Særligt projekt hjalp Per ind i fællesskabet

I Ringsted har knap 1.000 personer fundet vej til fællesskaber gennem en særlig kommunal ordning, som engagerer både frisører, læger og viceværter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter Per Thrønner mistede sin hustru for fire år siden, solgte han sit store hus i Strøby Egede og flyttede til et mindre i Ringsted.

Men det har været svært for ham at møde nye mennesker i den nye by. 

Derfor kontaktede han sin læge, som fik ham med til projektet Fællesskabsby.

- Jeg blev anbefalet at deltage i nogle af Fællesskabsbyens arrangementer, som fællesspisninger og er blevet introduceret til "Mænds Mødested", hvor jeg kommer en gang om ugen, siger han.

Flere og flere ensomme

Projektet Fællesskabsby har kørt i to år i Ringsted, og har til formål, at gøre det lettere for byens borgere at finde ind i de fællesskaber, som der er i Ringsted, forklarer Heidi Prehm, som er fællesskabsguide i Fællesskabsby Ringsted.

- Hele initiativet bygger på en masse undersøgelser og forskning, der viser, at der kommer flere mennesker, som har et sparsomt netværk, sidder for meget alene og er ensomme. Derfor vil vi gøre det lettere for dem at blive en del af de tilbud, som der er i byen, siger hun.

Læs også
Frisører og viceværter viser vejen ud af ensomhed
Læs også
Frisører og viceværter viser vejen ud af ensomhed

Siden årtusindeskiftet er der sket en fordobling i forekomsten af ensomme i Danmark, og det er den statistik, som Fællesskabsby Ringsted forsøger at bryde.

Ifølge Heidi Prehm har Fællesskabsby været i kontakt med næsten 1000 borgere.
Ifølge Heidi Prehm har Fællesskabsby været i kontakt med næsten 1000 borgere. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Helt konkret er Ringsted Kommune som frontløber lykkedes med at engagere mere end 50 borgere som Fællesskabsambassadører og samtidig aktivere 720 lokale aktører blandt andet læger, apotekere og frisører som vejvisere, der hjælper med at gøre vejen ind i fællesskaberne mere synlig og tilgængelig.

Så mange har følt sig ensomme

Data fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at forekomsten af ensomhed i Danmark er mere end fordoblet siden år 2000.

27 procent af alle mænd og 34 procent af alle kvinder oplever at føle sig ensomme, viser et studie fra december 2023.

Studiet trækker på data fra de landsdækkende sundheds- og sygelighedsundersøgelser, hvor i alt 86.000 voksne danskere fra 2000 til 2021 har medvirket.

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed, Nordea-fonden.

Og netop det ser ud til at fungere enormt godt, forklarer Heidi Prehm.

- Vi har været i dialog med omkring 1000 borgere her i kommunen, og det er ikke os fællesskabsguider, der har været i dialog med dem alle sammen. Det er netop den ansatte i hjemmeplejen, frisøren eller lægen, som hjælper med at lave de her koblinger siger hun.

Projektet er blevet større

En af dem, der har fortalt flere patienter om Fællesskabsby Ringsted er Eva Schandorf, som er praktiserende læge i lægehuset Dagmar.

Ifølge Eva Schandorf er der flere der kender til Fællesskabsby i dag, og det er derfor blevet lettere, at foreslå projektet til ensomme borgere.
Ifølge Eva Schandorf er der flere der kender til Fællesskabsby i dag, og det er derfor blevet lettere, at foreslå projektet til ensomme borgere. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

- Når folk kommer til mig, og jeg nævner Fællesskabsby, så ved alle, hvad det er. Vi har alle set flyers og bannere ude i byen eller hørt om en, der har været en del af fælleskabet, siger hun og fortsætter:

- Derfor er det også meget lettere i dag, at foreslå borgere at blive en del af Fællesskabsbys mange tilbud. Så det betyder noget, når hele byen løfter i flok.

Spreder sig til flere kommuner

Projektet er så stor en succes, at det nu skal spredes til Varde Kommune og Furesø Kommune ved hjælp af 14,3 millioner kroner fra Nordea Fonden, som også har støttet projektet i Ringsted Kommune.

Læs også
Ældre får anonym samtalelinje
Læs også
Ældre får anonym samtalelinje

Og der er en særlig grund til at det fungerer godt, mener Helle Hygum Espersen, som er chefanalytiker i socialt entreprenørskab hos VIVE.

- Når man puljer en masse forskellige aktører omkring en kompleks udfordring, så kan man mere end man kan hver for sig. Så selve det, at de arbejder mange aktører sammen, gør, at de kan få skabt nogle netværk og nogle sammenhænge, som man ikke kan med en aktør, siger hun.

Og selvom Per Thrønner indtil videre har nydt godt af Fællesskabsbyens forskellige arrangementer, håber han, at det på sigt kan give ham det venskab, som han søger.

- Det håber jeg, det kan, for jeg bliver ved med at komme til spisearrangementerne, siger han.


Nyhedsoverblik