Bager sænker priserne: - Nu kan vi trække vejret

Energipriserne er igen på et mere stabilt niveau, og det betyder, at flere bagere har udfaset det energitillæg, de indførte i efteråret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er blevet billigere at købe et franskbrød eller en tebirkes hos mange bagere. 

Hos Kagekassen i Knabstrup ved Holbæk har de nu fjernet det energitillæg, de i oktober 2022 så sig nødsaget til at lægge på alle ekspeditioner i butikken på grund af de stigende energipriser.

quote Vi er nu kommet ned i et leje, hvor vi kan trække vejret

Henrik Mühlendorph, administrerende direktør, brancheforeningen Bager- og Konditormestre i Danmark

Bagermester i Kagekassen, Erik Jensen, siger, at de faldende energipriser giver mere stabilitet.

- Stigende priser er en kilde til uro, så det er dejligt, at vi i januar kunne fjerne energitillægget igen, siger han.

Stor opbakning

Fordi bageriet bruger store mængder strøm til både ovne, maskiner og belysning, var virksomheden nødt til at gøre noget, hvis de ville blive ved med at lange bagerbrød og kager over disken, fortæller Erik Jensen.

Bageriet ønskede ikke at hæve priserne på selve varerne, og derfor valgte de i stedet at indføre et midlertidigt energitillæg på fem procent i efteråret.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De valgte at indføre det som procent i stedet for at lægge et par kroner på bestillingen, så det var fair for kunderne, uanset om de købte en romkugle eller lagde en større bestilling, fortæller Erik Jensen.

Bagermester Erik Jensen og hans kone Lene Jensen står bag den daglige drift i Kagekassen. Bageriet har været i familiens eje i 70 år, siden den nuværende bagermesters far, Jørgen Jensen, som også var bagermester, købte forretningen i 1953.
Bagermester Erik Jensen og hans kone Lene Jensen står bag den daglige drift i Kagekassen. Bageriet har været i familiens eje i 70 år, siden den nuværende bagermesters far, Jørgen Jensen, som også var bagermester, købte forretningen i 1953. Foto: KonditorBager Knabstrup Kagekassen

Kunderne tog rigtig fint imod tillægget, mener bagermesteren.

- Der var et par stykker, som sagde noget til det. Resten bakkede op, siger han og tilføjer, at de har oplevet en stor opbakning i lokalsamfundet.

Kan igen trække vejret

Hos brancheforeningen Bager- og Konditormestre i Danmark (BDK), som har 600 ud af 800 bagerforretninger som medlemmer, oplever man også, at energitillæggene er mere eller mindre udfaset.

- Jeg tror ikke, at der er særligt mange, der stadig har tillæggene. Mange lavede en form for kontrakt med kunderne om, at tillæggene var midlertidige, siger Henrik Mühlendorph, der er administrerende direktør i BDK.

Inden bageriet indførte energitillægget i efteråret, havde de hævet priserne på blandt andet wienerbrød med cirka en-to kroner grundet stigning på råvarer.
Inden bageriet indførte energitillægget i efteråret, havde de hævet priserne på blandt andet wienerbrød med cirka en-to kroner grundet stigning på råvarer. Foto: KonditorBager Knabstrup Kagekassen

Det er i dag omkring 15 til 20 procent dyrere at være bager end for et år siden, og de faldende energipriser er derfor noget, der glæder brancheforeningen. 

- At være bager og konditor er et meget energitungt erhverv, og mange var nødt til at indføre energitillæg. Vores medlemmer var virkelig bekymrede for deres overlevelse i efteråret 2022, og hvis det var fortsat, eller priserne var blevet ved med at stige, havde vi set et ekstremt blodbad, siger han.

- Råvarepriserne er stadig høje, men vi kan for eksempel se, at priserne på smør er på vej ned. Så vi er nu kommet ned i et leje, hvor vi kan trække vejret. 

Alle maskinerne i bageriet i Knabstrup bruger strøm, og det var derfor nødvendigt for bagermesterparret at indføre et energitillæg.
Alle maskinerne i bageriet i Knabstrup bruger strøm, og det var derfor nødvendigt for bagermesterparret at indføre et energitillæg. Foto: KonditorBager Knabstrup Kagekassen

Ligesom Erik Jensen fortæller Henrik Mühlendorph, at krisen har betydet, at der er kommet mere fokus på den lokale bager og købmand. 

- Selvom forbrugernes købekraft har været udhulet, har vi oplevet en stor opbakning og kærlighed, siger han.


Nyhedsoverblik