Høsten er i hus - Sjælland undgår den jyske katastrofe

Den sjællandske rapshøst skuffer i år, fordi såningen kom sent i gang.
Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST - Arkivfoto

På den anden side af Storebælt er høsten druknet i regn, men en forholdsvis tør sommer har reddet den sjællandske høst fra katastrofen.

Det danske sommervejr har været vidt forskelligt fra Gedser til Skagen.

I Jylland har regnen silet ned i de tre sommermåneder, men på den anden side af Storebælt har der været en mere ligelig fordeling mellem sol og regn. 

Det sætter sine spor på årets høst. I Jylland er høsten elendig, mens Sjælland og øerne undgår en katastrofehøst i år. 

- Det har regnet cirka fire gange så meget i Jylland i de tre sommermåneder. Det er ufatteligt så store forskelle, der er i så lille et land, siger Ole Schou, der er planteavlskonsulent i landboforeningen VKST. 

Planteavlskonsulent Ole Schou fra VKST mener, at høsten på Sjælland er relativ god i år. Især i forhold til Jylland. | Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Landmændene har især brug for tørvejr i august for at kunne høste, og der har vejrguderne været med landmændene øst for Storebælt, hvor der har været meget mere sol og meget mindre regn end i Jylland. 

- Vejret har gjort, at vi har haft en relativ god høstsæson på de fleste afgrøder øst for Storebælt, men kun set i forhold til Jylland, hvor det ser meget slemt ud. Men jeg vil sige, at øst for Storebælt er høsten stadig under middel.

Forklaringen skal ifølge Ole Schou især findes i en meget langvarig periode med regn op til såningen i foråret. I efteråret, vinteren og foråret faldt der usædvanligt meget nedbør over hele landet. 

De store nedbørsmængder fra efteråret til foråret havde konsekvenser for landmænd over hele landet. De våde marker gjorde det svært at komme i gang med såningen.

Nedbørsmængderne denne sommer øst for Storebælt har været skånsomme i forhold til regnmængderne i Jylland. | Foto: DMI

- Derfor har det også været en udfordring for landmændene øst for Storebælt, der kom sent i gang med såningen i foråret. Nogle steder blev man halvvanden måned forsinket. 

- Det har i sidste ende konsekvenser for udbyttet. For tidlig såning giver normalt et højt udbytte, forklarer Ole Schou.

Det kan landmand Henrik Nordgaard fra Brandelev øst for Næstved nikke genkendende til. 

- For et par måneder siden frygtede jeg, at høsten ville blive rigtig dårlig, men vi er sluppet med skindet på næsen, siger han.  

Landmand Henrik Nordgaard fra Brandelev nær Næstved er især skuffet over årets hvedehøst. | Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Der er stor forskel på, hvor godt de enkelte afgrøder har klaret sig. 

- Hvede og raps skuffer i år, men til gengæld overrasker maltbyg og havre positivt, forklarer Henrik Nordgaard. 

Hos Danish Agro, der opkøber landmændenes høst, kan man godt mærke de store forskelle på høstudbyttet i Jylland og på Sjælland. 

Lokale forskelle

Mens udbyttet ligger langt under det normale i Jylland, er det ifølge Thomas Birger Jensen, der er markedschef for Danish Agro på Sjælland, kun lidt under middel øst for Storebælt. 

Men der er store lokale forskelle.

- Generelt kan vi se, at de tunge, fede jorde, der plejer at give et godt udbytte, i år giver et knap så godt udbytte, mens de mere sandede jorde, der ikke plejer at give så meget, i år ligger et godt stykke over det normale niveau, siger Thomas Birger Jensen. 

Han nævner Lolland-Falster som et sted, hvor mange landmænd har kæmpet med vand på markerne, der har forsinket såningen og dermed giver et mindre høstudbytte.

“Det er en lille høst, men en høst af god kvalitet”

— Mogens Frederiksen, vicekoncerndirektør for afgrøder i DLG

De ellers normalt frugtbare jorde på Lolland-Falster og det østlige Sjælland giver derfor et skuffende høstudbytte i år. 

Det skyldes, at den megen nedbør har svært ved at sive væk fra markerne med et tykt muldlag og lerjord under. 

Markedschef i Danish Agro, Thomas Birger Jensen, kan se store lokale forskelle i årets høstudbytte. | Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST - Arkivfoto

- Til gengæld har landmændene i det mere kuperede terræn på Midtsjælland fået et høstudbytte en smule over middel, fordi solen har skinnet og vandet løber væk og ud i vandløb i det bakkede landskab, forklarer Thomas Birger Jensen.

Danish Agro har ikke nøjagtige tal for høstudbyttet øst for Storebælt, men Thomas Birger Jensen vurderer, at det østdanske høstudbytte ligger cirka ti procent under normalen med visse udsving alt efter afgrøde. 

Men den elendige jyske høst trækker ned, så derfor forventer Danish Agro at modtage en kornhøst, der er cirka 20 procent lavere end i et normalt høstår. 

