Alle landsdelens kommuner vil være klimaneutrale inden 2050

Realdania har siden 2019 hjulpet kommuner med at blive klimaneutrale inden 2050. Nu er sendeområdes sidste fem kommuner kommet med.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er skruet op for klimaambitionerne rundt om i sendeområdets 12 kommuner. De vil alle være klimaneutrale inden 2050.

Det skal ske gennem deltagelse i Realdanias klimaprojekt DK2020, som er blevet til i samarbejde med KL og landets fem regioner. Alle landets kommuner kan være med, og ved at deltage i klimaprojektet får kommunerne hjælp og støtte til at udvikle lokale klimaplaner på et ambitionsniveau, der skal matche Paris-aftalen.

Klimaprojektet startede med et pilotprojekt i 2019, hvor Lolland Kommune var med. Senere er der kommet flere af sendeområdets kommuner til, og nu er de sidste fem kommuner i området også kommet med i projektet. Det drejer sig om Gudborgsund, Kalundborg, Næstved, Ringsted og Stevns Kommuner.

Dermed er hele TV2 ØST’s sendeområde dækket af grønne kommuner, der går efter klimaneutralitet inden 2050.

De skal nu i gang med at lave en udførlig klimaplan, der skal vise, hvordan hver kommune vil nå i mål med at være klimaneutrale inden 2050.

quote Det kunne være øget brug af el-buser i den offentlige transport, flere ladestandere, mere udbredelse af fjernvarme og nye tiltag indenfor affaldssortering

Jens Bach, centerchef i Center for Plan og Miljø

- Det kunne være øget brug af elbusser i den offentlige transport, flere ladestandere, mere udbredelse af fjernvarme, nye tiltag indenfor affaldssortering og en bedre isolering af offentlige bygninger. Der er en lang række af ting, man kan gøre, siger Jens Bach, centerchef i Center for Plan og Miljø i Næstved Kommune.

- Nu skal vi have lavet et regnskab sammen med Realdania for, hvordan kommunen ser ud i dag, og hvad der skal til for, at vi kan nå i mål, tilføjer han.

Det er ikke kun kommunerne som virksomhed, der arbejder mod at blive klimaneutrale inden 2050, men hele kommunens geografiske område. Målet inkluderer derfor også alle kommunens borgere og virksomheder.

Læs også
Ud med oliefyret - Lolland vil være klimaneutral
Læs også
Ud med oliefyret - Lolland vil være klimaneutral

Det er et stort klimaregnskab, de står overfor i de fem nytilkommende kommuner, og planen er derfor ikke bare løst med et snuptag. Det er her, hvor den filantropiske forening Realdania kommer ind i billedet.

De hjælper nemlig kommunerne med at nå i mål med at være klimaneutrale inden 2050.

- Kommunerne får et værktøj, hvor de kan prioritere mellem økonomi og CO2-udledning, der gør, de kan lave en forpligtende plan. Vi håber, det kan lede til meget engagerede kommuner, der kan levere deres fuldstændig afgørende bidrag til, at vi reducerer vores samlede CO2-udslip, siger Jesper Nygård, der er administrerende direktør i Realdania.

Verdens mest grønne kommuner

Klimaprojektet DK2020 startede med et pilotprojekt i 2019, hvor i alt 20 kommuner var med. Her var Lolland Kommune den første kommune fra sendeområdet til at deltage.

Andre kommuner kom til i 2020, og nu er de sidste fem kommuner også kommet med i klimaprojektet. På landsplan er der også stor tilslutning fra andre kommuner. Faktisk er næsten alle kommuner med på klimaplanen, hvilket er helt enestående ifølge Jesper Nygaard.

- Vi er det eneste land på verdensplan, der næsten har alle kommuner med, og der er meget langt ned til nummer to, så det er et meget ambitiøst projekt, siger han.

