Normalt render der 18.000 høns rundt på et 7,2 hektar stort udendørsareal på Adamshøj Gods ved Ringsted.
Men i disse dage er det blottet for fjerkræ. I stedet er godsejer Carl Thøgersen blevet tvunget til at sende sine mange økologisk opdrættede høns ind i en stor stald grundet et udbrud af fugleinfluenza på en fasanfarm tæt på ham.
Udbruddet gør, at Adamshøj Gods er havnet indenfor den overvågningszone på 10 kilometer, som Fødevarestyrelsen har oprettet. Zonen betyder blandt andet, at alle fjerkræ skal opholde sig indenfor, og at det er forbudt at sælge æg og flytte dyrene ud af zonen, hvis virksomhederne ikke har fået tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Der er også blevet opstillet skarpere anbefalinger om hygiejne.
Carl Thøgersen har fået en tilladelse, og derfor er han på nuværende tidspunkt ikke økonomisk ramt af at være indenfor overvågningszonen. Alligevel påvirker situationen ham.
- Når vi går ind i staldene, skifter vi tøj og fodtøj og spritter af. Og vi er meget opmærksomme på, hvor vores medarbejdere går henne, siger han.
Han har ikke selv fået fugleinfluenzaen ind på matriklen, men han er meget bekymret for, om det sker.
- For der er mange tilfælde, og det er overalt. Og man finder det ikke bare i vilde fugle, men nu også i besætninger.
Sådan skal fjerkræavlere gardere sig mod fugleinfluenza
- Alle fugle og fjerkræ skal være indhegnet.
- Hvis indhegningen er større end 40 kvadratmeter, skal den også overdækkes med enten tag, hønsenet eller mågetråd.
- Mågetråd er en trådtype, der også bruges over dambrug for at holde måger og fiskehejre ude.
- Hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre, er overdækning ikke et krav, men en anbefaling.
- Fodring skal ske under tag, så vilde fugle ikke kan komme til foderet.
- Det er en god idé at skifte fodtøj, inden man går ind til sine høns. Så undgår man at slæbe virus med ind til dyrene.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Styrelse: Nu gælder det om at stramme op
Udbruddet nær Carl Thøgersens gods er langt fra det eneste tilfælde med fugleinfluenza. På blot fire måneder har Fødevarestyrelsen aflivet over 100.000 høns, ænder, kalkuner og fasaner, blandt andet fra flere farme i TV2 ØSTs sendeområde.
De kommende dage skal der så aflives flere dyr.
Onsdag den 17. marts viste prøver fra Statens Serum Institut, at en kalkunbesætning i Sønderupsønder i Vestsjælland og en besætning med gråænder i Illebølle på Langeland er smittet med den meget smitsomme variant af fugleinfluenza. Begge steder er der tale om erhvervsbesætninger.
Kalkunbesætningen i Sønderupsønder består af omkring 27.600 kalkuner, og ejeren er en stor kalkunproducent, der tidligere på måneden har været ramt af en række udbrud i Syd- og Vestsjælland.
På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du se, hvilke restriktioner der gælder, hvis du bor i en af de zoner, der er oprettet omkring farme, der er ramt af fugleinfluenza.
Veterinærchef i Fødevarestyrelsen Birgit Hendriksen kalder situationen for meget alvorlig, men siger også, at det ikke kommer bag på styrelsen.
- Allerede i efteråret fik vi meldinger fra EU's forskningsagentur om, at det her ville blive en langvarig og alvorlig epidemi, fordi det er en meget aggressiv virus, som er kommet til Danmark med trækfugle fra Rusland og Kasakhstan, siger hun.
Det massive udbrud fik torsdag styrelsen til i en pressemeddelelse at minde hobbyhønseavlere om, at loven kræver, at alle høns skal være hegnet ind og blive fodret under tag.
- Nu gælder det simpelthen om at stramme op, selvom folk med hobbyfjerkræ hader, at deres høns skal gå inde. Men det er de simpelthen nødt til, hvis de skal beskytte dem, siger Birgit Hendriksen.