske køer
  • Længere momskredit og udsættelse af jordskatter
Kilde: Landbrug og Fødevarer

- Der er forhåbentlig mange landmænd, der kan absorbere det tab, de får på tørken her. Men der er heller ingen tvivl om, at for nogle landmænd betyder denne her tørke, at de kommer i en situation, som de ikke kan håndtere. Der er ingen tvivl om, at den tørke, vi ser i øjeblikket, den kommer til at betyde, at nogle landmænd kommer til at gå fra hus og hjem, siger Martin Merrild.

Han har på vegne af landmændene foreslået en række politiske initiativer, der kan hjælpe landmændene nu og her. Et af dem er, at fremrykke landbrugsstøtten, så den bliver udbetalt før tid. Et andet initiativ kunne være at udskyde momsbetalingen for landmændene.

- Det her er en kortvarig hjælp, men det er forhåbentlig også en engangsforestilling, at vi har så dårlig en høst. Der vil blive et stort likviditetshul, der skal fyldes ude hos landmændene, når man mangler afgrøder og skal købe ekstra foder ind, siger han.

Hr. og Fru Danmark skal ikke betale

Men han understreger dog, at der ikke er tale om, at landmændene kræver hjælp fra skatteyderne.

- Der er ikke nogen landmænd, der forventer, at skatteyderne skal kompensere for det her tørketab. Det er en fantastisk oplevelse at se, hvor fattede landmændene er i denne her vanskelige situation, og der er ingen der forventer, at samfundet kan løse problemet med tørke, siger Martin Merrild.

quote Vi har ikke brug for mere statsstøtte. Vi skal nok klare det. Men giv os lige rammevilkår, så vi ikke har højere afgifter end i Sverige og Tyskland

Niels Peder Christiansen, frøavler, Ringsted

Tilbage på gården i Høm uden for Ringsted er man enig i den betragtning.

- Jeg synes ikke, at hr og fru Danmark skal støtte os. Det er op til os selv. Vi ved, at risikoen for tørke er der, når vi er landmænd, siger driftsleder Anders Larsen.

- Vi har ikke brug for mere statsstøtte. Vi skal nok klare det. Men giv os lige rammevilkår, så vi ikke har højere afgifter end i Sverige og Tyskland. Det, vi køber og sælger, er jo på samme vilkår. Det er afgifterne, der gør forskellen herhjemme, siger Niels Peder Christiansen.

Venstre har inddraget minister

Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen, mener tørken nu er et problem, som samfundet nu bør overveje løsninger til.

- Det er en meget alvorlig situation. Så alvorlig, at den nu også bliver et generelt samfundsmæssigt problem, hvor vi også skal tænke på vores meget store fødevareeksport og rigtig mange danske arbejdspladser, siger Erling Bonnesen (V) til TV ØST.

Derfor har han taget kontakt til miljø- og fødevareministeren og bedt ham se på, hvilke konkrete tiltag man kan gøre, for at hjælpe landmændene.


Nyhedsoverblik