Politi efterforsker rovfuglefælde ved Ringsted: Ville fange truede rovfugle

Politiet efterforsker en sag om en rovfuglefælde, der er fundet i en øde skov ved Ringsted. Ornitologer kalder sagen den værste i flere år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En skovtur i et øde skovområde vest for Ringsted i weekenden har nu udviklet sig til en alvorlig sag om dyrebeskyttelse og ulovlig jagt på den truede duehøg på godset Svendstrups jorde.

Rovfuglefælden var opstillet med to levende duer som lokkemad i en øde skov i udkanten af Ringsted Kommune, nogle kilometer syd for Svendstrup Gods.

- Der er en skovvej, der fører igennem skoven – og her så nogle forbipasserende fælden i weekenden, og kontaktede os, som igen kontaktede politiet, siger Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening til TV ØST.

Duehøgen

  • Duehøgen kan have et vingefang på op til 117 centimeter. Der er cirka 300 par tilbage i Danmark.
  • Den er totalfredet i Danmark, men er alligevel i kraftig tilbagegang.
  • Ud over fasaner, så spiser duehøgen fugle som duer, krager og andre mellemstore fugle.
Kilde: Dansk Ornitologisk Forening.

Han kalder sagen meget alvorlig.

- Denne fælde går direkte efter duehøge, som der kun er 300 par tilbage af i Danmark. Arten er truet og i tilbagegang – og her bruger man så oven i købet levende duer som lokkemad. Der går år imellem, at vi ser så alvorlige sager, siger Knud Flensted.

Midt og Vestsjællands Politi bekræfter overfor TV ØST, at de arbejder på sagen.

- Vi har modtaget en anmeldelse af en fuglefælde, der var stillet op i en skov med lokkemad – og vi har været derude og har sikret buret som bevis. Nu efterforsker vi sagen videre, som alle andre sager, siger Martin Bjerregaard til TV ØST. Han ønsker ikke på nuværende tidspunkt at oplyse, om nogen er sigtet i sagen.

Gods tager afstand

Svendstrup Gods er ejet af Christian Wedel-Neergaard, der også er medlem af regionsrådet i Region Sjælland for Det Konservative Folkeparti.

Han tager kraftigt afstand til fælderne, som han mener er opstillet af en ansat uden hans tilladelse.

- Jeg har absolut intet kendskab hverken til denne ulovlige høgefælde eller brug af fælder generelt. Brug af fælder er noget, jeg tager stærk afstand fra. Episoden er dybt, dybt uacceptabel og kommer til at få konsekvenser for den person, som har opsat dem, siger han til TV ØST tirsdag.

Han understreger overfor TV ØST, at hverken han eller andre ansatte på godset vil høre for fælderne i fremtiden, da de ifølge ham ikke er ansvarlige for opstillingen af fælderne.

- Både fasanjagten i den kommende weekend og jagtsæsoner i fremtiden vil finde sted i vanlig stil og som planlagt. Jeg ønsker ikke, at gøre et stort nummer ud af den her sag, siger Christian Wedel-Neergaard.

Foreslår økonomiske sanktioner mod jagtudbydere

Der er dog god økonomisk grund for godset til at have bifaldet opstilling af fælderne, mener Dansk Ornitologisk Forening.

- Jeg ved ikke, hvordan det er foregået – men der er tale om et stort jagtområde, hvor man hvert år sætter mange fasaner ud i naturen. Unaturligt mange byttedyr tiltrækker jo rovfugle – og det er med til at skade jagt-forretningen på godset. Derfor kan det jo give god mening at fjerne rovfuglene fra jagtområdet, siger Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening.

Han foreslår, at man indfører sanktioner mod jagtudbydere, der gribes i ulovlig jagt.

- De har i forvejen fået en særlig tilladelse til at udsætte særligt mange fasaner i området. Når de bliver taget i at gøre sådan noget som dette, så burde man inddrage den tilladelse i en periode, siger Knud Flensted.

 Han frygter, at der kan være opstillet flere rovfuglefælder på godsets omfattende jorde – noget som Christian Wedel-Neergaard dog afviser som løse spekulationer.

Der er registreret to duehøge-par indenfor fem kilometer fra den fundne fælde.


Nyhedsoverblik