- Julesalget er gået helt forrygende. Lige før jul i år nåede vi det samme resultat for december som sidste år, siger Hanne Lauridsen.
Som regnskabsfører Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Karise har hun helt styr på genbrugsbutikkens finanser. Og de er gode.
I december år har vi set en vækst i salget i vores butikker på ti procent i forhold til sidste år
- Vi oplever en stigende interesse for at købe genbrug til julegaver. Der er kommet en større accept af at give og få genbrugsting i julegave.
- Mange er begyndt at ønske sig ting i genbrug, og jeg tror, det er en af grundene til, at vi har haft så god en december i år, siger Hanne Lauridsen.
Folkekirkens Nødhjælp driver over 100 genbrugsbutikker i Danmark. Butikken i Karise er en af de butikker, der har størst salg.
Det skyldes ifølge Hanne Lauridsen blandt andet, at butikken ikke kun søger brugte genstande, men også varer fra en række supermarkeder, der ikke kan sælge varerne.
Det kan skyldes, at de for eksempel har beskadiget emballage.
I butikken i Karise får varerene kun lov til at stå fremme i to måneder. Hvis varerne ikke er solgt i løbet af to måneder, bliver de sendt videre internt til Folkekirkens Nødhjælps andre butikker.
Men ifølge Hanne Lauridsen bliver der færre og færre varer, som bliver sendt videre. De fleste genstande når at blive solgt. Og op til jul har det ikke kun været til julegaver.
- Det er alt fra ting til adventsgaver, julegaver og mandelgaver, som folk kommer efter. Det er især legetøj, glas og porcelæn, tøj og elektronik, der er salg i, siger hun.
Genbrugsbutikken i Karise er ikke ene om at opleve en voksende efterspørgsel på genbrugsvarer.
Ifølge dette års genbrugsindeks, der kortlægger danskernes køb og salg af genbrugsvarer på internettet, bliver der handlet genbrug som aldrig før.
Ifølge indekset har 81 procent af danskerne købt eller solgt mindst én genbrugsgenstand i år. I 2016 havde kun 59 procent af danskerne gjort det samme.
I Region Sjælland er der især godt gang i salget af brugt tøj og boligtilbehør.
Vækst på ti procent
Hos Røde Kors, der driver cirka 260 genbrugsbutikker over hele landet, kan man også mærke den øgede efterspørgsel efter genbrug. Julemåneden har i år været usædvanlig god.
- Traditionelt er december en dårlig måned for genbrug. Det er den, fordi folk plejer at købe nye ting til gaver.
- Men i år har vi set en vækst i salget i vores butikker på ti procent i forhold til sidste år, fortæller Tina Donnerborg, der er national chef for genbrug i Røde Kors.
I år har hun fået flere tilbagemeldinger om, at kunder er kommet ind i butikkerne med ønskelister, hvor der står skrevet, at der specifikt ønskes genbrug.
- Kunder kommer ind i butikkerne og siger direkte, at de har fået en ønskeliste fra for eksempel deres datter, hvor der står, at hun ønsker en støbejernsgryde og det rigtig gerne må være genbrug, forklarer Tina Donnerborg.
Det er ikke tilfældigt, mener hun.
- Der er en udvikling i gang, hvor folk bliver mere opmærksomme på deres forbrug - også i julen.
De senere års fokus på klimaet kan nu aflæses direkte på julesalget i Røde Kors' genbrugsbutikker.
- Der er mange, der ikke længere synes, det er så appetitligt at være en del af det overforbrug, som julen kan være.
- Hvis man køber genbrug, så sørger man i hvert fald for, at der ikke bliver produceret noget nyt, siger Tina Donnerborg.
Tal fra Coop Analyse viser da også, at 23 procent af danskerne i år har købt en julegave, der har været brugt før. Sidste år var det kun 17 procent af danskerne, der lagde en genbrugsvare under juletræet.