Udbruddet af fugleinfluenza betyder nu, at eksporten af æg, fjerkræ og fjerprodukter til visse markeder uden for EU vil stoppe i mindst tre måneder som følge af internationale aftaler.
Eksporten går i høj grad til lande som Sydafrika, Sydkorea, Singapore og Malaysia.
Det er første gang siden 2016, at en kommerciel besætning nu er ramt af fugleinfluenza i Jylland. Dengang kostede det ifølge beregninger fra Københavns Universitet branchen et indtjeningstab på 100 millioner kroner.
Danmark eksporterer i dag for cirka 3,8 milliarder kroner og næsten 80 procent sker inden for EU.
- Resten går til Syd- og Sydøstasien, Afrika. Især på kyllingesiden eksporterer vi de dele, vi ikke vil spise. Fødder til Kina – halse og indvolde til fjernøsten og lår til Sydafrika, siger sektorchef Jørgen Nyberg Larsen fra Landbrug & Fødevarer.
Men med eksportstoppet kan fjerkræavlere nu ikke længere komme af med det, de plejer, og det kommer til at koste dem:
- I stedet for at få penge for et produkt, skal man nu i stedet betale for at få det destrueret, siger sektorchef Jørgen Nyberg Larsen fra Landbrug & Fødevarer.
- Reelt er det et importstop fra andre lande. Det er de andre lande, der har taget beslutningen. I praksis betyder det, at de ikke underskriver certifikater i Fødevarestyrelsen, men der kan komme en regionalisering, siger han hentyder til, at nogle lande kan åbne op for import fra eksempelvis Sjælland, men ikke fra i Jylland.
- Men i nogle lande, der lukker ned, kan der gå lang tid, inden de lukker op igen. Vi havde et udbrud af fugleinfluenza i starten af 00’erne, og der tog det Kina 14 år før de lukkede op. Normalt lukker de fleste lande op, efter de tre måneder er gået. Nogle lande lukker op tidligere - især hvis vi har noget handel med dem som lande i mellemøsten og fjernøsten.