Statsminister Mette Frederiksen (S) svarede efter Folketingets åbning traditionen tro på spørgsmål fra TV2s regioner.
På TV2 ØST var spørgeretten lagt i hænderne på 13-årige Anna, der er på Julemærkehjemmet i Skælskør.
Anna har oplevet at blive udsat for massiv mobning og social udstødelse. Derfor handlede hendes spørgsmål til statsministeren også om mobning:
- Hvad vil du gøre for at stoppe mobning?
- Og er du selv blevet udsat for mobning?
Inden Mette Frederiksen svarede på spørgsmålene lagde hun ud med at rose Anna for modet til at tage på julemærkehjem.
- For det første synes jeg, det er megasejt, at hun er taget på julemærkehjem. Det er en stor beslutning at tage når man kun er 13 år at forlade sin klasse og sin mor og far for en stund.
- Jeg tror, hun kommer stærkere ud af det her. Det er der i hvert fald mange andre, der er kommet.
- Jeg håber, at hun også har mod til at fortælle dem i klassen om, hvorfor hun er taget afsted i en periode.
- Når man er 13 år og går i 7. klasse, så er de andre også store nok til, at man sammen kan skabe et bedre klassefællesskab. Det er jo det det handler om, sagde Mette Frederiksen og lagde dermed en del af ansvaret over på børnene selv.
Men ifølge statsministeren skal de voksne tæt på børnene tage ansvar for at komme mobningen til livs.
- Det allervigtigste, når vi taler mobning, er, at der er nogle voksne, som tager ansvar. Fordi der vil nok altid være nogle børn, der prøver at drille hinanden.
- Men det er ikke altid, børn kan bringes ud af den situation selv. Så det er de voksnes ansvar. Det er lærernes ansvar, det er pædagogernes ansvar, men det er faktisk også forældrenes ansvar, sagde Mette Frederiksen.
Mobning er farligt, fordi det er noget, der kan sætte sig som en knude, man bærer med sig resten af livet.
Hun mener, at de voksne skal være opmærksomme på, hvad der foregår i børnenes liv.
- Hvis man oplever, at der er mobning i en klasse eller en anden gruppe børn, skal alle de ansvarlige voksne gøre, hvad de kan for at komme det til livs. Det er ikke altid let og det er heller altid, at man som forælder hører det hele derhjemme.
Drillet enkelte gange
Statsministeren kom i sit svar til 13-årige Anna også ind på, at hun selv er blevet drillet.
- Men mobning er farligt, fordi det er noget, der kan sætte sig som en knude man bærer med sig resten af livet, sagde statsministeren, der ikke nævnte nye politiske tiltag, der skal bekæmpe mobningen blandt børn.
Mette Frederiksen har ikke selv oplevet at blive udsat for decideret mobning som barn, men hun kan huske at blive drillet enkelte gange. Hvad drillerierne handlede om kan hun ikke huske i dag mange år efter.