Forberedelserne til dette års Royal Run er i fuld gang i Nykøbing Falster og har sådan set været det hele året.
Nu kan Guldborgsund Kommune og Royal Run endelig løfte sløret for de tre ruter, som deltagerne skal ud på. Det fremgår af en pressemeddelelse.
Vi har haft et fantastisk samarbejde med lokale foreninger
Ruterne er udarbejdet i samarbejde med Guldborgsundløberne og Guldborgsund Triatlonklub.
- Som kommune er vi utrolig heldige. Igen står vi med et projekt, hvor vi har et fantastisk samarbejde med lokale foreninger, og uden de samarbejder var det vanskeligt at komme i mål, siger Ole K. Larsen, formand for Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget i Guldborgsund Kommune.
- De to foreninger, som har været med til at planlægge ruterne har lagt meget arbejde i at koordinere sikkerhed og logistik samtidig med, at deltagerne får en god oplevelse fyldt med seværdigheder i Nykøbing F.
- Det er første gang, at Royal Run afvikles på Lolland-Falster, så jeg er naturligvis glad for, at ruten forbinder begge øer til ét stort arrangement, hvor alle kan være med, siger udvalgsformanden.
Starter på torvet og slutter på havnen
Til Royal Run kan du både vælge at gå eller løbe på de tre distancer: One mile (1,6 km), 5 km og 10 km.
På den populære familie-mile kan børn, unge, voksne og ældre følges ad, fordi både kørestole, klapvogne og barnevogne er velkomne.
Om Royal Run
Royal Run afholdes 2. pinsedag, den 29. maj 2023.
Royal Run 2023 finder sted i Aabenraa, Herning, Nyborg, Nykøbing Falster og København/Frederiksberg.
Der var tilmeldt 91.732 deltagere til Royal Run ’22.
Man kan løbe og gå distancerne One mile (1,6 km), 5 km og 10 km.
Royal Run arrangeres af idrætsvisionen Bevæg dig for livet – et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund, DGI og Dansk Atletik. TV 2 og Regionerne er mediepartner på Royal Run, og Trygfonden, Nordea-fonden og Novo Nordisk Fonden er strategiske partnere.
Torvet i Nykøbing F er startområde for alle tre distancer. Uanset om deltagerne løber 1 mile, 5 kilometer eller 10 kilometer, kommer de igennem byens gamle gader og stræder, hvor de blandt andet passerer Klosterkirken og byens gamle vandtårn.
Målområdet er placeret på havnen, så deltagerne slutter turen af med at løbe langs Guldborg Sund.
- Byens kaldenavn, Guldborgsund, er en vigtig del af området hernede. Vi har forsøgt at ramme målet på havnen og har fået terrorhegnet taget ned, så løberne nærmest får en oplevelse af, at de løber ud i vandet, fortæller Thomas Urfeldt, der har været med til at planlægge ruterne.
Løber forbi byens historiske sukkerfabrik
Deltagerne på 5 og 10-kilometerruten kan se frem til en rute forbi Østre Kirkegaard og byens historiske sukkerfabrik efterfulgt af en tur ud på Kong Frederik IX’s Bro.
De, som løber 5 kilometer, vender rundt på broen og løber mod mållinjen igennem byen, og deltagerne på 10-kilometerruten går eller løber til Sundby på den anden side af sundet.
Her fortsætter turen forbi sejlklubben langs vandet og ind gennem områdets smukke alléer. Tilbage i midtbyen mødes alle tre ruter på Klosterstrædes brosten ved de smukke gamle bygninger.
RUTER TIL ROYAL RUN I NYKØBING F. DEN 29. MAJ
Klik på fanerne for at se de forskellige løberuter.
Grafik: Nick Abildgaard
En rute, der viser byen
Thomas Urfeldt er formand for Guldborgsund Triathlonklub, medlem i Guldborgsundløberne og løbsansvarlig for Royal Run i Nykøbing. Han fortæller, at der ligger mange overvejelser bag ruterne.
- Det, der egentlig var vores første udgangspunkt, var rent lavpraktisk at sætte os ned og kigge på Nykøbing By. Hvis vi fik en god ven herned, som aldrig har været i Nykøbing, men som var løbeinteresseret - hvilken rute ville vi så vise ham, for at han kunne se byen og naturen og så videre? Så der startede jeg med at slå en masse grønne streger, fortæller han.
Deltagerne vil løbe over Kong Frederik IX’s Bro og se et spejlblankt Guldborg Sund
- Så lagde jeg et lag mere ned over det, som hed "logistik på dagen". Det med at få 10.000 mennesker plus deres påhæng ind i byen skulle også praktisk kunne lade sig gøre, så vi ikke spærrer os selv af, og så vores sygehus kunne fungere. Så var der en masse røde streger på kortet bagefter.
Derudover forsøgte han samtidig at tage højde for den underholdning og musik, der også skal være undervejs:
- Den sidste ting, vi prøvede at tage hensyn til i bedst muligt omfang, var det faktum, at jo mere vi kunne genbruge fra alle tre ruter, desto bedre. Også fordi vi gerne ville skabe noget liv og underholdning på ruterne, så dem, der deltager, får noget oplevelse ud over det at være med til at løbe og gå. Ved lavpraktisk at bruge det meste af 1 mil ruten på 5’eren og 5’eren på 10’eren, så ville alle tre grupper opleve det, siger Thomas Urfeldt.
Vil vise Mary det rige børneliv
Bymidten, den ældre del af byen og de charmerende, små gader. Det var kriterierne for, hvad der skulle vises frem til de 10.000 løbere, heriblandt Kronprinsesse Mary.
- Vi vil gerne vise hende det rige børneliv og selve Guldborgsund - det at løbe over Kong Frederik IX’s Bro og forhåbentlig at opleve en vindstille blå blåhimmel og et spejlblankt Guldborg Sund med alt, hvad der kan sejle på vandet samtidig.
Når målstregen passeres på Havnepladsen, ankommer man til masser af fest og underholdning på en etableret eventplads. Her vil der være aktiviteter og forplejning for hele familien – både for deltagere og publikum.
Royal Run vil give flere ændringer i trafikken. Læs mere på guldborgsund.dk/royalrun. Beboere der bor på eller i nærheden af ruterne vil få direkte besked om, hvordan de bliver påvirket af ændringerne.