Smittebombe truer fjerkræavlere – store eksportmarkeder smækker døren

Smitte med fugleinfluenza rammer fjerkræavlere og ægproducenter hårdt. Flere lande lukker for import, imens frilandshøns tvinges inden døre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alene det seneste døgn er antallet af fugle smittet med fugleinfluenza næsten fordoblet.

Fra at 68.000 fugle fra seks besætninger var konstateret smittet ved årsskiftet, for fire dage siden, er nu godt 128.000 fugle ramt og efterfølgende slået ned eller i gang med at blive det. Myndighederne konstaterede yderligere et udbrud af fugleinfluenza på en kalkunfarm med 60.000 kalkuner ved Ruds Vedby i Sorø Kommune i går, mandag.

quote Vi har fået en rigtig hård start på 2022 med to store udbrud. Jeg tænker, det er alvorligt

Martin Hjort Jensen, formand, Landbrug og Fødevarer Fjerkræ.

Udviklingen bekymrer branchen. For i samme øjeblik, der konstateres fugleinfluenza, så lukker nogle af de helt store eksportmarkeder, fortæller Martin Hjort Jensen, der er formand for Landbrug & Fødevarer Fjerkræ:

- Vi har fået en rigtig hård start på 2022 med to store udbrud. Jeg tænker, det er alvorligt.

- Der er en direkte konsekvens for hele afregningssystemet. Der er nogle lande, som lukker ned for importen fra Danmark, og det betyder noget for os, tilføjer han.

Lande uden for EU, de såkaldte tredjemarkedslande, lukker ned for import af fjerkræprodukter fra et land, hvor der er udbrud af fugleinfluenza. Det betyder, at den afsætning, som blandt andet danske fjerkræslagterier har til en række lande uden for EU, bliver ramt.

- Det er rigtig mange penge, konstaterer Martin Hjort Jensen.

Martin Hjort Jensen, formand for fjerkræ, Landbrug & Fødevarer, kalder situationen alvorlig og fremhæver både sidste vintersæson og dette års vintersæson som særligt hårde for fjerkræbranchen.
Martin Hjort Jensen, formand for fjerkræ, Landbrug & Fødevarer, kalder situationen alvorlig og fremhæver både sidste vintersæson og dette års vintersæson som særligt hårde for fjerkræbranchen. Foto: TV SYD

Han kan ikke sætte nøjagtige tal på, hvor stort et tab branchen står overfor i denne omgang. Men for nogle år siden blev tabet ifølge Martin Hjort Jensen opgjort af Fødevareøkonomisk Institut til mere end 100 millioner kroner i tabt eksport, som følge af fugleinfluenza.

- Og det udbrud vi havde i 2021 og den start, vi har fået på 2022, er i hvert fald mere omfangsrigt end for nogle år siden, pointerer han.

Økohøns må ikke komme ud

Udover lukkede markeder, så griber restriktionerne som følge af fugleinfluenza også langt ind i både ægproducenter og fjerkræavleres hverdag. Navnlig for en økologisk ægproducent som godsejer Carl Thøgersen fra Adamshøj ved Ringsted, rammer restriktionerne hårdt.

Læs også
Værste fugleinfluenzaepidemi nogensinde - 96.000 kalkuner aflives på få dage
Læs også
Værste fugleinfluenzaepidemi nogensinde - 96.000 kalkuner aflives på få dage

For 1. november – i samme øjeblik, at Fødevarestyrelsen konstaterede det første tilfælde med fugleinfluenza på en kalkun-besætning i Sønderupsønder, Slagelse Kommune – blev der nedlagt krav om at holde alle fjerkræ i hele landet inden døre. Blandt dem også Carl Thøgersens 18.000 øko-høns.

quote Det er møgirriterende. Det er synd for dem, hønsene

Carl Thøgersen, godsejer og økologisk ægproducent, Adamshøj

- Det er lovgivning. Alle i Danmark skal, fordi der er konstateret smitte med fugleinfluenza, holde dem (høns og andre fjerkræ, red.) inde, siger Carl Thøgersen.

