Der er igen fundet fugleinfluenza på Sjælland.
Fødevarestyrelsen bekræfter mandag over for TV2 ØST, at de har konstateret fugleinfluenza efter at have undersøgt et muligt udbrud på Vestsjælland.
Der er tale om et udbrud ved en større fjerkræopdrætter ved Boeslunde nord for Skælskør. Udbruddet betyder, at Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen tirsdag afliver de 28.000 fugle i besætningen. Det sker for at forhindre yderligere smittespredning.
- Det er meget ærgerligt, at vi allerede igen finder fugleinfluenza på dansk jord, men desværre ikke helt uventet nu, hvor de store fugletræk er i gang. Endnu kan vi dog ikke sige noget præcist om smittekilden, siger Camilla Brasch Andersen, kontorchef i Fødevarestyrelsen, i en pressemeddelelse.
Der er tale om en fjerkræfarm ved Sønderupsønder nær Boeslunde på Vestsjælland, som hører under tyskejede APM Danmark A/S. Tidligere på året blev 27.600 kalkuner aflivet på samme sted efter fund af fugleinfluenza. Virksomheden driver samtidig andre farme i landsdelen, der har været ramt.
Ifølge Fødevarestyrelsen kan den aktuelle variant være dødelig for fugle. Den kan samtidig smitte mennesker, der har tæt kontakt til fjerkræ. Indtil videre vurderes risikoen for smitte til mennesker dog at være lav.
10 kilometers restriktionszone
For at standse spredningen af fugleinfluenza er der oprettet to restriktionszoner på henholdsvis 3 og 10 kilometer rundt om besætningen på Slagelse Landevej 170 i Boeslunde.
Inden for zonerne kræver det en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen, hvis man vil sælge og flytte æg, høns og andre fugle. Ejerne af fjerkræ inden for zonerne skal holde dyrene isoleret og beskyttet mod kontakt til andre dyr, herunder vilde fugle. Alle fjerkræejere i 3 km-zonen skal desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk, skriver Fødevarestyrelsen.
Samtidig indfører Fødevarestyrelsen fra et landsdækkende krav om, at alle fjerkræ og andre fugle i fangenskab skal lukkes inde eller overdækkes. Desuden forbydes samlinger og dyrskuer med fjerkræ og andre fugle i fangenskab.
- Ejere af fjerkræbesætninger, hvor indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre, er undtaget fra kravet om overdækning, men dyrene skal holdes indhegnet, og Fødevarestyrelsen anbefaler, at ejerne sikrer sig, at vilde fugle ikke kan komme ind i indhegningerne, hedder det således i en pressemeddelelse.
- Formålet er at forebygge, at vilde fugle spreder smitte til tamfuglene.
Konstateringen af fugleinfluenza på Vestsjælland kommer en uge efter, at en vild fugl blev fundet med fugleinfluenza i Vadehavet ved den jyske vestkyst.
Sidste vinter blev en række fjerkræopdræt ramt af fugleinfluenza. I alle tilfælde blev potentielt inficerede fugle slået ned, og der blev lavet zoner med særlige restriktioner for fjerkræavlere og hobbyavlere omkring findestederne. Det menes dog, at smitten i vinters kom fra vilde fugle.
Den type fugleinfluenza, der sidste vinter blev set i Danmark, er aldrig set smitte mennesker. Rådet er dog, at man aldrig skal røre ved døde fugle, som man finder i naturen.
VIDEO: Tidligere på året er 200.000 fjerkræ blevet aflivet for at standse fugleinflluenza. Billederne her er fra en kalkunfarm ved Skælskør - også ejet af APM Danmark - hvor omkring 35.000 dyr blev aflivet i marts.