Fødevarestyrelsen har rygende travlt med at teste døde fugle for fugleinfluenza

Fødevarestyrelsen har så travlt med at teste døde fugle for fugleinfluenza, at ekstra bemanding er kaldt ind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi får usædvanligt mange døde fugle ind nu.

Sådan lyder det fra Birgit Hendriksen, der er chef for VeterinærØst i Fødevarestyrelsen.

Siden nytår er syv fugle fundet døde og testet positive for fugleinfluenza her i regionen, og yderligere seks døde fugle fundet i Guldborgsund Kommune venter på at blive testet.  

Læs også
Kendt ørn døde pludseligt – nu ved myndighederne hvorfor
Læs også
Kendt ørn døde pludseligt – nu ved myndighederne hvorfor

Selv om den smeltede sne og en lang trækperiode kan være nogle af forklaringerne på dødsårsagen, så vækker de mange døde fugle bekymring i styrelsen.

- I går (tirsdag, red.) døde der 16 svaner i Nordjylland. De faldt nærmest bare ned fra himlen. Andre år får vi stort set ingen døde fugle ind, så det er godt nok voldsomt det her, siger Birgit Hendriksen.

Fortsætter marts med

Mens der var sne, har mange fugle haft svært ved at finde føde, og det kan have gjort dem svækket. Derfor er risikoen for at blive smittet med fugleinfluenza større, end hvis de havde fået nok mad. 

Hvad er fugleinfluenza?

  • Fugleinfluenza smitter kun sjældent mennesker. Når den gør, er det næsten udelukkende mennesker, som har haft nær kontakt med syge fugle eller fjerkræ. Ofte ses milde infektioner hos mennesker.
  • Særlige typer af fugleinfluenzavirus kan dog give alvorlig sygdom hos mennesker. Sygdomsudbrud er forekommet jævnligt i fjerkræsbesætninger i flere lande i Asien og i Egypten siden 2003, og her er også set sporadiske tilfælde blandt mennesker, der har haft tæt kontakt med sygt fjerkræ.
  • I Danmark blev fugleinfluenzatypen H5N1 påvist i 2006 i både vilde fugle og en fjerkræsbesætning. Hvis der påvises H5 eller H7 fugleinfluenza hos fjerkræ, slås besætningerne ned. Der er i Danmark ikke rapporteret om smitte med fugleinfluenza til mennesker.

(Kilde: Sundhedsstyrelsen)

Det samme gælder for de fugle, der har været på træk i lang tid nu, og som er ved at have brugt op af depoterne, men det er ikke hele forklaringen.

Læs også
Fugleinfluenza fra Rusland skaber frygt på Sjælland og øerne
Læs også
Fugleinfluenza fra Rusland skaber frygt på Sjælland og øerne

I efteråret blev Danmark ramt af en smitsom variant af fugleinfluenza, der har navnet H5N8. Den kommer fra Rusland og Kasakhstan, og dødeligheden er høj hos de fugle, der smittes, lyder det fra Fødevarestyrelsen. 

- Jeg vil gætte på, at antallet af smittede fugle stiger i løbet af marts også. Jeg tror først, der kommer ro på, når fuglene begynder at bygge redde og lægge æg eller flyver videre til udlandet for at yngle, siger Birgit Hendriksen, der har måttet kalde ekstra personale ind for at få testet de mange døde fugle for fugleinfluenza. 

Besætninger og hobbyhold skal holdes under tag

Siden 6. november 2020 har der været krav om, at fjerkræ og andre fugle i fangenskab lukkes inde eller overdækkes for at forhindre smitte ved kontakt til vilde fugle. Og selv om Birgit Hendriksen er klar over, at mange fugle- og fjerkræejere er træt af reglerne, så betaler de sig på den lange bane.

- Hvis der opstår smitte i en besætning, skal der oprettes zoner, og et smitteudbrud kommer til at gå ud over eksporten, så det vil være både dyrt og besværligt, siger hun. 

Her kan du se hvor de smittede fugle er fundet i år her i regionen:

  • 13. januar 2021: Faxe – gråand
  • 21. januar 2021: Guldborgsund – Knopsvane – H5 N8 
  • 25. januar 2021: Næstved – musvåge – H5 N8
  • 27. januar 2021: Slagelse – knopsvane – H5 N8
  • 8. februar 2021: Kalundborg – bramgås – H5 N8
  • 12. februar 2021: Stevns – bramgås – H5 N8
  • 13. februar 2021. Næstved – tårnfalk – H5 N8

Derudover venter seks døde fugle fundet i Guldborgsund 22. og 23. februar og to i Faxe lige nu på at blive testet hos Fødevarestyrelsen.

(Kilde: Fødevarestyrelsen)



Nyhedsoverblik