Carl Thøgersen er økologisk ægproducent fra Ringsted. Han har 18.000 høns, der normalt går rundt under åben himmel året rundt med fire kvadratmeter til hver eneste høne.
Carl Thøgersen er økologisk ægproducent fra Ringsted. Han har 18.000 høns, der normalt går rundt under åben himmel året rundt med fire kvadratmeter til hver eneste høne. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Og situationen ærgrer og frustrerer den økologiske ægproducent, for hvem hønsene plejer at gå ude året rundt med fire kvadratmeter til hver eneste høne under åben himmel.

- Det er møgirriterende. Det er synd for dem, hønsene, siger Carl Thøgersen og tilføjer:

- Det er andet år i træk, og i år startede det tidligere end sidste år. Jeg håber virkelig ikke, det kommer til at vare helt lige så lang tid som sidste år.

Carl Thøgersens 18.000 økohøns har ikke været ude i det fri siden 1. november. Hønsenes trivsel bliver dog forsøgt opretholdt på andre måder, til trods for at de nu skal være under tag, oplyser Carl Thøgersen.
Carl Thøgersens 18.000 økohøns har ikke været ude i det fri siden 1. november. Hønsenes trivsel bliver dog forsøgt opretholdt på andre måder, til trods for at de nu skal være under tag, oplyser Carl Thøgersen. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

I efteråret 2020 blev det første smittetilfælde konstateret 16. november. I år skete det allerede 1. november.

Carl Thøgersen har derfor en klar opfordring til navnlig hobby-avlere:

- Det er virkelig vigtigt, at folk holder deres høns inde.

På kortet herunder kan du se, hvor der er konstateret fugleinfluenza i løbet af den seneste uge.

fugleinfluenzakort---januar-2022
Foto: Lonni Haugaard (grafik)

Alt bliver bøvlet

Carl Thøgersen håber nu på, at smitten ikke kommer for tæt på. For med hvert tilfælde af fugleinfluenza etableres der zoner rundt omkring den gård eller det hønsehus, hvor smitten er konstateret. Og inden for disse zoner er der strenge krav for hold af fjerkræ.

- Da må vi ikke få nye høns ind i stalden – og æggene kræver en særlig tilladelse, for at vi må levere dem til pakkeriet – men tingene bliver meget mere bøvlet, siger Carl Thøgersen.

Fakta: 23 smitteudbrud med fugleinfluenza

  • I denne vinter er første smitteudbrud blevet konstateret 1. november blandt 28.000 kalkuner på en farm ved Sønderupsønder i Slagelse Kommune.
  • Siden er yderligere seks besætninger og hobbyhold blevet ramt - navnlig på Sjælland - senest 3. januar 2022, blandt 60.000 kalkuner på en gård ved Ruds Vedby i Sorø Kommune.
  • I efteråret 2020 blev det første smittetilfælde med fugleinfluenza konstateret 16. november. Frem til 5. juli 2021 var i alt 16 besætninger og hobbyhold med i alt 195.000 fugle slået ned.
  • Ud af i alt 23 smittede hobbyhold og besætninger siden efteråret 2020 har de 13 været beliggende i Region Sjælland.


Kilde: Fødevarestyrelsen

De seneste to tilfælde med fugleinfluenza på kalkun-farme i Ruds-Vedby og på Lolland hører under det tyskejede APM Danmark, som driver i alt ni kalkunfarme i Danmark. Også sidste år var virksomheden ramt af flere smitteudbrud.

I en kortfattet kommentar til TV2 ØST, siger Marianne Nymann, bestyrelsesmedlem i APM Danmark:

- Det er en forfærdelig situation, vi står i.

Charlotte Vilstrup, enhedschef, Center for Dyresundhed i Fødevarestyrelsen.
Charlotte Vilstrup, enhedschef, Center for Dyresundhed i Fødevarestyrelsen. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Der findes i dag ingen kur mod fugleinfluenza.

- Man kan godt, vaccinere dyr – også i store flokke. Men der er ikke en godkendt vaccine til det her. Og problemet med influenza-vacciner er også, at de skifter hele tiden, forklarer Charlotte Vilstrup, enhedschef, Center for Dyresundhed i Fødevarestyrelsen.

Læs også
Endnu en kalkunfarm ramt af fugleinfluenza - 60.000 fugle skal aflives
Læs også
Endnu en kalkunfarm ramt af fugleinfluenza - 60.000 fugle skal aflives

Foruden Danmark er også lande som Tyskland, Sverige, Polen og Italien hårdt ramt af fugleinfluenza.


Nyhedsoverblik