Det er ikke hver dag at Haraldsted ved Ringsted får et stort ryk ind af tilflyttere. Men i dag fik byen 500 nye indbyggere i størrelse extra small.
- Vi har 500 larver med i dag, som skal genudsættes, fortæller naturvejleder Eddie Bach fra Zoologisk Have i København.
I år er der kun blevet set to voksne biller af den her art
Der er tale om det sjældne insekt grøn pragttorbist. Den starter livet som larve og folder sig senere ud som smuk bille. Pragttorbisen lever kun ved den lille landsby Haraldsted på Midtsjælland, og den er meget tæt på at uddø i naturen.
- I år er der kun blevet set to voksne biller af den her art. Det er det mindste antal, der er blevet registreret, siden den blev genfundet i 2014, siger naturvejleder Eddie Bach.
Artiklen fortsætter under billedet
Det år, hvor der blev fundet flest, fandt man kun syv eksemplarer af det lille, grønne insekt. Men det skal der laves om på. Siden 2014 har Zoologisk Have i København samlet data om pragttorbisten og opdrættet 750 nye larver. Det er dem der rykker ind i Haraldsted i dag.
Artiklen fortsætter under grafikken
Billen kan takke et særligt samarbejde for redningsaktionen. Zoologisk Have står bag, men også de private lodsejere, Vesterskoven i/s, Ringsted Kommune, Naturstyrelsen Midtsjælland Danmarks Naturfredningsforening er med. Projektet er samtidig støttet af Den Danske Naturfund.
Larverne bor lige nu i nogle træklodser, men skal nu vænne sig til at bo i skoven ved Ringsted.
- Inde i de her træklodser ligger larverne nu i vinterdvale. Dem flytter vi over i en kunstig træstamme i den her redekasse, siger Eddie Bach.
Selvom den lille, grønne fyrs ve og vel kan virke ubetydelig for nogle, er dagen stor for Eddie Bach.
- Det er noget, vi har arbejdet for i rigtig mange år, så det er sgu fedt.
Artiklen fortsætter under billedet
Men kassen er kun et midlertidigt hjem. I nærheden er Kristian Graubæk i gang med at veteranisere. Det betyder at han fjerner en gren og gør stammen hul.
Det er nemlig nødvendigt med en hjælpende hånd til naturen, hvis pragttorbisten skal overleve
- Den lever i store træer med dødt ved (død træmasse, red.), og dødt ved er en mangelvare i de danske skove - også her, siger Kristian Graubæk, der arbejder som skovløber.
Nærmeste nabo til de nye tilflyttere er den lokale Gustav Flensborg fra Haraldsted. Han ser med fra sidelinjen - og han er begejstret.
Vi er supervigtige for den, for hvis vi ikke gør noget, så er den her art jo udryddet i Danmark
- Det er helt fantastisk. Jeg håber da, at det smitter af på andre ting. Også den her ide med at veteranisere og gøre klar til at den selv kan klare sig. Det er jo det, det hele handler om, nemlig at få genskabt det, der næsten er tabt, siger Gustav Flensborg.
Naturvejleder Eddie Bach er godt klar over, at ikke alle forstår, hvorfor det lille væsen skal reddes.
- Der er tit nogen, der spørger, om den er vigtig. Der ser man det med de briller om, at den er vigtig for mennesker. Det er den ikke nødvendigvis. Men vi er supervigtige for den, for hvis vi ikke gør noget, så er den her art jo udryddet i Danmark, siger Eddie Bach.
Artiklen fortsætter under billedet
At insekter er truede er dog ikke bare et fænomen ved Haraldsted. Over 40 procent af verdens insektbestand er nemlig faldende, og en tredjedel af verdens insekter truede. Søndan lød det tidligere på året i en rapport udgivet i det internationale tidsskrift Biological Conservation.
På verdensplan falder antallet af insekter med 2,5 procent årligt. Det er otte gange hurtigere end pattedyr, fugle og reptiler.
Håbet er, at larverne til sommer vil have forvandlet sig til smukke, grønne biller - og at det fører andet godt med sig.
- Vi gåber, at der kommer en masse andre arter til, og at det kan hjælpe en masse andre arter. Det er for eksempel biller, der har samme levevis. Men det kommer også til at gavne fugle og flagermus, der lever i de her hulrum i træerne, forklarer Signe Ellegaard, som er biolog i Zoologisk Have i København.