Hvis du har valgflæsk på menuen i aften, så er du langt fra den eneste.
- Under normale omstændigheder, ville vi sælge en fem-seks kilo flæsk i skiver, men på sådan en dag som i dag op til valget, der kan vi komme til at runde et par hundrede kilo uden de store problemer, fortalte Peter Cheung, der er slagtermester i Kvickly i Vordingborg, mandag.
Flæsk i skiver er altså en populær ret på valgdagen, og slagteriet Danish Crown melder også om rekord - faktisk er salget 50 procent større end ved sidste folketingsvalg. Og allerede få dage efter valget blev udskrevet, måtte Danish Crown melde udsolgt af stegeflæsk i ugerne op til valgdagen, skriver slagteriet i en pressemeddelelse.
- Vi har aldrig før solgt så meget flæsk i skiver på så kort tid. Der har været en helt overvældende opbakning fra alle vores danske kunder, så vi har kæmpet benhårdt med at gøre alle kunder så tilfredse som muligt, fortæller Peter Bendixen, der er ansvarlig for salget til de danske detailbutikker hos Danish Crown i pressemeddelelsen.
- Med så flot et salg må vi konstatere, at danskerne virkelig har taget stegt flæsk til sig som retten, der hører til på en valgdag, siger han.
For mange danskere er det blevet en tradition at spise stegt flæsk med persillesovs til vælgermøder eller hjemme ved spisebordet på valgaftenen, og med den lidt længere valgkamp denne gang har Danish Crown i modsætning til tidligere haft mulighed for at planlægge produktionen af brystflæsket.
- Vi har draget stor fordel af, at vi uden at gå på kompromis med kvaliteten kunne fryse produkterne ned på forhånd, ellers havde vi hverken kunne stikke eller bekende over for vores kunder, fortæller Søren Overgaard, der er ansvarlig for salget til foodservice i Danmark, i pressemeddelelsen.
100 år lang historie
Det er forholdsvis nyt, at begrebet valgflæsk er blevet konverteret fra at være et synonym for politikernes mange løfter til vælgerne under valgkampen, til servering af stegt flæsk i forbindelse med vælgermøder og på valgdagen.
Det vandt for alvor frem i 1990’erne, hvor en del kroejere, der lagde lokaler til valghandlingen, så en forretning i at sælge stegt flæsk til vælgerne, når de havde sat deres kryds.
Begrebet valgflæsk har eksisteret i langt over 100 år. Det er fundet i en artikel i Østsjællands Folkeblad helt tilbage i 1889 og research har vist, at det især blev taget i brug i forbindelse med et lovforslag om beskatning på salg af brændevin og øl i netop 1889.
Valgflæsk optræder også i digteren Laurits Christian Nielsens digtsamling Mit Land fra 1898. Han skriver:
Nu lokkes der med Løfter
Nu angles der med Ord
Og Valgflæsket skæres for
Ved Folkets Bord