Fagforening hitter på TikTok - oplyser unge igennem musik og dans

Det kan være vanskeligt at få de unges opmærksomhed når det handler om overenskomster og arbejdsvilkår, men det forsøger HK Sjælland nu at lave om på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Musik og dans er nok ikke det, man umiddelbart forbinder med fagforbundet HK.

Men for Christine Bruun, der er ungdomskonsulent i HK Sjælland, er det blevet en fast del af arbejdsgangen. Hun producerer dansevideoer målrettet unge på det sociale medie TikTok.

- Jeg prøver at formidle de vigtige ting ud til de her unge mennesker, for eksempel hvilke rettigheder de har på deres arbejdspladser som fritidsjobbere.

quote Flere af videoerne har over 100.000 visninger, og det er jeg rigtig stolt af

Christine Bruun, ungdomskonsulent, HK Sjælland

Idéen til at starte en TikTok-profil kom sidste år, og nu bliver følgerne dagligt fodret med videoer. Tiktok-siden har på nuværende tidspunkt over 5000 følgere og videoerne når langt ud

- Flere af videoerne har over 100.000 visninger, og det er jeg rigtig stolt af, siger Christine Bruun.

Den mest sete video har over 250.000 visninger. Der danser Christine Bruun nyttige oplysninger ud til brugerne - og dem er der brug for.

85 procent har oplevet regelbrud

HK Sjællands jobpatrulje foretog sidste år interviews med 670 fritidsjobbere under 18 år.

Læs også
Laver skøre videoer i hjemmet - pensionistpar er blevet TikTok-stjerner
Læs også
Laver skøre videoer i hjemmet - pensionistpar er blevet TikTok-stjerner

Rundspørgen viste, at 84 procent af de unge har oplevet mindst et regelbrud på arbejdspladsen. En fjerdedel svarede, at de løfter mere end 12 kg på arbejdet, næsten halvdelen har oplevet ikke at få løn under sygdom, og så har 15 procent af de adspurgte oplevet selv at skulle finde en afløser ved sygdom.

- Vi har rigtig mange arbejdspladser, og rigtig mange fritidsjobbere i gode fritidsjob, og det er dejligt - men vi får nogle henvendelser fra forældre og unge, som ikke får løn under sygdom, fordi de ganske enkelt ikke tror, at de har samme rettigheder, som vi voksne har, siger Lotte Høgh, der er fagchef i HK Sjælland.

Selvom det sociale medie TikTok for nogen kan virke useriøst, så har det vist sig at være et nyttig redskab for HK Sjælland til at nå de unge, siger Lotte Høgh.
Selvom det sociale medie TikTok for nogen kan virke useriøst, så har det vist sig at være et nyttig redskab for HK Sjælland til at nå de unge, siger Lotte Høgh. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Derfor er videoerne på TikTok blevet et nyttigt redskab, også selvom det foregår med popsang og dansetrin.

- Nogen vil sige, at det er et useriøst medie, ja det kan også godt være, men hvis oplysningerne kommer ud til de unge, så er det noget, der fænger, siger Lotte Høgh.

Dialog med de unge

Videoerne har også vist sig at være et godt værktøj til at skabe dialog med de unge.

- Mange af de unge bliver overrasket over de ting, jeg fortæller om i videoerne, og så spørger de om de har krav til løn under sygdom på deres arbejdsplads, hvordan de skal gøre i forhold til arbejdstøj, eller nogle vagter de ikke har fået, og så giver jeg dem gode råd, siger Christine Bruun.

Læs også
Børn og unge overdænges med videoer fra krigen på sociale medier
Læs også
Børn og unge overdænges med videoer fra krigen på sociale medier

For Christine Bruun foregår meget af arbejdet stadig foran en computer, men med videoerne på TikTok kan hun også flette en personlig interesse ind i arbejdsgangen.

- Jeg har kunne forene det her kontorarbejde med noget dans, og det er lige mig, afslutter Christine Bruun.

Sidste år var 6,6 procent af de unge fritidsjobbere i HKs undersøgelse medlem af en fagforening. 


Nyhedsoverblik