Den 46-årige mand, der sidder i Østre Landsret og håber på at blive frikendt for drab, har siden han den 21. juni 2019 blev anholdt, været villig til at forklare sig. Både til politiet og i grundlovsforhøret, hvor han blev fremstillet og sigtet for drab, ildspåsættelse og usømmelig behandling af lig.
Stemningen i afhøringslokalet er god, når S.E. venligt svarer på efterforskernes mange spørgsmål til ham. Den muskuløse mand fortæller igennem flere forskellige afhøringer beredvilligt og upåvirket, hvordan han i 2019 tog livet af både mønthandler Kiehn Georg Andersen i Ruds Vedby og pensionist Poul Frank Jørgensen i Vemmelev.
Problemet er bare, at han ændrer forklaring. Ikke bare en, men mange gange undervejs. I de seneste forklaringer nægter han at have slået de to ældre mænd ihjel.
De grumme detaljer fra de to drab må nævningene i Østre Landsret i timevis lægge ører til. Anklager Emil Folker vil gerne have, at nævningene hører en afhøring af den 46-årige fra den 23. august 2019, hvor drabet på Poul Frank Jørgensen bliver beskrevet med mange for offentligheden ukendte detaljer, ligesom den tiltalte tegner den kniv, han siger, blev brugt ved drabet på den ældre mand.
På anklagebænken sidder udover den 46-årige også en 37-årig medtiltalt. Hans forsvarer Jane Ranum har insisteret på, at samtlige af den 46-åriges forklaringer til politiet bliver afspillet i Østre Landsret. Hendes klient, S., der er en tidligere it-konsulent fra Midtsjælland, nægter sig skyldig - ligesom den 46-årige S.E. Begge mænd har både under sagens behandling i byretten og i Østre Landsret udpeget hinanden som drabsmanden.
Drabene
Første drab blev begået den 20. april 2019. Her blev Kiehn Georg Andersen, der var kendt i lokalområdet som møntsamler, dræbt i sit hus i Ruds Vedby, hvor han boede alene. Andersen døde ifølge de retsmedicinske erklæringer af vold, primært begået mod halsen. Efterfølgende blev der sat ild til møntsamlerens hus, mens hans lig blev smidt i Blæsinge Grusgrav ved Slagelse. I hans tøj fandt man 14 tunge sten, der skulle holde liget nede.
Han har taget masken af og lagt i tasken. Han er helt rolig og upåvirket
Det andet drab blev begået små to måneder senere, den 16. juni 2019. Her blev pensionist Poul Frank Jørgensen, der ligesom møntsamleren boede alene, dræbt med kniv i sit hus i Vemmelev. Mens hans lig lå på stuegulvet, blev der sat ild til huset.
De to tiltalte blev i Retten i Næstved i september 2020 idømt fængsel på livstid for drab, ildspåsættelse og usømmelig behandling af lig. De har begge anket til frifindelse.
Beskrev ofrenes huse
Den 37-årige har hele tiden fastholdt, at han end ikke har været i nærheden af gerningsstederne. Derimod har han i retten fortalt, at han var sikker på, at hans medtiltalte ven havde noget med drabene at gøre, det var bare ikke rigtigt noget, de talte om.
Ifølge den 37-årige havde hans ven et udestående med nogle slemme typer, som han skyldte penge. I retten har den 37-årige fortalt, at det formentlig var en af de mere hårdkogte kriminelle fra den 46-åriges bekendtskabskreds, der var med til at slå de to ældre mænd ihjel.
Den 46-årige har kort efter sin anholdelse forklaret, at det var ham, og udelukkende ham, der slog de to mænd ihjel. Han fortalte, hvordan drabene var sket, med hvilket våben, hvordan de dræbtes huse så ud indvendig. Detaljerne sparede han ikke på. Efterfølgende har han ændret forklaring til, at de begge var tilstede, men at det var hans medtiltalte, der slog de to mænd ihjel. Han har erkendt, at de havde en samtale med møntsamleren i hans hus 14 dage før drabet. I dag nægter den 46-årige, at han nogensinde har været hjemme hos pensionist Poul Frank Jørgensen, men erkender, at han var tilstede i møntsamler Kiehn Georg Andersens hus, da hans 37-årige medtiltalte tidligere bedste ven slog møntsamleren ihjel.
I Østre Landsret kunne man mandag under afspilningen af en tidligere forklaring høre, hvordan den 46-årige beskriver, hvordan hans medtiltalte ven var helt rolig, da han havde slået pensionist Poul Frank Jørgensen ihjel med kniven.
- Han har lidt blod på armene, og han har taget masken af og lagt i tasken. Han er helt rolig og upåvirket.
Den 46-årige erkender dog også under sine tidligere forklaringer, at han har et udestående med nogle rockertyper, som han skylder op mod 100.000 kroner, og han forklarer, at det var derfor, han flyttede ud til sin nu medtiltalte ven i Sneslev, for at der ikke skulle ske hans kæreste og hendes drenge noget.
Efter drabet på Kiehn Georg Andersen kan man på overvågningsbilleder se, at den 37-åriges landrover kører fra Ruds Vedby med en rød Citroën lige efter sig. Den 46-årige har til dette sagt, at det er rigtigt, at der var nogle rockertyper, der i de dage fulgte efter ham, men at han ikke ved, hvem personerne i den røde Citroën er. Han ønsker ikke at sætte navn på de personer, han skyldte penge.
Bros before hoes
Den 46-årige har forklaret, at han er syg, han har haft mange blodpropper, og at han på et tidspunkt af en læge fik at vide, at han ikke ville leve meget længere. Det er også baggrunden for, han i begyndelsen tog hele skylden for de to drab, kan man på afspilningen i Østre Landsret høre, at han forklarer, da han bliver spurgt, hvorfor han ændrer forklaring undervejs.
- Fordi jeg har tænkt, at min loyalitet bør ligge hos L. (tiltaltes kæreste, red.) og børnene mere end hos S. (den medtiltalte, red.). Jeg tænkte jo, at jeg ville begå selvmord. Nu synes jeg ikke, at jeg bør tage hele skylden, siger han og fortsætter: Bros before Hoes (brødre før duller), er der mange, der taler om i det her miljø. Men jeg vil gerne se mine drenge nogle gange, hvis jeg kan nå det, siger han.
Tirsdag får den 46-årige endnu engang mulighed for at forklare sig, når han bliver stillet supplerende spørgsmål i Østre Landsret. Der forventes dom i sagen til februar.