17-årige må køre alene - få overblikket i nyt udspil

Regeringens nye landdistriktsudspil vil blandt andet give 17-årige med kørekort lov til at køre bil uden ledsager.

Under parolen 'Sammenhæng og Balance' præsenterede regeringen torsdag formiddag dens nye landdistriktsudspil.

quote Der skal være muligheder for udvikling for alle

Morten Dahlin (V), minister for byer og landdistrikter

Det skete på et pressemøde på Skælskør Bibliotek, hvor minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V), flankeret af erhvervsminister Morten Bødskov (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) indlemmede offentligheden i regeringens planer for landdistrikterne.

- I dag er en god dag, hvis man ønsker et Danmark i balance, lød det fra Morten Dahlin.

Udspillet har mere end 30 initiativer, der omhandler blandt andet turisme, transport og grøn omstilling i landdistrikterne.

Her er hovedpunkterne i udspillet

Regeringen vil:

  • Udbyde yderligere 10 forsøgstilladelser til konkrete projekter inden for kyst- og naturturisme.

  • Målrette 200 millioner kroner årligt i tilskud til de kommuner, der bidrager mest med udbygning af vedvarende energi på land.

  • Stille sig positivt over for Lolland Kommunes ønske om et ambitiøst turismeprojekt på det strandareal vest for Rødbyhavn (Forlandet), som skabes med sand fra Femernbyggeriet, og som med tiltrækning af private investeringer potentielt kan rumme både naturrum og bebyggelse på et areal, som er dobbelt så stort som Amager Strandpark.

  • Bevilge 50 millioner kroner til en ordning, hvor borgere kan bestille transport med bus mellem udvalgte busstoppesteder, direkte via telefon eller app.

  • Etablere en pulje på 20 mio. kr. til støtte til flere frivilligbusser, fx minibusser, der stilles til rådighed for lokalsamfund.

  • Give 17-årige med kørekort mulighed for inden for nærmere rammer at køre uden ledsager i et afgrænset tidsrum, så unge får mulighed for at transportere sig til og fra fx arbejde, læreplads, skole eller fritidsaktiviteter fra kl. 5 til kl. 20. Samtidig nedsættes promillegrænsen til en de facto nultolerance for alle danskere i de første tre år efter erhvervelse af kørekort første gang.

  • Indføre befordringsfradrag til studerende og elever bosat i de 25 yderkommuner fra 2026.

  • Forenkle planlovens regler, så det også i kystnærhedszonen bliver muligt at tage overflødiggjorte bygninger i brug til bolig, fritidsformål og erhverv m.v. samt gøre det muligt at ombygge bygningerne i større omfang end i dag uden en landzonetilladelse. Muligheden gælder ikke inden for strandbeskyttelseslinjen, dvs. inden for de første 300 m fra kysten.

  • Give mulighed for udlæg af 2.500 nye sommerhusgrunde i kystnærhedszonen uden for områder, som eksempelvis er i fare for oversvømmelser, og på baggrund af ansøgninger fra kommunerne.

  • Gøre det muligt på de 27 små øer at få tilladelse til indretning af erhverv, turismevirksomhed eller én bolig i en overflødiggjort bygning i den udvidede strandbeskyttelseslinje 100-300 m fra kysten ved ansøgning om godkendelse af en ø-udviklingsplan.

Kilde: By-, Land- og Kirkeministeriet.

- Der skal være muligheder for udvikling for alle. Den balance arbejder regeringen politisk for at sikre. For den er afgørende for et sammenhængende Danmark til gavn for os alle, siger ministeren for byer og landdistrikter.

Kan udvikle øer og kystnære områder  

Hos Landdistrikternes Fællesråd ser man med positive briller på det nye udspil fra regeringen.

- Vi ser mange gode og helt nødvendige forslag i dette udspil, blandt andet indenfor bosætning, erhvervs- og turismeudvikling, uddannelse, mobilitet og grøn omstilling, som kan styrke landdistrikternes, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard og tilføjer:

- Og ikke mindst kystnære områders og øernes udvikling i fremtiden, ligesom det åbner op for flere private investeringer i disse områder.


Nyhedsoverblik