Fugleart sætter rekord i Danmark: - Det er helt fantastisk

Siden 2015 er antallet af røde glenter steget til et rekordhøjt antal. Størstedelen holder til på det vestlige og sydlige Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den danske midvinter er efterhånden blevet yderst attraktiv for rovfuglen den røde glente.

For under en landsdækkende midvinteroptælling arrangeret af Dansk Ornitologisk Forening (DOF) blev der i weekenden den 8. og 9. januar spottet mindst 540 røde glenter, og det er en ny rekord.

quote Der er helt sikkert sat danmarksrekord

Per Rasmussen, ornitolog

- Det er helt fantastisk, siger ornitolog Per Rasmussen, der på vegne af DOF holder talmæssigt styr på Danmarks røde glenter.

I januar 2021 blev der registeret 439 røde glenter, og selvom fintællingen for 2022 stadig mangler, tøver Per Rasmussen ikke med at kalde dette års optælling for en rekord.

- Der er helt sikkert sat danmarksrekord, og der i hvert fad set 100 flere end sidste år. Hvad vi helt nøjagtig ender på, ved vi ikke endnu, siger han.

Her spottes der flest glenter

Det er ottende år i træk, at DOF gennemfører den årlige midvinteroptælling af røde glenter.

De seneste par år har forekomsten af røde glenter i Danmark været stødt stigende, og i år er det især områderne omkring Vestsjælland og Sydsjælland, der har vist sig at være trækplaster for den røde rovfugl.

Læs også
Sjælden fuglegæst spottet på Lolland
Læs også
Sjælden fuglegæst spottet på Lolland

Ved Tissø blev der talt 140 røde glenter, mens der omkring Kyse nordvest for Næstved blev spottet 145 af de røde rovfugle. Ifølge DOF blev der alene på Sjælland og øerne registeret cirka 400 fugle.

- Der kan være en del svenske fugle imellem, fordi Sverige har en meget stor bestand på 3.000 til 4.000 ynglepar. Om efteråret er der et ret stort træk ved Stevns og nede ved Gedser, og jeg tror simpelthen, at en del af de svenske fugle bliver hængende, og så må der åbenbart være noget på Sjælland, som er rigtig godt for dem, siger Per Rasmussen.

Antal overvintrende røde glenter siden 2015

De seneste år har Dansk Ornitologisk Forening registreret mellem 300-350 danske ynglepar. Til sammenligning yngler 3.000 til 4.000 fuglepar i det sydsvenske landskab.

Tællingen i januar i Danmark de senere år har resulteret i følgende antal overvintrende fugle:

  • 2015: 268 røde glenter.
  • 2016: 212 røde glenter.
  • 2017: 306 røde glenter.
  • 2018: 371 røde glenter.
  • 2019: 234 røde glenter.
  • 2020: 432 røde glenter.
  • 2021: 439 røde glenter.
  • 2022: 540 røde glenter.



Kilde: Dansk Ornitologisk Forening.

Til sammenligning er der registreret mellem 300-350 danske ynglepar, og når Per Rasmussen skal forsøge at forklare, hvorfor forskellen er så markant på tværs af Øresund, så peger han på naturen.

- De har bare mere natur derovre, og så skal den danske bestand lige have mulighed for at komme i gang, siger han og henviser til dengang, hvor de røde glenter blev bortskudt.

- Man skød dem blandt andet dengang, hvor man begyndte at udsætte fasaner for at beskytte dem, og så havde man en idé om, at rovfugle var skadedyr, ligesom man bekæmpede ulve, siger Per Rasmussen.

Især områderne omkring Vestsjælland og Sydsjælland er store trækplastre for den røde glente.
Især områderne omkring Vestsjælland og Sydsjælland er store trækplastre for den røde glente. Foto: Jesper Petersen - Haslev

Der var endda skydepræmier på nogle af rovfuglene, som ud over den røde glente talte havørnen. Til sidst forsvandt den røde glente helt fra Danmark, men efter man indstillede skydningen, genindvandrede rovfuglen til Danmark i 1970’erne.

- Så bestanden har været rigtig lav, og det er først inden for de seneste 10 år, at det er begyndt at gå rigtig stærkt, siger Per Rasmussen.

Påvirkes af klimaforandringer

Men det er ifølge Per Rasmussen ikke kun indstillingen til den røde glente, der har fået bestanden i Danmark til at stige. Det lunere vejr herhjemme spiller også en rolle. 

- De er påvirket af de klimaændringer, der er i gang. Hovedudbredelsen er i Spanien, Sydfrankrig og Tyskland, og der ser det ud til, at der sker en forskydning mod nord og nordvest, hvor bestanden i Sydeuropa stagnerer eller går lidt tilbage nogle steder, så stiger den i Danmark, Sverige og England.

quote Det er ikke bare noget, man gætter sig til

Per Rasmussen, ornitolog

- Det kan godt have noget at gøre med klimaforandringerne, at det simpelthen bliver for tørt på den Iberiske Halvø, og så rykker de herop. Det er også forholdsvis nyt, at de overvintrer her i Nordeuropa. For 20 år siden trak de alle sammen sydpå, men langt de fleste overvintrer stadigvæk på den Iberiske Halvø, siger Per Rasmussen.

Der er cirka 50 steder i Danmark, hvor den røde glente er kendt for at holde til på denne tid af året.

Den røde glente har det med at samle sig i større flokke i timerne før solnedgang, inden de går til ro for natten i en mindre gruppe træer. Det er ifølge DOF derfor primært omkring glenternes foretrukne sovesteder, at man nemmest får det bedste overblik over artens antal.

Læs også
Hyrdehund fra Falster kan noget helt særligt - nu er den udtaget til VM
Læs også
Hyrdehund fra Falster kan noget helt særligt - nu er den udtaget til VM

Nu kan der blive rift om pladserne ved de eftertragtede sovesteder.

- Man har lavet nogle estimater for, hvordan fuglene ændrer sig i forhold til klimaforandringer, og den røde glente er en af dem, der vil blive favoriseret af klimaforandringerne i Danmark. Og det kan man også se i virkeligheden ved at gå udenfor, for de går rent faktisk frem, så det er ikke bare noget, man gætter sig til, siger Per Rasmussen og tilføjer:

- Før bestanden blev bortskudt i 1800-tallet, snakkede man om, at der havde været cirka 2.500 par i Danmark, men om der er plads til så mange igen, det tror jeg måske ikke.

Den røde glente er en ådselæder, der foretrækker at opholde sig i et kuperet terræn. Mange danske glenter har det med at søge mod motorveje og stærkt trafikerede landeveje, fordi der her er god mulighed for at finde føde i de dyr, der er blevet dræbt af biltrafikken. 


Nyhedsoverblik