Tre sigtet for at spionere for Saudi-Arabien i Danmark - trækker tråde til iransk tv-station i Ringsted

Tre medlemmer af gruppen ASMLA er mandag blevet anholdt og sigtet for spionage til fordel for Saudi-Arabien fra 2012 til 2018.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tre medlemmer af iransk eksilgruppering, der befinder sig i Danmark og sender tv fra Ringsted, er mandag blevet anholdt. De er sigtet for spionage til fordel for Saudi-Arabien.

Det kom frem på et pressemøde mandag, hvor chefen for PET, Finn Borch Andersen, gav en kort orientering om sagen.

Han fortalte, at tre medlemmer af gruppen, der hedder ASMLA, mandag er blevet anholdt og sigtet for spionage til fordel for Saudi-Arabiens efterretningstjeneste i tidsrummet fra 2012 til 2018.

Politiaktion i Ringsted mandag

Martin Bjerregaard, der er kommunikationsrådgiver ved Midt- og Vestsjællands Politi, bekræfter, at politikredsen mandag har foretaget en anholdelses- og ransagningsaktion i Ringsted i samarbejde med PET.

quote I forbindelse med denne aktion, der er de tre mænd, som PET-chefen omtaler, blevet anholdt, men jeg kan ikke sige, hvor de er blevet anholdt eller under hvilke omstændigheder

Martin Bjerregaard, kommunikationsrådgiver, Midt- og Vestsjællands Politi.

- I forbindelse med denne aktion, er de tre mænd, som PET-chefen omtaler, blevet anholdt, men jeg kan ikke sige, hvor de er blevet anholdt eller under hvilke omstændigheder, siger Martin Bjerregaard.

Han fortæller, at det ikke er noget nyt for politikredsen at deltage i sådan en aktion, men at baggrunden for mandagens anholdelses- og ransagningsaktion er særlig.

- Anledningen plejer bare at være noget andet end lige spionage, så spionagemistankegrundlaget gør, at det er en særlig aktion. Det er ikke lige hverdag, at man laver noget i sådan en type sag, siger Martin Bjerregaard.

Han oplyser, at de tre anholdte vil blive fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Roskilde tirsdag formiddag.

ASMLA i Ringsted

ASMLA  (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz) kæmper for en arabisk stat i det sydvestlige Iran. Det er en international organisation, der forholder sig stærkt kritisk over for det iranske præstestyre.

quote Det er PET's opfattelse, at de tre personer i perioden fra 2012 til 2018 har spioneret for en saudi-arabisk efterretningstjeneste

Finn Borch Andersen, chef, PET.

Fredag den 28. september 2018 blev broer og færgeforbindelser i Danmark lukket ned i flere timer på grund af en mystisk menneskejagt. Og PET oplyste efterfølgende, at den iranske efterretningstjeneste havde planlagt et attentat mod netop den gruppe af eksil-iranere i Ringsted, der er en del af ASMLA.

Finn Borch Andersen fortæller, at sagen fra Ringsted trækker tråde til anholdelsen mandag.

De tre mænd er nemlig i forvejen sigtet for at have hyldet en terrorhandling i Iran i september 2018. Det blev de sigtet for i november 2018, og i den forbindelse blev deres bopæl og deres tv-station i Ringsted ransaget.

- Vi har siden ransagningerne gennemført et særdeles omfattende efterretnings- og efterforskningsarbejde i samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi.

- Det har ført til, at de tre ledende medlemmer af ASMLA i dag er blevet anholdt og sigtet for spionage. Det er PET's opfattelse, at de tre personer i perioden fra 2012 til 2018 har spioneret for en saudi-arabisk efterretningstjeneste, siger Finn Borch Andersen.

PET beskyttede de sigtede

PET frygtede sidste efterår, at en leder af ASMLA skulle dræbes i Ringsted, og mændene har derfor været beskyttet af PET, fordi der har været trusler mod iranerne fra Iran.

PET har altså beskyttet de mistænkte for spionage, mens de ifølge sigtelsen skal have udført spionage.

- Vi er forpligtet til at beskytte folk, som er udsat for en trussel, siger Finn Borch Andersen.

quote Vi har ikke fundet anledning til at tro, at der er personer i Danmark, der har grund til bekymring

Finn Borch Andersen, chef, PET.

- Det er vores lod at gøre begge dele, siger han.