- Det her er et bevis på, at hvis stat og kommune kan samarbejde, så er vi meget tættere på at nedsætte vores CO2 udslip kraftigt. Og det er helt nødvendigt, hvis vi skal indfri Paris-aftalen, forklarer Jesper Nygård.

Påvirkning af borgerne

Hvis kommunerne skal nå i mål med DK2020, er det ikke kun kommunen selv, der skal trække i arbejdstøjet. Det handler i lige så høj grad om at motivere virksomheder og borgere i kommunen.

Selvom kommunen ikke kan bestemme over borgerne, tror Næstved Kommune på, at der stadig vil være stor opbakning til projektet.

- Vi vil gerne genere borgerne så lidt som muligt, men affaldssortering er jo for eksempel en meget konkret ting, som borgerne skal. Det skulle gerne være et samarbejde mellem borgerne og kommune, hvor vi sammen kan nå i mål, siger Jens Bach fra Næstved Kommune.

Læs også
Kommunerne står i kø for at blive klimafrontløbere
Læs også
Kommunerne står i kø for at blive klimafrontløbere

Lolland Kommune har arbejdet på en handlingsplan siden 2019, der skal hjælpe dem med at blive CO2-neutrale inden 2050. Her har man også et specifikt råd til de nytilkommende kommuner, der giver de bedste forudsætninger for at lykkes med klimaprojektet.

- Noget af det vigtigste er, at man laver planen på tværs af organisationer og sektorer, sådan så alle har ejerskab over planen. Det skaber det bedste samarbejde og det største engagement, siger Regitze Lassen, klimakoordinator i Lolland Kommune.

Lolland Kommune klar med plan

Lolland Kommune har været med helt fra starten, og her har projektet ført mange gode ting med sig siden begyndelsen i 2019. Det har blandt andet ført til, at der er nye kræfter til at se på og skabe et overblik over, hvor Lolland Kommune kan sætte ind overfor klimaneutralitet, mener Regitze Lassen.

- Det har sat gang i en masse debatter, og det har været en fantastisk mulighed for at tage de her klimaemner op til debat. Vi har prioriteret den her meget vigtige drøftelse af, hvordan vi bliver mere klimaneutrale, siger hun.

Nu har Lolland Kommune i samråd med Realdania udformet den plan, der skal sørge for, at kommunen er CO2-neutral inden 2050.

Planen indebærer for eksempel en udfasning af olie og energirenovering i kommunale bygninger, en udfasning af fossile brændstoffer på sukkerfabrikken, en omstilling af oliefyr til varmepumper i boliger, flere opstillinger af solceller og større vindmøller, elektrificering af Lollandsbanen, omlægning af busser til el, brint og biogas og en omlægning af kommunens biler til elbiler.

Realistisk at nå inden 2050

Kommunerne i vores sendeområde er på forskellige stadier i projektet. Nogle er allerede i fuld gang med at efterleve den plan, der skal gøre dem klimaneutrale i 2050, andre skal blot til at udforme den.

Men fælles for kommunerne er, at de mener, at målet om klimaneutralitet anses som realistisk.

- Vi regner med at nå det, og jeg tror, det er realistisk, men det kræver, at borgere, virksomheder og politikere også bliver enige og gerne vil deltage aktivt, siger Jens Bach, centerchef i Næstved Kommune.

Også i Realdania mener de, at målet er realistisk. Her tror de på, at det er en nødvendighed for fremtiden, at nå i mål.

- Det er klart, det er jo ikke noget, der kommer af sig selv. Man skal have en plan, og man skal binde sig til at arbejde med det. Det bliver ikke nemt, det kommer til at koste mange penge, og der er rigtig meget viden, der skal tilvejebringes. Men jeg føler mig overbevist om, at vi er et af de steder på kloden, der kan nå i mål med det her, og det er fuldstændig afgørende, at vi når i mål, hvis vi skal have en bedre klode, siger Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania.


Nyhedsoverblik