- Der er flere ting, jeg gerne vil have svar på.
Sådan lyder det fra Bruno Jerup (EL), der er medlem af forretningsudvalget i Region Sjælland.
For onsdag klokken 11.00 bliver forretningsudvalget præsenteret for en redegørelse af sagen om de hundredvis af kvinder, der fik en mangelfuld brystkræftundersøgelse på Ringsted Sygehus.
Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre, at sådan et brev bliver sendt af sted?
Redegørelsen er udarbejdet af ledelsen på Ringsted Sygehus og vil blandt andet blive fremlagt af sygehusdirektør Vagn Bach.
Som følge af de mangelfulde brystundersøgelser har ni kvinder fået konstateret kræft.
Efterlyser flere svar
I december sidste år oplyste Region Sjælland, at der fra perioden marts 2013 til 2017 var blevet udført mangelfulde brystundersøgelser af kvinder, hvor der var mistanke om brystkræft. Og det var i strid med de nationale retningslinjer på området.
Cirka 2.600 kvinder var blevet mangelfuldt undersøgt i perioden, oplyste regionen til Styrelsen for Patientsikkerhed. Derfor blev 735 kvinder indkaldt til en ny undersøgelse.
Artiklen fortsætter under billedet.
En af de ting, som Bruno Jerup gerne vil have svar på ved onsdagens forretningsudvalgsmøde er, hvordan det kunne lade sig gøre i den periode ikke at overholde de anbefalinger, der er i forhold til brystkræftscreening.
- Den anden ting, jeg gerne vil vide er, at det brev, der blev sendt ud i første omgang til kvinder, som var fuldstændig misvisende og mangelfuld, hvordan kan det overhovedet lade sig gøre, at sådan et brev bliver sendt af sted?
Kvinderne, som blev indkaldt til en ny undersøgelse, modtog et tilbud om en ny undersøgelse i et brev. Men ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed forklarede brevet ikke alvoren korrekt for kvinderne. Det har Styrelsen for Patientsikkerhed sidenhen indskærpet over for sygehuset.
Hvilke konsekvenser vil det få?
Hvad mener du om den måde, som sagen er blevet håndteret på af sygehusledelsen?
- Det vil jeg vente med at udtale mig om, til jeg ser, hvad det er, de byder. Vi er blevet orienteret i forskellige omgange mundtligt, men det er først nu vi bliver det skriftligt, svarer Bruno Jerup.
Hvilke konsekvenser sagen kan få, vil Bruno Jerup ikke udtale sig om endnu.
- Det er helt klart, at det, der er sket, er fuldstændig forkasteligt, og det er en skandale i virkeligheden. Men hvilke konsekvenser det vil få, afhænger lidt af, hvad der står i redegørelsen, siger han.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Det var for at spare lægetimer og undersøgelsestid, at Ringsted Sygehus gennem fire år undlod at give de 735 af kvinder med mistanke om brystkræft den grundige undersøgelse, de havde krav på.
Det har Jyllands-Posten kunnet fortælle på baggrund af dokumenter, som avisen har fået delvist aktindsigt i.
Det handler blandt andet om en skrivelse fra en ledende overlæge til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Skrivelsen blev sendt i forbindelse med en klagesag vedrørende en kvinde, som var en af 735 kvinder med mistanke om brystkræft, der på sygehuset blev undersøgt mangelfuldt og i strid med de nationale retningslinjer på området.