Efter pause og forsinkelser nærmer Baltic Pipe-projektet på Sjælland sig nu målstregen

Efter uventet forsinkelse regner Baltic Pipe nu med at være færdige med at lægge rør på Sjælland om to uger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter mus satte Baltic Pipe-projektet på pause og forsinkede det, er arbejdet med gasledningen alligevel snart klar. Om blot to uger forventer Energinet at være færdige med at lægge de godt 70 kilometer rør i jorden på Sjælland.

Projektet blev sat i bero, da Miljø- og Fødevarestyrelsen ophævede Energinets tilladelse, fordi de mente, der manglede information om, hvordan en række sårbare dyrearter blev beskyttet under arbejdet. Det drejede sig blandt andet om hasselmus og birkemus.

Læs også
Størstedelen af Baltic Pipe-arbejdet på Sjælland genoptages
Læs også
Størstedelen af Baltic Pipe-arbejdet på Sjælland genoptages

Undervejs har Baltic Pipe skullet bugte sig under åer, motorvej og marker. Men nu kører det igen på fuldt blus på Sjælland, og projektet er ved at nå til vejs ende. 

Artiklen forsætter under billedet.

Boremaskinen på projektet er Europas største
Boremaskinen på projektet er Europas største Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

For at kunne bryde igennem den hårde overflade og nå ned til rørenes nye hjem dybt nede under jorden er der blevet brugt et væld af maskiner. Arbejdet kræver for eksempel lidt af en boremaskine. Faktisk intet mindre end Europas største af sin slags.

- Selve boremaskinen bliver holdt af noget spuns, som går otte meter ned i jorden, fordi når hullet skal gøres større, skal vi trække med op til 350 tons, forklarer Peter Søgaard Christensen, der er teamleder for krydsninger på Baltic Pipe.

Borerørene er ni meter lange og hule. Når alle rør er lagt om to uger, skal der laves trykprøver med vand for at sikre, at alt fungerer, som det skal.

Kun en smule forsinket

En undergravning som denne tager cirka to og en halv måned at gennemføre. Men da Miljøstyrelsen valgte at ophæve Energinets tilladelse for en periode, blev projektet sat på pause på ubestemt tid, og en forsinkelse af projektet virkede uundgåeligt. 

Det skulle dog vise sig, at maskinerne hurtigt kom i jorden igen.

quote Hele midterstykket er stort set færdigt, og vi forventer at være færdig om 14 dage

Peter Søgaard Christensen, teamleder for krydsninger på Baltic Pipe

- Projektet blev kun sat på pause i cirka to uger, så det har ikke haft de store konsekvenser. Hele midterstykket er stort set færdigt, og vi forventer at være færdig om 14 dage, fortæller Peter Søgaard Christensen.

Dermed er der gjort klar til det sidste træk på vejen mod Østersøen. Arbejdet har krydset flere forhindringer, der kræver tålmodighed og en smule held. Krydsningen af Susåen var en af de i alt 130 krydsninger på Sjælland, og det markerede lidt af en milepæl for projektet.

- Det er den sidste af de rigtig vanskelige krydsninger. Alle de resterende er simple krydsninger, fortæller Peter Søgaard Christensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Arbejdet på Baltic Pipe er i gang efter en mindre forsinkelse
Arbejdet på Baltic Pipe er i gang efter en mindre forsinkelse Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

De rette sikkerhedsforanstaltninger

Det er ikke sådan lige til at bore under åer og andre forhindringer. For at komme under Susåen skulle man 42 meter ned, før boremaskinen igen kunne bryde overfladen på den modsatte side af åen.

Når der bores i et naturfølsomt område, er sikkerhedsforanstaltningerne helt i top. Omkring Susåen har man blandt andet valgt at bore 12 meter yderligere ned i jorden. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Baltic Pipe forventer at være færdige med at lægge rør på Sjælland om Cirka to uger
Baltic Pipe forventer at være færdige med at lægge rør på Sjælland om Cirka to uger Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Derudover tages der de rette sikkerhedsforanstaltninger, hvis nogle af rørene skulle drille. Hver gang der under boringen fjernes et borerør i den ene ende, monteres der et nyt i den anden ende.

- Det er fordi, hvis borestangen knækker i nærheden af værktøjet, og det er halvvejs nede i jorden, så sætter vi en bulldozer på i den ene ende, hvor vi så kan trække borestangen ud, fortæller Peter Søgaard Christensen.

Selve underborringen foregår trinvis, og nu er projektet på Sjælland altså ved at nærme sig det sidste trin med kun to uger igen.


Nyhedsoverblik