- Det er bare essensen af Vega. Hun var bare så glad, og hun forstod virkelig at leve.
Ordene kommer fra Louise Haack Sandager fra Ringsted, der sidder med billeder og videoer af en smilende, hoppende lille pige. Hendes datter Vega, som ikke længere lever.
I sommeren 2021 mistede Louise Haack Sandager og hendes mand Vega til kræft.
Når vi møder folk i sorg, så tror jeg, vi meget let kommer til at føle os magtesløse
Forud for det havde de været igennem godt halvandet år med et sygdomsforløb, der bestod af mange forskellige behandlinger på Rigshospitalet ledsaget af følelser som chok, håb og sorg.
- De sidste fire måneder vidste vi godt, at hun ikke blev rask igen. De fire måneder, hvor vi vidste, at Vega skulle dø, kaldte vores sygeplejerske for “ventesorg”. Det var nok noget af det sværeste at være i. At man vidste, at vi skulle sige farvel på et tidspunkt, men vi vidste ikke hvornår, fortæller Louise Haack Sandager.
Mange trækker sig
Da tidspunktet kom, hvor de skulle sige farvel, oplevede Louise Haack Sandager og hendes mand, at både deres nære omgangskreds og lidt mere perifere netværk var gode til at være i sorgen med dem.
- De har ikke trukket sig fra os, som man ellers hører fra nogen, at omgangskredsen godt kan finde på at gøre, når man mister et barn, fortæller hun.
Men sådan er oplevelsen langt fra for alle, der mister. Det fandt Louise Haack Sandager ud af, da hun snakkede med andre om deres sorg.
Blandt andet i det netværk, som hun fik igennem sin egen profil på instagram, hvor hun delte ud af sine og familiens tanker og oplevelser.
- Jeg har hørt utrolig mange historier om, hvordan omgivelserne har været på en helt anden måde, end vi har oplevet med vores venner og bekendte. Der er familier, hvor bedsteforældrene ikke har kunnet sige det døde barns navn til forældrene.
- Jeg tænker, det er af frygt for at gøre forældrene kede af det, men man kan ikke gøre et forældrepar mere kede af det, end de allerede er, når de har mistet deres barn, siger Louise Haack Sandager.
Svært at finde ord
Derfor fik hun en idé. Hun ville lave kort, som pårørende til folk i sorg kunne give, når det var svært at finde de rigtige ord.
Jeg elsker at snakke om Vega, hun er jo mit barn, og jeg tror, alle forældre er glade for at snakke om deres børn
- Jeg går i gang med at lave sorgkortene, fordi jeg hører så mange forskellige historier om mennesker, der er havnet i samme situation som min mand og jeg, men hvor omverdenen bare har trukket sig fra dem, fordi de ikke vidste, hvad de skulle sige.
- Det vil jeg bare ikke have, at folk skal stå i, for man er ensom nok i sin sorg, når man har mistet sit barn. Der vil jeg gerne have, at omverdenen og mennesker omkring dem rækker ud og viser, at de er der for dem, der er i sorg, fortæller hun.
Ifølge Ole Raakjær, der er lektor i sjælesorg ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, er det en meget almindelig oplevelse for folk i sorg, at mennesker omkring dem ikke ved, hvad de skal sige.
- Når vi møder folk i sorg, så tror jeg, vi meget let kommer til at føle os magtesløse. Vi kan have en oplevelse af, at det her kan jeg ikke lave om på, så må jeg hellere lade være med at gøre noget.
- Men jeg tror, det er rigtig vigtigt, at vi ikke glemmer, at det, vi først og fremmest har brug for, når vi mister, det er ikke, at nogen siger det rigtige, for det rigtige findes ikke. Det vigtige er, at nogen er der og ikke er bange for vores ked af det-hed eller vrede, siger han.
Hjælp med at huske de døde
Ole Raakjær har igennem sit arbejde oplevet at have samtaler med en 12-årig dreng, der havde mistet sin mor. Her oplevede han, hvor vigtigt det var for drengen, at Ole Raakjær blev i samtalen, selvom drengen blev ked af det undervejs.
- Han sagde, at jeg gav ham "huskehjælp". Hver gang han kom, skulle jeg spørge til hans mor, hvem hun var, hvad hun gjorde og sagde, og han græd rigtig meget, så jeg spurgte nogle gange, om jeg ikke skulle lade være med at spørge, men han ville gerne have, at jeg spurgte mere, fortæller Ole Raakjær.
Louise Haack Sandager understreger også, hvor vigtigt det er, at folk bliver ved med at snakke om Vega og på den måde være med til at mindes hende.
- Jeg er glad for, at folk stadigvæk spørger ind til os og spørger, hvordan det går, hvordan vi har det, hvornår Vega havde fødselsdag, eller hvordan det var med Vega, da hun var lille i forhold til hendes brødre.
- Jeg elsker at snakke om Vega, hun er jo mit barn, og jeg tror, alle forældre er glade for at snakke om deres børn.
Se ”De Rigtige Ord” på TV2 ØST PLAY.