God kvalitet

Hos konkurrenten DLG kan man også mærke, at høsten på Sjælland og øerne i år ligger under normalen.

- Det er en lille høst, men til gengæld har solen i den sidste vækstperiode sørget for, at det bliver en høst af god kvalitet, siger Mogens Frederiksen, der er vicekoncerndirektør for afgrøder i DLG. 

Han er positivt overrasket over høstudbyttet øst for Storebælt. 

- Hvis du havde spurgt mig for et par måneder siden, så havde jeg nok ikke troet, at høsten her øst for Storebælt ville blive så forholdsvis god, som den er blevet. Men den er blevet reddet af det gode sommervejr. 

Ifølge Mogens Frederiksen er langt det meste af høsten nu i hus.

Nyhedsoverblik

Nu kan du tilmelde dig TV2 ØST Løbet 2025

4. maj 2025 vender TV2 ØST Løbet tilbage i sin 15. udgave.

Og nu kan dem, der vil løbe med, sikre sig en plads på startlisten ved at følge dette link.

Ligesom sidste år afvikles motionsløbet i år i Næstved, hvor over 1400 løbeglade anskaffede sig et startnummer.

Deltagere vil kunne vælge mellem løbedistancerne to, fem og ti kilometer og halvmaraton på 21 kilometer. Og vil man hellere gå, er det også muligt på to, fem og ti kilometer.

Næstved var også værtsby for den første afvikling af løbet tilbage i 2008 og to gange efterfølgende, senest i 2011 med 1600 deltagere.

Sigtet for indbrudsforsøg i kirke

En 48-årig mand blev natten til tirsdag sigtet for at forsøg på indbrud i Falkerslev Kirke i Horbelev på Midtfalster, oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Ifølge politiet blev manden taget i gerningen, da en politipatrulje, der befandt sig i området, opdagede en ’større, tændt’ lampe lyse fra kirken.

En visitation viste, at manden havde 0,2 gram kokain på sig. Derfor blev den også 48-årige sigtet for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer.

Det er uvist, hvad manden forsøgte at stjæle.

Politiet laver løbeklub

Drømmer man om at blive politibetjent, kan det være en god idé at snøre løbeskoene lørdag i Slagelse.

Her har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi nemlig åbnet deres løbeklub for alle og enhver, der pønser på at søge ind på politiskolen.

Meningen er, at de fremmødte skal blive klogere på uddannelses- og optagelsesforløbet gennem sparring med løbeklubbens medlemmer.

Det skriver politikredsen i et Facebook-opslag.

- Politiets løbeklub er for dig, der søger viden, fællesskab og træningsmulighed i forbindelse med din forberedelse til at bestå optagelsesprøverne på politiskolen, står der i opslaget.

- Du får muligheden for at tale med vores trænerteam, som består af ansatte med forskellige kompetencer, både studerende og erfarne polititjenestemænd, lyder det videre.

Den åbne løbeklub finder sted lørdag mellem 10.00 og 11.00 på Antvorskov Allé i Slagelse.

Hun er forsvundet på fjerde døgn

Der er intet nyt i sagen om den 15-årige Antonia-Marie Dragan, der har været efterlyst af Midt- og Vestsjællands Politi siden lørdag aften.

Det bekræfter politiet over for TV2 ØST tirsdag eftermiddag.

Pigen er forsvundet fra den sikrede institution Stevnsfortet, der drives af Region Sjælland, og er ikke set siden fredag.

I efterlysningen på X lørdag skriver politiet, at de ikke har mistanke om en forbrydelse.

Det gjaldt fortsat, da TV2 ØST talte med politiets kommunikationsafdeling mandag eftermiddag.

- Status er fortsat, at vi ikke er bekymrede, men at på grund af hendes unge alder gerne vil vide, hvor hun er, lød det.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi opfordrer til at ringe 114, hvis man har oplysninger om pigens forsvinden.

Stevnsfortet er en sikret institution, der ofte bruges til varetægtsfængsling af børn og unge mellem 12 og 18 år i surrogat, ligesom nogle placeres på institutionen ved dom. Der er 10 pladser på institutionen, oplyser institutionen på deres hjemmeside.

Advarer om smitsom dyresygdom

Fødevarestyrelsen opfordrer landets dyrlæger til at være på vagt over for dyresygdommen mund- og klovsyge (MKS).

Det skriver Fødevarestyrelsen.

- Mund- og klovesyge (MKS) er en meget smitsom husdyrsygdom, der hører til blandt de mest alvorlige smitsomme sygdomme hos husdyr, lyder det fra styrelsen i en pressemeddelelse.

Opfordringen kommer, fordi man den 10. januar fandt et tilfælde af sygdommen i en besætning med vandbøfler nær Berlin, Tyskland.

Ifølge Ritzau er det første gang siden 1988, at der er konstateret  mund- og klovsyge på tysk jord.

MKS kan ikke smitte mennesker, men alle klovbærende dyr, herunder kvæg, svin og geder, er modtagelige over for sygdommen.

