Vi glemmer at spare på strømmen på jobbet

På Grow Up Farm i Ringsted sparer man rigtig meget strøm med smarte kunstgreb. Men tit glemmer medarbejderne at spare lige så meget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Får du slukket lyset, når du forlader rummet? Slukker du kaffemaskinen, når du går hjem? Og hvad med printeren på kontoret - er den også slukket?

Danskerne er ikke nær så gode til at spare på strømmen, når vi er på job, som når vi tuller rundt i privaten.

Det viser en ny undersøgelse fra Energistyrelsen. I undersøgelsen svarer 58 procent, at de tænker mere på at spare energien, når de er derhjemme, end når de er på arbejde. Ligeledes siger over hver tredje, at de ikke har gjort noget for at spare på energien på arbejdspladsen de seneste seks måneder.

Et billede, som de 15 ansatte hos Grow Up Farm i Ringsted godt lidt kan genkende.

- Det må jeg nok indrømme, at jeg gør. Derhjemme skal jeg selv betale. Men nu tror jeg, at alle har taget et medansvar. Nu bliver lyset da slukket, siger Tina Nielsen, der er bogholder hos Grow Up Farm.

Læs også
Birthe spørger om krisen:
Bør man slukke for strømmen til fjernsynet på kontakten?
Læs også
Birthe spørger om krisen:
Bør man slukke for strømmen til fjernsynet på kontakten?
Bogholder Tina Nielsen mener, at de ansatte er blevet bedre til at hjælpe med at spare  på strømmen på virksomheden.
Bogholder Tina Nielsen mener, at de ansatte er blevet bedre til at hjælpe med at spare på strømmen på virksomheden. Foto: TV2 ØST

Ikke så let som derhjemme

Det er dog ikke så let at spare på jobbet som derhjemme, siger adfærdsforsker Pelle Guldborg fra Roskilde Universitet.

- Der er den forskel, som man også skal huske på, det er, at i hjemmet har medarbejderen total kontrol. Man kan hive stik ud og alt muligt andet. På arbejdspladsen kan man ikke hive stikket ud af computeren hos naboen, mens de er til frokost. Det duer ikke rigtig, så der er det arbejdspladsen, der skal gå ind med en tættekam og lave de justeringer, siger han.

Adfærdsforsker på Roskilde Universitet,  Pelle Guldborg, mener, at det er lidt mere besværligt at spare på strømmen på jobbet end derhjemme.
Adfærdsforsker på Roskilde Universitet, Pelle Guldborg, mener, at det er lidt mere besværligt at spare på strømmen på jobbet end derhjemme. Foto: TV2 ØST

Grow Up Farm i Ringsted er et gartneri, hvor grønt vokser under optimale forhold under vækstlys indenfor, og hvor der høstes flere gange hver uge.

Her er den helt store besparelse på elregningen kommet, da man ændrede døgnet for planterne, så vækstlamperne tænder, når strømmen er billigst om natten. Som noget nyt slukker de nu igen efter et par timer, når familierne står op om morgenen og strømmen bliver dyr.

- I bund og grund har vi bare sat en timer lidt anderledes - og så fjerner vi samtidig de to dyre timer om morgenen, siger den administrerende direktør Lasse Vilmar.

For få måneder siden var lyset altid tændt i køkkenet. Nu slukker medarbejderne, når de har været derude. Her ses Lasse Vilmar  i det mørklagte køkken.
For få måneder siden var lyset altid tændt i køkkenet. Nu slukker medarbejderne, når de har været derude. Her ses Lasse Vilmar i det mørklagte køkken. Foto: TV2 ØST

Brænder mindre end før

Nu hjælper medarbejderne med at spare på strømmen - og lamperne omkring i virksomheden brænder nu mindre end før.

- Jeg hørte, at der måske kommer til at være strømafbrydelser, fordi vi mangler strøm. Jeg føler da, at vi alle sammen har et medansvar, siger Jens Essemann, der er produktionschef hos Grow Up Farm.

Læs også
Styrelse ser højere risiko for mangel på el til vinter
Læs også
Styrelse ser højere risiko for mangel på el til vinter

Nyhedsoverblik