Høsten er i hus - Sjælland undgår den jyske katastrofe
På den anden side af Storebælt er høsten druknet i regn, men en forholdsvis tør sommer har reddet den sjællandske høst fra katastrofen.
Det danske sommervejr har været vidt forskelligt fra Gedser til Skagen.
I Jylland har regnen silet ned i de tre sommermåneder, men på den anden side af Storebælt har der været en mere ligelig fordeling mellem sol og regn.
Det sætter sine spor på årets høst. I Jylland er høsten elendig, mens Sjælland og øerne undgår en katastrofehøst i år.
- Det har regnet cirka fire gange så meget i Jylland i de tre sommermåneder. Det er ufatteligt så store forskelle, der er i så lille et land, siger Ole Schou, der er planteavlskonsulent i landboforeningen VKST.
Landmændene har især brug for tørvejr i august for at kunne høste, og der har vejrguderne været med landmændene øst for Storebælt, hvor der har været meget mere sol og meget mindre regn end i Jylland.
- Vejret har gjort, at vi har haft en relativ god høstsæson på de fleste afgrøder øst for Storebælt, men kun set i forhold til Jylland, hvor det ser meget slemt ud. Men jeg vil sige, at øst for Storebælt er høsten stadig under middel.
Forklaringen skal ifølge Ole Schou især findes i en meget langvarig periode med regn op til såningen i foråret. I efteråret, vinteren og foråret faldt der usædvanligt meget nedbør over hele landet.
De store nedbørsmængder fra efteråret til foråret havde konsekvenser for landmænd over hele landet. De våde marker gjorde det svært at komme i gang med såningen.
- Derfor har det også været en udfordring for landmændene øst for Storebælt, der kom sent i gang med såningen i foråret. Nogle steder blev man halvvanden måned forsinket.
- Det har i sidste ende konsekvenser for udbyttet. For tidlig såning giver normalt et højt udbytte, forklarer Ole Schou.
Det kan landmand Henrik Nordgaard fra Brandelev øst for Næstved nikke genkendende til.
- For et par måneder siden frygtede jeg, at høsten ville blive rigtig dårlig, men vi er sluppet med skindet på næsen, siger han.
Der er stor forskel på, hvor godt de enkelte afgrøder har klaret sig.
- Hvede og raps skuffer i år, men til gengæld overrasker maltbyg og havre positivt, forklarer Henrik Nordgaard.
Hos Danish Agro, der opkøber landmændenes høst, kan man godt mærke de store forskelle på høstudbyttet i Jylland og på Sjælland.
Lokale forskelle
Mens udbyttet ligger langt under det normale i Jylland, er det ifølge Thomas Birger Jensen, der er markedschef for Danish Agro på Sjælland, kun lidt under middel øst for Storebælt.
Men der er store lokale forskelle.
- Generelt kan vi se, at de tunge, fede jorde, der plejer at give et godt udbytte, i år giver et knap så godt udbytte, mens de mere sandede jorde, der ikke plejer at give så meget, i år ligger et godt stykke over det normale niveau, siger Thomas Birger Jensen.
Han nævner Lolland-Falster som et sted, hvor mange landmænd har kæmpet med vand på markerne, der har forsinket såningen og dermed giver et mindre høstudbytte.
De ellers normalt frugtbare jorde på Lolland-Falster og det østlige Sjælland giver derfor et skuffende høstudbytte i år.
Det skyldes, at den megen nedbør har svært ved at sive væk fra markerne med et tykt muldlag og lerjord under.
- Til gengæld har landmændene i det mere kuperede terræn på Midtsjælland fået et høstudbytte en smule over middel, fordi solen har skinnet og vandet løber væk og ud i vandløb i det bakkede landskab, forklarer Thomas Birger Jensen.
Danish Agro har ikke nøjagtige tal for høstudbyttet øst for Storebælt, men Thomas Birger Jensen vurderer, at det østdanske høstudbytte ligger cirka ti procent under normalen med visse udsving alt efter afgrøde.
Men den elendige jyske høst trækker ned, så derfor forventer Danish Agro at modtage en kornhøst, der er cirka 20 procent lavere end i et normalt høstår.
God kvalitet
Hos konkurrenten DLG kan man også mærke, at høsten på Sjælland og øerne i år ligger under normalen.
- Det er en lille høst, men til gengæld har solen i den sidste vækstperiode sørget for, at det bliver en høst af god kvalitet, siger Mogens Frederiksen, der er vicekoncerndirektør for afgrøder i DLG.
Han er positivt overrasket over høstudbyttet øst for Storebælt.
- Hvis du havde spurgt mig for et par måneder siden, så havde jeg nok ikke troet, at høsten her øst for Storebælt ville blive så forholdsvis god, som den er blevet. Men den er blevet reddet af det gode sommervejr.
Ifølge Mogens Frederiksen er langt det meste af høsten nu i hus.