En særlig invitation til en gæsteprædiken i Roskilde Domkirke har skabt vrede forud for bispevalget.
Der var nemlig kun én ud af de fire kandidater, som var blevet inviteret til at prædike i Roskilde Domkirke.
Men nu har Roskilde Domsogns Menighedsråd opfordret sognepræsterne i domkirken til at give plads de resterende kandidater - og det har de lyttet til.
- Det blev pludselig noget andet, der blev talt om i forbindelse med bispevalgkampen, og det skal man passe på med. Så vi blev enige om, at det var vigtigere at tale om bispestolen, end hvem der skulle prædike hvor, siger Anne Rosendal, der er formand i menighedsrådet.
Disse datoer skal kandidaterne prædike i Roskilde Domkirke:
- 10. april: Rasmus Nøjgaard, sognepræst i København
- 18. april: Per Vibskov Nielsen, provst i København
- 24. april: Anna Kluge, provst i Næstved
- 1. maj: Ulla Thorbjørn Hansen, provst i Slagelse
Anne Rosendal ønsker ikke at forholde sig til, hvorvidt beslutningen om kun at invitere én af kandidaterne var rigtig eller forkert. Det, hun og menighedsrådet ønsker, er, at fokus er på selve valget.
Den nuværende biskop, 66-årige Peter Fischer-Møller, går på pension og fratræder stillingen i slutningen af august.
- Bedre sent end aldrig
Fra den 20. april kan menighedsrådsmedlemmerne og præster stemme om, hvem de synes, der skal stå spidsen for de 312 sogne, der dækker langt det meste af Sjælland.
Det var præst Rasmus Nøjgaard, som var blevet inviteret til at prædike af domprovst i Roskilde Domkirke Anne-Sophie Olander.
Det har fået flere præster til at sige, at det er forskelsbehandling, og at det skaber en skævvridning i valget om den nye biskop.
En af kritikerne er Tom Thygesen. Han er præst i Herlufsholm Kirke og stiller for bispekandidaten Anna Kluge - og han er glad for, at hun nu også får mulighed for at prædike i den kirke, hvor biskoppen hører til.
- Jeg synes, det er en rigtig god beslutning. Bedre sent end aldrig. Men jeg er fuldt tilfreds med, at der er blevet taget den rette beslutning. Det kan man kun respektere, siger Tom Thygesen.
GRAFIK: Sådan foregår et bispevalg:
TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra domprovst Anne-Sophie Olander, hvilket onsdag aften ikke er lykkedes. Men da vi snakkede med hende søndag, kunne hun ikke se noget problem i, at hun kun havde inviteret én af kandidaterne.
- Altså nu er det jo den kandidat, jeg mener, der er den rigtige, som jeg inviterer. Og det er jo det, vi har lov til som præster – det er at låne prædikestolen ud til de mennesker, som vi synes, der er interessante at høre på, sagde Anne-Sophie Olander.