Her har de Danmarks næsthøjeste sygefravær

Efter coronakrisen melder flere kommunalt ansatte sig syge. Sygefraværet er særligt højt øst for Storebælt med Kalundborg Kommune som højdespringer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sygefraværet er steget for kommunalt ansatte i alle kommuner, og især kommunerne øst for Storebælt har de højeste fraværsprocenter. 

Det viser en analyse fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for velfærd.

Særlig slemt står det til i Stevns Kommune, som har en sygefraværsprocent på 7,7 og Kalundborg Kommune, som har 8,5 procent. 

Det er Danmarks næsthøjeste sygefravær hos kommunalt ansatte på nær en enkelt kommune.

Det er især hos ansatte på jobcentret, på ældre- og plejeområdet og det specialiserede voksenområde, hvor der ses det højeste sygefravær.

Kalundborg topper listen

I 2018 lå sygefraværet i Kalundborg Kommune i gennemsnit på 5,3 procent, men er siden steget og ramte de 8,5 procent sidste år.

Det er et problem, lyder det fra Søren Fussing, der er personalechef i Kalundborg Kommune.

- Vi oplever, at vi har meget svært ved at rekruttere arbejdskraft og samtidig har flere opgaver, vi skal løse inden for områderne. Når vi så har et højt sygefravær, så betyder det, at de mennesker der er på arbejde, bliver presset. Det slider, siger han.

Læs også
Corona giver skoler problemer med vagtplanen
Læs også
Corona giver skoler problemer med vagtplanen

Søren Fussing fortæller, at Kalundborg Kommune for nyligt har holdt et møde med ledelse og medarbejdere på en arbejdsplads på ældre- og plejeområdet:

- Noget af det, der blev italesat, er, at når medarbejderne møder på arbejde om mandagen, så er der minimum tre-fire ændringer i deres vagtplaner. Og det er med til at presse medarbejderne. Det gør det svært for medarbejder at have en sammenhængende tilværelse, siger han.

Coronakrisen har forværret sygefravær

Undersøgelsen fra VIVE peger på, at der er sket en kulturændring, som følge af corona. For selvom coronakrisen er slut, så stiger sygefraværet fortsat blandt kommunalt ansatte.

Ifølge Søren Fussing har Kalundborg Kommune dog ikke data på, at sygefraværet skulle være steget særligt efter coronakrisen.

- Det er vi selvfølgelig nysgerrige på at undersøge nærmere, men det er ikke noget, vi har data på, som giver anledning til at lave nogle konklusioner om, at der er sket en ændring i kulturen.

quote Der er ingen tvivl om, at Novo Nordisk har mange ansatte, som vi også godt kunne tænke os at have i vores kommune

Søren Fussing, personalechef i Kalundborg Kommune

Tilbage i 2015 igangsatte Kalundborg Kommune et større strategisk arbejde for at få nedbragt et højt sygefravær, som ifølge Søren Fussing gav pote to år efter.

- Vi har stor tiltro til, at de indsatser, vi søsætter, vil være med til at løse det problem, der er med det høje sygefravær, men det er en lang indsats, der ligger foran os, siger han. 

I skarp konkurrence med Novo Nordisk

Ifølge VIVE’s undersøgelse er Kalundborg Kommune den kommune, der har det højeste sygefravær i landet, kun overgået af Morsø Kommune.

Det er der muligvis en særlig grund til, siger personalechef.

- Kalundborg Kommune er måske infrastrukturelt udsat. Kalundborg by ligger cirka 40 minutter fra en større provinsby. Hvis man som medarbejder skal overveje, om man vil køre 40 minutter, hvor man får det samme på sit arbejde, som hvis man kører 20 minutter til en anden kommune, så kan det godt være, man vælger den arbejdsplads, der ligger tættere på, siger personalechef Søren Fussing.

- Vi oplever en stor vækst i Kalundborg Kommune, men det betyder også, at vi oplever en stor konkurrence med de private virksomheder om den arbejdskraft, der er tilgængelig i kommunen. Dermed har vi også lidt større rekrutteringsudfordringer, siger Søren Fussing.

- Der er ingen tvivl om, at Novo Nordisk for eksempel er en stor arbejdsplads med mange ansatte, som vi også godt kunne tænke os at have i vores kommune.

Kan få konsekvenser for borgerne

Det er tal fra sidste år, der placerer Kalundborg Kommune, øverst på listen over kommuner med højt sygefravær og personalechef Søren Fussing mener, at den tendens allerede er ved at vende:

- Vi synes, vi kan se, at vi i løbet af udgangen af første kvartal og andet kvartal er ved at få bedre styr på det. Vi kan se, at det er gået lidt fremad i forhold til sidste år, siger han og fortsætter:

- Jeg tror, vi har toppet og er på vej i den rigtige retning.

Selvom tendensen ifølge personalechefen er ved at vende, så kan det høje sygefravær mærkes på økonomien.

- Det er klart, at når man har en stor medarbejderpopulation, der er sygemeldt, så sætter det organisationen og økonomien under pres. 

- Hvis det er noget, der sker over lang tid, så skal vi begynde at se på, om vi kan løse opgaverne. Vi har den serviceramme og den økonomi, som vi har, og så er der politikere, der skal gå ind og træffe nogle valg, siger han. 


Nyhedsoverblik