På det netop afsluttede pressemøde fortalte Finn Borch Andersen, at det er anden gang på halvanden år, at man har set eksempler på at andre lande spionerer i Danmark.

- Det kan, og det vil vi ikke acceptere, sagde han.

Finn Borch Andersen oplyser, at der vil være grundlovsforhør i sagen i morgen, og at der vil blive anmodet om, at grundlovsforhøret bliver holdt for lukkede døre.

Af den grund kunne han ikke sige noget nærmere om, hvilke virksomheder og personer, der har været genstand for den formodede spionage.

Finn Borch Andersen understregede, at PET ikke mener, at spionagen udgør en sikkerhedsrisiko for personer i Danmark.

- Vi har ikke fundet anledning til at tro, at der er personer i Danmark, der har grund til bekymring, sagde han.

På baggrund af anholdelserne har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) indkaldt til et ekstraordinært møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

Det skrev han på Twitter kort efter PETs pressemøde.

Varetægtsfængslet in absentia

På pressemødet fortalte Finn Borch også, at der er rejst en ny sigtelse mod en føringsofficer i en iransk efterretningstjeneste i sagen om det påståede forsøg på at dræbe en eksiliraner i Ringsted.

Føringsofficeren er mandag blevet varetægtsfængslet in absentia ved et retsmøde i Retten i Roskilde. Det betyder, at han ikke var til stede og dermed nu kan efterlyses internationalt.

HVEM ER ASMLA?

 

  • Forkortelsen ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvas.
     
  • Organisationen kæmper for, at en selvstændig arabisk stat i det sydvestlige Iran rundt om byen Ahwaz løsrives og bliver sin egen stat.
     
  • Lederen af organisationen er Ahmad Mola Nissi.
     
  • ASMLA er oprettet i 1999 af Ahmad Mola Nissi og Habib Ahvazi, aktivist fra regionen Khuzestan.
     
  • Organisationen betragtes af Iran som en terrororganisation.
     
  • Den dansk-iranske talsmand for ASMLA bor i Ringsted.
     
  • 22. september 2018 angreb bevæbnede gerningsmænd en militærparade i Ahvaz. Paraden blev afholdt af Irans Revolutionsgarde. 25 blev dræbt og 70 såret. Iran hævder, at ASMLA stod bag angrebet.
     
  • Iran hævdede efter angrebet, at Danmark husede personer, der havde forbindelser til angrebet.
     
  • Politiets Efterretningstjeneste (PET) iværksatte 28. september den usædvanlige politiaktion, der lammede trafikken i store dele af Danmark.
     
  • 30. september 2018 løfter PET sløret for, at aktionen skyldtes, at en iransk efterretningstjeneste havde planer om et attentat i Danmark.
     
  • I den forbindelse er en norsk statsborger med iranske rødder 21. oktober 2018 blevet anholdt. Han er sigtet for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark".
     
  • Den anholdte er også sigtet for have taget del i forberedelserne til attentatet.
     
  • De tre anholdte blev i 2020 sigtet for at have begået spionage til fordel for Saudi-Arabien.

    Kilder: PET, Ritzau og DR

Han er sigtet for spionage og forsøg på manddrab.

I forvejen er en 40-årig mand sigtet for at have medvirket til at forberede et attentatforsøget.

Blandt andet skal han have fotograferet et boligområde. Desuden sigtes han for at have bistået en fremmed efterretningstjeneste på dansk jord. Manden nægter sig skyldig.

Han har siddet fængslet i snart et år. På baggrund af en dansk fængslingskendelse blev han pågrebet ved Göteborg 21. oktober.

Tidligere spionagesager

Der har før været sager om sigtelser for spionage i Danmark.

I efteråret kom det frem, at PET har rejst fire sigtelser om den milde spionparagraf, paragraf 108 i straffeloven, mod tre personer.

Mistanken handler om personer, der i Danmark skal have indsamlet oplysninger om mennesker, som skulle være knyttet til Gülen-bevægelsen.

I efteråret 2018 blev ASMLA-tv-station i Ringsted ransaget. Artiklen fortsætter under videoen.

 

Fethullah Gülen, der er imam, og som bor i USA, mistænkes af præsident Recep Erdogans styre for at have iværksat et kupforsøg i Tyrkiet i juli 2016.

Den såkaldt milde spionageparagraf blev senest brugt i en straffesag i 2012. En professor i statskundskab ved Københavns Universitet blev dømt for at have spioneret for Rusland.


Nyhedsoverblik