Disse badestrande skal undersøges for PFAS

Miljøstyrelsen skal undersøge fire badestrande i vores landsdel for PFAS-forurening igennem sommeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sommer på stranden. Blå himmel, bølgebrus i baggrunden og hvinende glade børn, der sopper i en lille strandsø.

For mange er det drømmen af den danske sommer, men desværre er der måske malurt i bægeret. 

Fire udvalgte strande i vores landsdel vil nemlig i den kommende tid blive fulgt nøje for at følge med i PFAS-forureningen i sommervarmen. 

Det er strande ved Nakskov, Korsør, Nykøbing Sjælland og Holbæk.

Læs også
Brandskole slipper for påbud om brug af forurenende brandskum
Læs også
Brandskole slipper for påbud om brug af forurenende brandskum

- Det er en undersøgelse, som vi laver som en opfølgning på en anden undersøgelse sidste år, siger miljøminister Magnus Heunicke (S) til TV2 ØST.

PFAS er alle steder

Sidste år blev 50 strande i Danmark undersøgt i et stort studie. Dengang blev der fundet PFAS på samtlige undersøgte strande - men kun én strand havde i én måling ud af ti en værdi over grænseværdien. Det blev målt i Vesterhavet. 

- Vi er glade for, at der ikke blev fundet flere steder over grænseværdierne end et enkelt sted i Jylland. Men vi synes, det var naturligt at følge op på undersøgelsen for at få et klarere billede, siger ministeren.

Læs også
PFOS-forgiftede borgere vil sagsøge Slagelse Kommune
Læs også
PFOS-forgiftede borgere vil sagsøge Slagelse Kommune

I undersøgelsen i år er 20 strande blevet udvalgt af myndighederne. Her vil man flere gange i løbet af året kontrollere mængden af PFOS i overfladen og i nærliggende soppesøer.

- PFOS har den egenskab, at det er vandafvisende. Derfor søger det op som havskum, og ligger i overfladevandet, hvor det måske kan komme ind i soppesøer og i soppevand. Det vil vi gerne have et overblik over, siger Magnus Heunicke.

Hvad er PFAS?

"PFAS" er en forkortelse for "Perfluorerede og polyfluorerede alkylstoffer". Det er en gruppe, der består af mere end 4.700 almindelige, menneskeskabte kemikalier, som akkumuleres over tid i mennesker og i miljøet.

De kaldes "evighedskemikalier", da de er ekstremt vedholdende i både vores miljø og krop. De kan føre til sundhedsproblemer, såsom leverskader, skjoldbruskkirtelsygdom, fedme, fertilitetsproblemer og kræft.

Kilde: Det Europæiske Miljøagentur

PFAS er en samlet betegnelse for fluorstoffer. PFOS er ét specifikt fluorstof, som er meget skadeligt. Det har i en årrække været forbudt at bruge.

Ikke bange for havet

Miljøministeren lover, at myndighederne løbende vil offentliggøre resultaterne af undersøgelsen.

- Det er ikke sådan, så man skal være bange for at bade i havet, det siger både miljø- og sundhedsmyndighederne, men problemet med PFOS og PFAS er, at det er stoffer, der kommer ind i kroppen, og som aldrig kommer ud igen. 

- Vi har det alle i os - men det er også stoffer, som vi kan sætte ind overfor, når vi kender dem bedre. Det gjorde vi med de økologiske æg, og måske kan vi også sætte ind ved strandene siger han.

Læs også
Sundhedsstyrelsen genindkalder eksperter i PFAS-sag
Læs også
Sundhedsstyrelsen genindkalder eksperter i PFAS-sag

Ministeren understreger dog, at den eneste måde at forsøge at få PFOS nedbragt på, er ved at forbyde stoffet på europæisk plan.

- Vi har brugt PFOS i alle mulige produkter. Det er evighedskemikalier, der i lang tid endnu vil findes i vores natur, også hvis vi stopper med at bruge dem i morgen. Det kommer med regnen, blæsten og med havstrømmene, siger han, og fastslår, at Danmark fortsat arbejder på et forbud imod stofferne.

Årsager til PFAS-forurening

Følgende virksomheder kan være årsag til forurening med PFAS på en grund: 

  • Losse- og fyldpladser

  • Forkromningsindustri

  • Brandøvelsespladser

  • Brancher relateret til brand

  • Træ- og møbelindustri

  • Kemisk industri

  • Jern- og metalvareindustri

  • Tæppeindustri

  • Malingsindustri

  • Gummi- og plastindustri

  • Tekstil- og læderindustri

  • Pap- og papirindustri

  • Renserier

  • Elektronikvirksomheder

  • Trykkerier

Kilde: Danske Regioner


Nyhedsoverblik