Op til 72 timer.
Så længe kan der gå, før du får et svar, hvis du bliver testet for coronavirus hos det offentlige i Region Sjælland.
Fra i dag tilbyder Falck så et testsvar 288 gange hurtigere – nemlig på 15 minutter. Det kræver hverken en tidsbestilling eller henvisning fra lægen, men prisen er 299 kroner for en test.
- Vi havde store udfordringer med at få vores eget personale testet hurtigt, når de kom i karantæne. Så fandt vi ud af, at man kan bruge de her hurtigtests. Og jo mere vi undersøgte det her marked, fandt vi ud af, at vi ikke er de eneste, der har de her udfordringer, siger Jakob Wohlgemuth, der er regionsdirektør for Falck på Sjælland.
Falck tilbyder den hurtige coronatest på en station i hver af deres regioner. I vores område er det på Falck-stationen i Ringsted – på deres parkeringsplads. Derudover er der tale om Falck-stationer i Hvidovre, Kolding, Aarhus og Nørresundby.
Tester arbejdspladser
I Danmark er lige knap 3 millioner personer ifølge Statens Serum Institut blevet testet for covid-19 i offentligt regi. Det er formentlig foregået med en vatpind i halsen, men hvis man vil testes hurtigt hos Falck, skal man affinde sig med, at vatpinden skal i næsen i stedet for.
Vi var ude hos en virksomhed med 85 ansatte i sidste uge, hvor vi fandt 14 positive
- I Region Sjælland alene er vi i gang med at uddanne 17 personer i dag - udover det allerede ansatte mandskab, som også er uddannet, siger regionsdirektøren, der fortæller, at de kommer til at ansætte mere nyt personale i denne uge, hvis efterspørgslen på testen er stor nok.
Allerede i sidste uge tog Falck hul på de hurtige tests. Her startede de nemlig på at køre ud til private arbejdspladser for at lynteste ansatte. Det er en service, som Falck også fremover vil tilbyde mod betaling.
- Virksomheder kan tilsikre sig en tryghed og en produktion, der ikke går i stå. Vi var ude hos en virksomhed med 85 ansatte i sidste uge, hvor vi fandt 14 positive, fortæller Jakob Wohlgemuth.
Ikke lige så sikker
Testen, som Falck tilbyder, er en antigentest, som viser, om personen har coronavirus i kroppen. Er testen positiv, er den ifølge Falck mere end 98 procent sikker, mens den er mere end 99 procent sikker, hvis testen er negativ.
Testen adskiller sig fra den såkaldte PCR-test, som det offentlige system gør brug af. Denne testtype kræver en laboratorieundersøgelse, hvor svartiden altså også er længere. Ifølge Jakob Wohlgemuth kan PCR-testen bedre registrere milde corona-tilfælde.
Vores antigentest skal have en højere procentdel af virussen i kroppen, før vi kan måle den
- Der er forskel på de to test. Vores antigentest skal have en højere procentdel af virussen i kroppen, før vi kan måle den. Men validiteten af vores test er meget, meget høj, lyder det.
Vil ikke anbefale det
Det har ikke været muligt at få en udtalelse fra Statens Serum Institut, men det oplyses dog, at de er i gang med at undersøge kvaliteten af private test, og at de grundlæggende er bekymrede for, at man med private test risikerer at få et svar, der ikke er rigtigt.
Samme bekymring har professor på Rigshospitalet Henrik Ullum ifølge DR.
- Jeg vil ikke umiddelbart anbefale de private test. Man får svaret hurtigt, men danskerne skal være opmærksomme på, at testene er mindre følsomme end de PCR-test, man bruger i det offentlige testsystem. Derfor risikerer man at få et negativt svar, selv om personen reelt er smittet, siger han til DR.
Jakob Wohlgemuth har fuld forståelse for, at Statens Serum Institut er skeptiske omkring de tests, der ligger uden for det offentlige system.
- Hvis vi kan gøre noget bedre med input fra dem, tager vi meget gerne imod det og retter ind med det samme. Derfor er vi også i tæt dialog med dem. Det er jo for at opnå det bedste resultat, siger regionsdirektøren, der fortæller, at de vejleder personer med positive testsvar til også at blive testet hos det offentlige, ligesom at alle Falcks testsvar bliver sendt til SSI.
Man skal også være opmærksom på, at Falcks antigentest ikke er godkendt som covid-19 pas i Danmark. Testen kan altså ikke bruges til at komme ind i lande, som kræver et negativt testsvar. Jakob Wohlgemuth og Falck håber dog på, at dette fremover vil blive muligt.