Senest ved torsdagens ungedebat i Esbjerg lød påstanden om, at dansk landbrug er særligt klimavenligt.
- Danske landmænd producerer mere klimavenligt, end man gør i mange andre lande, sagde partiformand i Danmarksdemokraterne Inger Støjberg.
Hvortil Enhedslistens Mai Villadsen svarede:
- Det passer jo ikke. Det er der tre medier i den her uge, der har faktatjekket dig på.
I sidste uge kom både Pernille Vermund(NB) og Jakob Ellemann-Jensen(V) nemlig med lignende udtalelser om, at dansk landbrug er særligt klimavenligt.
Ingen undersøgelse peger på, at man kan flytte produktionen til et sted, hvor det vil være mere klimaeffektivt
Det betød, at både Information, DR og Politiken undersøgte påstanden, og konklusionen lød samstemmende:
- Der er ikke belæg for at sige, at dansk landbrug er særligt klimaeffektivt.
Men hvor klimavenligt er det danske landbrug egentlig, og hvornår bliver det mere klimavenligt? Det spørgsmål har Flemming Kruse fra Vordingborg stillet til TV2 ØSTs brevkasse.
Ingen lande er mere klimaeffektive
Peter Lund, der er professor ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, vil helst vende hele diskussionen på hovedet.
- Som jeg ser det, er der ingen undersøgelse, der peger på, at man kan flytte produktionen til et sted, hvor det vil være mere klimaeffektivt end i Danmark.
- Om det så betyder, at dansk landbrug er mere klimaeffektivt end andre steder, det er så en anden sag, siger Peter Lund.
I en rapport fra den amerikanske tænketank World Ressources Institute (WRI) fra 2020 er Danmark det tredje mest klimaeffektive land ud af 13, når det kommer til mejeriprodukter.
Der ligger en stor gruppe af lande, som har produktionssystemer, der minder rigtig meget om vores
Når det kommer til svinekød er Danmark det mest klimaeffektive land ud af 11. Flere af de lande, der er med i rapporten, ligger dog så tæt, at det er svært at vide sig sikker.
- Der ligger en stor gruppe af lande, som har produktionssystemer, der minder rigtig meget om vores, og man er derfor ikke i stand til at se, om der er nogen forskel med den mængde af data, man har i de forskellige lande, siger Peter Lund.
I rapporten er det lande som Tyskland, Holland og USA, der ligger side om side med Danmark.
- Det er typisk lande, der ligner Danmark, der også har lignende produktionssystemer, siger Peter Lund.
Bred aftale gør landbruget mere klimavenligt
I 2021 blev der i Folketinget indgået en bred aftale omkring en grøn omstilling af det danske landbrug. 3,8 milliarder kroner blev afsat til omstillingen, der skal nedbringe Danmarks udledning af drivhusgasser med 55-65 pct. frem mod 2030.
Det skal blandt andet ske ved at satse på planteprotein, pyrolyse og økologi i det danske landbrug.
De er villige til at bruge flere penge på fødevarer, typisk animalsk protein som mælk og kød
Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne stemte for aftalen.
-Det her er Danmarkshistorie. Det er klimahistorie. Vi har landet en stor, bred politisk aftale om landbruget, der viser vejen til en CO2-reduktion på 7,4 mio. ton. Med et bindende mål sikrer vi, at landbruget leverer en historisk høj reduktion, sagde fødevareminister Rasmus Prehn, da aftalen blev præsenteret.
Større efterspørgsel på kød og mælk
I fremtiden vil flere partier gøre det danske landbrug endnu mere klimaeffektivt ved at sænke produktionen af kød og mælk betragteligt.
Frie Grønne vil reducere den animalske produktion i landbruget med 95% frem mod 2030, mens Enhedslisten vil halvere antallet af dyr i det danske landbrug.
Det kan dog give udfordringer, hvis man vælger at skære ned på det danske klimaftryk i landbruget.
- Hvis efterspørgslen på svinekød er den samme globalt, så nytter det jo ikke at flytte dyr ud af Danmark. Det kan man gøre, hvis efterspørgslen falder. Så kan man lukke de steder, der har det højeste klimaaftryk, siger Peter Lund.
Selvom vi i Danmark skærer ned på vores forbrug af kød, betyder det nemlig ikke, at man gør det i resten af verden.
- Der er en spirende middelklasse i rigtig mange lande i Asien og Afrika og derfor er de villige til at bruge flere penge på fødevarer, typisk animalsk protein som mælk og kød, siger Peter Lund.
Klimaloven fra 2020 siger, at den årlige danske udledning af drivhusgasser i 2030 skal være reduceret med 70 procent i forhold til i 1990. I 2020 var den reduceret med 42 procent.