Politiet advarer om falske bankmænd

Mandag og tirsdag har falske bankmænd været på spil flere steder på tværs af vores to politikredse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En Jytte, en Grete, en Viola og to kvinder ved navn Jette er i løbet af mandag og tirsdag blevet udsat for økonomisk bedrageri eller forsøg derpå.

Kvinderne bor alle på Midt- eller Sydsjælland. To af dem er fra Ringsted, og de resterende tre er fra henholdsvis Sorø, Glumsø og Haslev.

quote Vi arbejder selvfølgelig med, at det er en mulighed, at det kan være de samme

Lars Steffensen, leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi samt Midt- og Vestsjællands Politi.

Bedragerierne er foregået i byer tæt på hinanden, og fremgangsmåden for bedragerierne er påfaldende ens. Derfor har politiet en mistanke om, at der kan være tale om de samme gerningsmænd i alle fem tilfælde.

- Vi arbejder selvfølgelig med, at det er en mulighed, at det kan være de samme. Og det er jo i forhold til, at der udover det tidsmæssige billede også er rigtig mange andre sammenfald, fortæller politikommissær Lars Steffensen, leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Der er en lighed i alle sagerne i forhold til fremgangsmåden, men signalementet tyder på, at der er tale om i hvert fald to forskellige gerningsmænd. Det betyder dog ikke, at de ikke kan være i ledtog med hinanden, lyder det fra politikommissær Karin Storm, leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Samme fremgangsmåde

Fremgangsmåden ligner den, som er set mange gange før i svindelsager som disse. 

Kvinderne er alle blevet ringet op af en ”mand fra banken”, der i røret har forsøgt at franarre kvinderne deres betalingskort og pinkode. Bankmanden har i den forbindelse fortalt kvinderne, at deres kort er blevet misbrugt, og at en medarbejder fra banken vil komme hjem forbi og afhente betalingskortet.

Det lykkedes i fire ud af fem af tilfældene at få franarret penge fra kvinderne. På et af kvindernes kort er der for eksempel blevet hævet 15.000 kroner i en hæveautomat tilhørende Danske Bank på Storgade i Sorø samt 2000 kroner i en Nordea hæveautomat i Sorø.

I det sidste tilfælde havde kvinden, der bor i Ringsted, bedt om dokumentation for, at manden vitterligt var fra banken. Da manden ikke kunne fremvise dette, bad kvinden ham forlade stedet. Han kørte efterfølgende derfra i en lille bil.

Kvinderne har hver især givet et signalement til politiet, og ud fra disse beskrivelser oplyser Karin Storm, at der er tale om i hvert fald to forskellige gerningsmænd. Signalementerne går dog igen på tværs af de to politikredse.

- Der er nogle ting i de her signalementer, der gør, at vi er ret sikre på, at det er den samme person i nogle sager, som også går igen i nogle af de andre, fortæller Karin Storm.

Signalement af gerningsmænd:

Gerningsmand A beskrives som:

  • Mand

  • 30-35 år

  • 165 centimeter høj

  • Almindelig af bygning

  • Brun i huden

  • Kort sort hår

  • Iført briller

  • Talte dansk

  • Var iført armygrøn t-shirt med rødt og hvidt LEVIS logo og sandfarvede khaki-shorts.

  • Manden var kørende i en lille turkis bil

Gerningsmand B beskrives som:

  • Mand

  • 25-30 år

  • Lys i huden

  • Sort hår

  • Iført briller

  • Talte dansk

  • Var iført beige t-shirt med lange ærmer og blå jeans

Går målrettet efter ældre kvinder

Kigger man på de fem kvinders alder, er én af kvinderne i 60’erne, en anden er i 70’erne og de sidste tre kvinder er alle over 80 år.

Derudover indikerer deres fornavne såsom Jette, Jytte og Grete, at de kan høre til den ældre del af befolkningen.

- Politiet oplever, at svindlerne kommer i kontakt med potentielle ofre ved at søge i en telefonbog på nettet efter danske navne, der bæres af en ældre generation, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

Læs også
Her er de navne som svindlerne går efter
Læs også
Her er de navne som svindlerne går efter

Begge politikredse opfordrer derfor til, at man udviser sund skepsis over for henvendelser fra myndigheder, banker eller andet, der efterspørger pinkoder, betalingskort med mere.

- De ældre er så godt opdraget og har så stor tiltro til autoriteter. Så vi vil helt generelt gerne råde dem til at være mere mistroiske over for de her henvendelser, siger Karin Storm.

Anmeldelser kommer i bølger

Politiet ønsker at advare borgere i området omkring Midt- og Sydsjælland netop nu, fordi der har været fem anmeldelser om bedrageri inden for de sidste to dage.

Det er nemlig ifølge politiet et typisk billede, at gerningsmændene udvælger sig et specifikt område i en kort periode, inden de rykker videre til et nyt sted.

- Det kan sagtens dreje sig om kriminelle fra en anden landsdel, som så lige har udvalgt, at nu er man i Ringsted-Sorø-området eller et andet sted inden for en bestemt tidsperiode. Det er sjældent sådan, at man bare udvælger én i én by, og så rykker videre, siger Karin Storm.

Læs også
Svindler flere ældre for millioner
Læs også
Svindler flere ældre for millioner

Ifølge politikommissær Lars Steffensen er det også helt inden for normalområdet, at den her type af bedrageri sker i bølger.

- Så sender de nogen ud i et område, der henter kort flere steder, og når vi så får fat i dem og sat dem ud af spil, så kommer der typisk en rolig periode, inden det blusser op igen, forklarer han.

Politiet efterforsker fortsat de specifikke fem tilfælde fra mandag og tirsdag. Har man oplysninger i sagerne, bedes man kontakte politiet på telefon 1-1-4. 


Nyhedsoverblik