- Det er en meget alvorlig sag. Jeg tror ikke, jeg har set så alvorlig en sag, mens jeg har været minister.
Sådan lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der i dag var i samråd om skandalesagen fra Ringsted Sygehus, hvor hundredvis af kvinder gennem en årrække har fået mangelfulde undersøgelser ved mistanke om brystkræft.
Region Sjælland er lige nu ved at gennemgå journaler fra 2013-2017 fra 9.400 for at finde ud af, hvor mange, der har fået de mangelfulde undersøgelser. Indtil videre er der ifølge sundhedsministeren 221 kvinder, der har fået konstateret brystkræft i sagen.
- Der er ikke bare tale om ét svigt, men svigt på svigt, og der er også tale om, at man ledelsesmæssigt har dækket over svigtet, da man opdager det. Det er helt uacceptabelt, og det bekymrer mig meget, at vi stadig ikke er til bunds i sagen. Tallet kan desværre blive endnu større, siger Ellen Trane Nørby.
Der er ikke bare tale om ét svigt, men svigt på svigt, og der er også tale om, at man ledelsesmæssigt har dækket over svigtet, da man opdager det
Ændrer på procedurer
Det er Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, der har kaldt ministeren i samråd. Det har han, fordi det tog 11 måneder for Styrelsen for Patientklager at sikre, at en klage fra en kvinde over Ringsted Sygehus nåede Styrelsen for Patientsikkerhed.
Kvinden klagede i oktober 2016 over at have fået en mangelfuld undersøgelse for brystkræft på sygehuset, og to måneder senere kom der en alarmerende skrivelse fra en overlæge på afdelingen. Han skrev, at kvinder i flere år havde fået brystundersøgelser på Radiologisk Afdeling, som ikke levede op til de nationale retningslinjer på området.
Og den manglende kommunikation mellem de to styrelser skal der nu gøres noget ved, slår Ellen Trane Nørby fast.
- Styrelsen for Patientsikkerhed har været på sagen fra starten, men der har ikke været god nok kommunikation mellem Styrelsen for Patientklager og Styrelsen for Patientsikkerhed. Det har givet anledning til, at vi ændrer på procedurerne internt mellem styrelserne, så vi kan sikre, at information ikke mangler at blive udvekslet, siger hun.
Alt for mange kvinder har været udsat for fare
- Det er klart, at styrelserne også skal forbedre sig.
Kunne have været stoppet i årevis
Men ministeren hæfter sig også ved, at der er mange andre led i sagen, hvor problemet med de mangelfulde brystundersøgelser kunne have været stoppet.
- Den her sag kunne have været stoppet i årevis, hvis sundhedspersonerne eller regionen havde reageret på, at man på sygehuset lavede screeninger, der ikke levede på til de faglige, nationale retningslinjer. Alt for mange kvinder har været udsat for fare, siger hun.
- Vi ved, at 221 kvinder har fået brystkræft muligvis som følge af mangelfuld screening, og det er der, hvor det store svigt sker. Den her sag kan komme til at køre i en årrække. Så det er klart, at vi også i styrelsessystemet skal lære af sagen for at sikre, at man også ved enkelte klagesager er opmærksomme på, om der kan være et mønster.
Ringsted Sygehus' radiologiske afdeling undlod gennem fire år at følge de nationale retningslinjer. De foreskriver, at kvinder henvist fra egen læge på grund af mistanke om brystkræft skal undersøges med både mammografi, palpation og ultralyd.
Visse grupper af kvinder blev alene undersøgt med mammografi for at "spare lægetimer og undersøgelsestid", som en overlæge skrev i en klagesag.
12 af kvinderne, der har fået mangelfulde undersøgelser, er døde. Styrelsen for Patientsikkerhed, har indgivet en politianmeldelse i sagen.