Frivillige vil hjælpe corona-ramte: - Det er vigtigt at hjælpe, hvor man kan

Flere folk på Facebook laver grupper og opslag for at hjælpe folk, som på den ene eller anden måde er ramt af coronavirus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Coronavirus har for alvor fået konsekvenser for Danmark, men midt i alvorligheden, er der opstået næstekærlige grupper, som forsøger at hjælpe hinanden med indkøb, hundeluftning og børnepasning.

Onsdag aften meldte statsminister Mette Frederiksen (S) ud, at alle skoler og uddannelser lukker ned fra på mandag. Det kan give problemer for nogle familier.

quote Det er vigtigt at hjælpe, hvor man kan

Mahmoud Nabhan, Skælskør

Det fik Mahmoud Nabhan fra Skælskør til at sætte sig til tasterne og skrive ud på Facebook, at han, sammen med sin kone Sawsan Abu Alkhair, er klar til at hjælpe med at passe børn, hvis folk får brug for det.

- Vi har to piger på to og 10 år, og dem skal vi alligevel holde hjemme, men vi kan godt tage 3-5 børn mere herhjemme i vores lejlighed, hvis folk har brug for det. Vi synes, at det er vigtigt at hjælpe, hvor man kan, og vi skal selvfølgelig ikke have noget for det, siger Mahmoud Nabhan fra Skælskør.

Mahmoud Nabhan og hans kone går på VUC, så de er også selv sendt hjem fra deres uddannelse. Derfor er der opstået tid og mulighed for, at de kan hjælpe andre.

- Der er endnu ingen, der har skrevet, at de får brug for vores hjælp, men jeg forventer også først, at det sker, når skolerne officielt lukker ned, siger Mahmoud Nabhan.

Røde Kors Callcenter
Læs også
Flere end 100 vil hjælpe personer i corona-karantæne med indkøb
Røde Kors Callcenter
Læs også
Flere end 100 vil hjælpe personer i corona-karantæne med indkøb

At tiårige Huda Nabhan kommer til at dele sit legetøj med andre børn, synes hun er helt i orden. 

- Jeg synes det er godt, at mine forældre har tilbudt at passe andres børn, for hvis en læge skal på arbejde, så kan børnene jo ikke være alene hjemme, men så kan de være hjemme hos os, siger Huda Nabhan, som går i 4. klasse. 

Mange støtter op 

En anden der tilbyder sin hjælp, er Charlotte Ejlertsen fra Sorø. Hun har stiftet Facebookgruppen “Hjemmekarantæne Sorø og omegn”, for at formidle kontakt mellem flere hundrede hjælpere og svage borgere. 

- Lige nu er der omkring 300 medlemmer, som har tilbudt sin hjælp på den ene eller anden måde, så der mangler bestemt ikke hænder og personer, som vil hjælpe, siger Charlotte Ejlertsen.

Til gengæld er der heller ikke her, mange der råber højt om, at de har brug for hjælp.

- Der er endnu ingen, der har sagt, at de har brug for hjælp til at få handlet, luftet hund eller andet, og i virkeligheden er det jo egentlig godt, for det betyder, at det generelle system i Danmark virker, siger Charlotte Ejlertsen.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Screendump fra Facebookside
Coronavirusen har fået mange til at stille sig til rådighed for at hjælpe fremmede med alt fra børnepasning, indkøb og hundeluftning.
Coronavirusen har fået mange til at stille sig til rådighed for at hjælpe fremmede med alt fra børnepasning, indkøb og hundeluftning. Foto: Screendump fra Facebookside

Svært at tage imod hjælp

At de ældre og svage har svært ved at tage imod hjælpen fra fremmede, kan der ifølge administrerende direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt, være flere forklaringer på.

Ifølge Anne Brandt kan det nemlig være grænseoverskridende at spørge om hjælp.

- Lige nu er mange lidt lammede i forhold til at finde ud af, hvad den her situation betyder, og derfor kan det være svært at gribe den udstrakte hånd. Derudover, bor mange alene og er i forvejen vant til at klare sig selv, og så kan det være svært at spørge om hjælp, siger Anne Brandt. 

morten_dueholmmidtjyske_medierritzau_scanpix.jpg
Læs også
Apoteker rationerer medicin for at undgå hamstring
morten_dueholmmidtjyske_medierritzau_scanpix.jpg
Læs også
Apoteker rationerer medicin for at undgå hamstring

Udover, det kan være uvant at spørge om hjælp, kan det ifølge Anne Brandt også være den ødede infektionsfare, der kan være skyld i, at mange med nedsat immunforsvar har svært ved at spørge om hjælp.

- Folk kan være bange for infektionsfaren, og dermed være bange for at blive smittet, hvis der kommer fremmede i deres hjem. Så de kan godt tænke: Jeg passer lige lidt på mig selv, og derfor vil jeg ikke have fremmede ind i mit hjem, siger Anne Brandt.


Nyhedsoverblik