De røde faner hang i luften, og bannere med slagord var klar, mens demonstranter fra hele regionen søndag mødte op på en række byer i vores område. Her ventede de på busser, der kunne køre dem til demonstration i København.
- Jeg er her i dag, fordi jeg mener, at regeringen går ind og ødelægger den danske model. Det har altid været arbejdsgiverne og arbejdstagerne, der aftaler de her forhold, siger en af demonstranterne, Pia Smed. Hun bor til daglig i Holbæk - men brugte sin fridag søndag til at kæmpe for en anden fridag.
Faktisk lignede det næsten første maj, da fagbevægelsen mobiliserede tillidsfolkene på Vest- og Sydsjælland til kamp mod det, som er blevet kaldt tyveriet af en helligdag.
Alt i alt kørte der 70 busser mod København søndag - og de var næsten fyldt med demonstranter på vej til protesten foran det weekendramte Christiansborg.
- Jeg er her i dag, for at vise min utilfredshed med, at vi ikke tages med på råd. Gennem coronatiden ville regeringen gerne tale med fagbevægelsen. Der var tredjepartsforhandlinger hele tiden - men nu er det bare noget, de beslutter, og som vi informeres om via fjernsynet, siger Heidi Slesvig fra Sorø. Hun er med i 3F Storebælt, og siger, at hun virkelig er ked af det, der sker. For hende handler det om at vise frustration.
- Vi mener jo alle, at det der sker i Ukraine er forfærdeligt. Men jeg synes ikke, at man skal trække det med store bededag ned over hovedet på os, siger hun, og mener, at man godt kunne have fundet pengene på andre måder.
Hveder til alle
Foran Christiansborg spredes de lokale demonstranter hurtigt blandt de 50.000 fremmødte. På scenen spillede Tessa og Anne Linnet - og ude blandt publikum blev der serveret varme hveder, som de sikkert aldrig tidligere har spist i hovedstaden.
Regeringen har afvist, at fagforeningerne ikke er taget med på råd i spørgsmålet - men den forklaring giver man ikke meget for på slotspladsen. Her er der ikke megen ros til overs for regeringspartierne med det gamle arbejderparti i front.
- Der er en fantastisk stemning her. Tænk, at der er kommet folk fra hele landet for at kæmpe imod. Jeg håber virkelig, at det gør indtryk på regeringen. Men uanset, hvad der sker, så er det her vigtigt. Jeg synes ikke, at man skal fjerne helligdagene. De skulle have snakket med fagforeningerne, så vi kunne finde en anden løsning, siger Anne Kulas, der til daglig arbejder på en institution i Sorø.
Fagforeningerne står bag en underskriftsindsamling, der skal redde store bededag. Her har 460.000 danskere indtil videre skrevet under for at bevare helligdagen.