Patientdata lækket efter cyberangreb

Patienter, der er tilknyttet lægekoncernen Alles Lægehus, kan have fået lækket personfølsomme oplysninger på internettet efter et cyberangreb i december.

Hackerne har efter sigende lækket personoplysninger på en række patienter.

Sådan lyder det i opslag på et lukket hackerforum ifølge DR og Version2.

- Efter tre ugers forhandling er lækket her, skriver hackerne på den hjemmeside, hvor de har lagt patientoplysningerne ud, skriver Version2.

Det drejer sig i flere tilfælde om oplysninger om sygdomshistorik, henvisninger til sygehuse og patienters medicin, skriver DR.

Alles Lægehus driver fem klinikker i vores sendeområde - Vordingborg, Ringsted, Kalundborg, Nykøbing Sjælland og Sjællands Odde. 

Lægehuskoncernen har 130.000 patienter landet over. Den meddelte 30. december sidste år i en pressemeddelelse, at koncernen var blevet ramt af et cyberangreb 9. december.

Flere patienter kritiserede dengang, at de først havde fået besked om cyberangrebet en måned efter det fandt sted. 

Det er endnu ukendt, hvor mange patienter, der er blevet ofre for datalækket.

Lokaltog indkaldt til møde efter kritik

Lokaltog skal på et møde i Region Sjællands udvalg for kollektiv trafik forklare sig efter det er kommet frem, at køreplanen på Østbanen giver problemer for pendlerne.

Det sker klokken 13. 

Af dagsordenen til mødet fremgår det, at der under punkt fire "gives en status for den nye køreplan", og at der deltager en repræsentant fra Movia, der driver Lokaltog.

- Vi får en redegørelse af situationen, og derefter skal der træffes de nødvendige beslutninger. Det sker til marts, sagde Christian Wedell-Neergaard (K), der er formand for udvalget, til TV2 ØST mandag.

Pendler Anne Kruse Bernbom fortalte mandag til TV2 ØST, at det er svært at nå at skifte fra Østbanen til øvrige tog på Køge Station, fordi køreplanen for Lokaltog passer dårligt til DSB's køreplan.

Ekstra penge til ungdomsskolen

Sammen med landets øvrige kommuner får Lolland de kommende år en pose penge til at sikre bedre fysiske rammer på skolerne.

Lolland Kommune vil bruge en del af ekstra midler til faglokaler på ungdomsskolen.

Pengene skal blandt andet bruges til at renovere og modernisere faglokaler, og politikerne er nu blevet enige om, hvordan en del af pengene skal bruges, skriver Folketidende.

- I første omgang satser vi på, at nogle af pengene skal gå til ungdomsskolen, som får en vigtig rolle i juniormesterlæreordningen, som skal i gang 1. august, siger formand for skoleudvalget  Thomas Østergaard (S) til avisen.

Tabt gods på motorveje

Tirsdag middag er der tabt gods på to motorvejsstrækninger.

På E20 Vestmotorvejen fra Halsskov mod Ringsted mellem afkørsel Tjæreby og afkørsel 40b Vemmelev er der tabt en metalstang, mens der på E47 Sydmotorvejen mod Køge mellem Farøbroerne mod Køge og afkørsel 41 Vordingborg tabt en lastbilskærm.

Det oplyser Vejdirektoratet på trafikinfo.dk.

Her kan du få penge tilbage fra Brobizz

Har du en gammel Brobizz liggende i skuffen eller handskerummet? Så er det nu, du skal reagere.

Din gamle Brobizz kan nemlig være penge værd. 

Som TV2 ØST skrev mandag, så er der stadig omkring 150.000 aktive Brobizzer, der er bestilt før februar 2021, selvom de fleste er gået over til nummerpladebetaling.

Det svarer til, at danske Brobizz-ejere har 30 mio. kr. stående i depositum, som mange har glemt, at de har betalt, skriver Jyllands-Posten.

Ønsker man at få sit depositum tilbage, skal man selv gå ind på brobizz.com og anmode om at få beløbet retur. Det gør man ved at udfylde denne formular. 

Børnefamilie gemte narko

Politiet kom mandag på besøg på en adresse i Store-Fuglede, da der var mistanke om stofbrug og muligt salg af narko med børn i hjemmet.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

På adressen traf politiet en kvindelig beboer i 30'erne, der indrømmede netop at have røget hash.

Her fremviste hun en klump hash, der blev kontrolvejet til 15 gram. 

Politiet traf også en mandlig beboer, der benægtede at kende til stoffer i huset. 

En ransagning af boligen førte dog til et fund af 35 gram amfetamin i fryseren, der fik manden til at erkende at være i besiddelse af euforiserende stoffer. 

De to personer blev sigtet, og patruljen skrev en socialrapport til kommunen, da der bor en teenager på adressen. 

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på 'Cookies' i websidens menu. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies

Du kan altid ændre dine personlige indstillinger.