Slagteribranchen er blandt de brancher, som rangerer højest i statistikkerne over arbejdsskader.
Det er blandt andet tunge løft, som tager hårdt på kroppen for medarbejderne, men nu skal en ny robot være med til at lette arbejdet for de ansatte hos Danish Crown, der blandt andet har et stort slagteri i Ringsted.
Vi skal kunne tilbyde jobs, man kan varetage et helt arbejdsliv uden at blive slidt ned
Hos Danish Crown løfter medarbejderne i dag op til 15 kilo tunge delstykker af gris, som hænges op eller tages ned fra stativer. Det er ifølge Danish Crown en af de mest belastende arbejdsopgaver på slagterierne, fordi det er tunge løft, der gentages mange gange.
Men de mange tunge løft for medarbejderne er ifølge slagteriet på vej til at blive fortid.
Har selv udviklet robot
Gennem de seneste halvandet år har Danish Crown udviklet på et nyt robotsystem, som kan overtage arbejdet med de 15 kilo tunge løft.
På en otte timers arbejdsdag løber dette op i 17 tons stykker af gris, som robotten fremover skal kunne afhjælpe medarbejderne med.
Robotten er i stand til at håndtere alle delstykker af grisen i både nedtagning og ophængning, så medarbejderne ikke skal foretage de mange tunge løft.
Teknisk direktør i Danish Crown, Henrik Andersen, fremhæver robotsystemet som noget "der virkelig batter", når det handler om at fjerne tunge løft.
- Vi vil hjælpe medarbejderne og sikre, at Danish Crown er et godt og interessant sted at arbejde. Robotterne er et epokegørende skift i forhold til at arbejde med kompleks automatisering, siger han i en meddelelse.
Danish Crown oplyser, at slagteriet selv har stået for langt størstedelen af udviklingen af den nye robot i samarbejde med medarbejderne.
- Alene robotsystemet er et kvantespring inden for automationen i den danske fødevarebranche, men det er også lidt af et kvantespring, at vi som produktionsvirksomhed nu selv er i stand til at udvikle avancerede systemer som dette, siger Henrik Andersen.
Han peger på, at det således er lettere at lave robotter, som skal flytte ølflasker, idet flaskerne er helt ens, mens kød og fødevarer kan variere i størrelse, vægt og udformning.
Slut med tunge løft i 2026
I første omgang er robotsystemet ved at blive testet på virksomhedens griseslagteri i Blans, Sønderjylland, men efter planen skal lignende robotter installeres på virksomhedens øvrige slagterier inden 2026.
Rikke Dencher Aagaard, direktør for miljø og arbejdsmiljø i Danish Crown, forklarer, at automatiseringen på sigt skal medvirke til helt at fjerne fysisk nedslidende arbejdsopgaver på slagterierne:
- Vi skal kunne tilbyde jobs, man kan varetage et helt arbejdsliv uden at blive slidt ned. Den nye robot er et stort skridt i den rigtige retning, fordi den fjerner mange af de tunge løft, der belaster især skuldrene og albuerne hårdt.
Ifølge en opgørelse fra Arbejdstilsynet blev der i 2021 indberettet 481 arbejdsulykker per 10.000 ansatte ved slagterierne, kun overgået af brancherne "vand, kloak og affald" og "døgninstitutioner og hjemmepleje" med henholdsvis 562 og 563 anmeldte arbejdsulykker i 2021.
Derudover viser den seneste opgørelse over anmeldte erhvervssygdomme, at slagterierne har suverænt flest anmeldte erhvervssygdomme, uden tilfælde af covid-19, per 10.000 ansatte med 150. Det er næsten dobbelt så mange som nummer to på listen.
Tilbage i 2019 besøgte TV2 ØST Danish Crown i Ringsted i forbindelse med, at virksomheden var lykkedes med at halvere antallet af arbejdsulykker.