Forestil dig, at du adopterer et barn. Et barn, som du skal give omsorg og tryghed, samtidig med at du skal holde møder i Familieretshuset, hyre advokat og føre retssager, fordi barnets biologiske forældre ønsker samvær.
Som TV2 ØST tidligere har fortalt, er det situationen for en kvinde fra Sjælland, som i 2023 adopterede et tvangsbortadopteret dansk barn.
- Jeg har jo aldrig forestillet mig, at jeg skulle have kontakt med retssystemet, og at jeg skulle hyre en advokat. Det har jeg aldrig gjort før, fortæller Julie.
TV2 ØST kalder kvinden Julie, men det er ikke kvindens rigtige navn. TV2 ØST kender kvindens identitet, men har anonymiseret hende, da hun frygter for sin egen og sin families sikkerhed.
Julie er ikke den eneste, der står i den her situation.
- Tiden burde gå med tilknytning
Yderligere to adoptionsfamilier fortæller nu til TV2 ØST, at de er blevet hevet i retten af deres børns biologiske forældre.
De beretter om et opslidende forløb og rejser samtidig kritik af Familieretshuset, som de ikke mener har forberedt dem på den situation, de står i nu.
Tiden burde gå med tilknytning
En adoptivfar, der ønsker at være anonym, fortæller, hvor hård processen har været:
- Jeg ville ønske, at vi havde fået lidt mere information til de adoptionsforberedende kurser vedrørende hvor meget retssager omkring samvær ville fylde i vores liv, og hvor lang og opslidende en proces det kan blive, når tiden burde gå med tilknytning.
Et politisk projekt
Siden 2019 er antallet af danske børn, der er blevet bortadopteret uden samtykke, steget.
I 2023 blev 29 danske børn afgivet til bortadoption. En tredjedel af dem blev afgivet fra Region Sjælland.
Stigningen skyldes en klar politisk dagsorden om, at flere udsatte børn skulle have nye, stabile hjem. Det forklarer Caroline Adolphsen, der er professor i familieret ved Aarhus Universitet.
- Statsministeren nævnte det selv i sin nytårstale i 2020, og siden da har man også forsøgt at lempe reglerne og gjort det nemmere at lave de her tvangsadoptioner, siger Caroline Adolphsen og understreger:
- Så det er med vilje, at der skal laves flere bortadoptioner, så børnene hurtigere kommer ud af de socialt udsatte familier og over i familier, hvor de kan blive.
Blev opfordret til dansk adoption
Forud for adoptionen deltog Julie i et forberedende kursus. Her blev det at adoptere et dansk barn da også fremhævet som en ekstra god mulighed.
Hun havde i første omgang tænkt sig at adoptere et barn fra udlandet. Men det ændrede sig undervejs.
- På kurset blev vi gjort opmærksom på, at det var en mulighed, og at det var en en god mulighed nu, fordi der var lang ventetid på de internationale adoptioner. Men på grund af ny lovgivning var der mange danske børn til adoption, og det ville gå stærkt, fortæller Julie.
Lovgivning om adoption og samvær
Ifølge adoptionsloven kan man bortadoptere uden forældrenes samtykke, hvis det er sandsynliggjort, at forældrene varigt vil være ude af stand til at varetage omsorgen for barnet.
Samtidig siger Forældreansvarslovens paragraf 20 a, at der skal være mulighed for samvær med den biologiske slægt, hvis det er til barnets bedste.
Det skyldes blandt andet, at Danmark er forpligtet på at overholde den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8, som handler om retten til familieliv.
Hun valgte derfor at skrive sig op til at adoptere et dansk barn. Hun blev godkendt og blev matchet med en dreng på halvandet år, som var blevet tvangsfjernet ved fødslen og havde boet i plejefamilie siden da.
Men efter bare 12 dage som ny familie fik Julie besked om, at de biologiske forældre ville have samvær med drengen. Og da hun sagde nej til det ønske, sendte Familieretshuset sagen videre i retssystemet.
Var ikke forberedt på retssager
Det fremgår af Ankestyrelsens informationer om national adoption, at biologiske forældre kan søge om samvær.
Men ifølge de tre adoptivforældre, som TV2 ØST har talt med, er den mulighed ikke noget, der er blevet uddybet eller forklaret yderligere i deres adoptionsforløb.
For Julie var det ikke noget, hun hæftede sig ved som andet end en teoretisk mulighed.
- Jeg troede jo, at jeg kunne sige nej. Jeg har fået sådan et fint adoptionsbevis med kongekrone på og det hele, hvor der står, at nu er jeg juridisk forælder. Derfor går jeg da også ud fra, at jeg kan vælge, om der skal være samvær eller ej, siger hun og fortsætter:
- Det tog jeg simpelthen som en selvfølgelighed. Jeg har heller aldrig hørt om sager, hvor man skulle i retten i forhold til samvær.
Vil ikke stille op
TV2 ØST har bedt om et interview med både Ankestyrelsen og Familieretshuset, som er de to instanser, der håndterer adoptioner og sager om samvær. Ingen af dem har ønsket at stille op.
TV2 ØST ville gerne have spurgt Ankestyrelsen og Familieretshuset, hvad de siger til kritikken af den manglende rådgivning.
I en mail oplyser Familieretshuset således:
- Når adoptanterne indkaldes til det, der kaldes Fase-3-samtalerne, guides ansøgerne til at overveje en række aspekter, som er forbundet med at adoptere et barn, der er tvangsbortadopteret, herunder beder Familieretshuset specifikt ansøgerne om at forholde sig til deres kommende barns eventuelle kontakt og samvær med dets biologiske forældre og hvilken betydning det kan have for barnet.
Men den beskrivelse genkender ingen af de tre adoptivfamilier, som TV2 ØST har talt med.
- Det er lodret løgn
- Det er lodret løgn. Altså jeg håber da, de gør det nu, men det er jo ikke sådan, det var, siger Julie.
Samme melding lyder fra en anden adoptivforælder, som TV2 ØST har været i kontakt med. Han er adoptivfar til to danske børn.
Han ønsker at være anonym, men siger:
- Vi må desværre sige, at vi ikke kan genkende processen som beskrevet. Det, der er nævnt, stemmer slet ikke overens med vores oplevelse.
- Familieretshuset har muligvis justeret processen på baggrund af feedback, hvilket vi håber på, men sådan var det ikke, da vi deltog i kurset i 2018.
- I forbindelse med vores yngste barn kunne vi springe kursusfasen over, da vi allerede havde gennemført det, men vi blev aldrig gjort opmærksom på eventuelle ændringer i proceduren.
Indtil for nyligt er der ikke blevet tilkendt samvær til biologiske forældre i sager som disse. Men inden for den seneste måned er der blevet tilkendt samvær i to sager. Heriblandt i Julies sag.