I dag er der menighedsrådsvalg - og du kan stemme

Tirsdag aften er der menighedsrådsvalg i hele landet, hvor alle medlemmer af folkekirken kan få indflydelse på fremtiden for kirken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alt fra babysalmesang til en grønnere kirke.

Det er nogle af de initiativer, man kan få indflydelse på, hvis man tirsdag aften stiller op til et af landets knap 1.700 menighedsråd.

quote Det er jo dem, der beslutter, hvad en del af kirkeskat-midlerne skal bruges på

Mikkel Christoffersen, adjunkt, praktisk teologi

Her kan medlemmer af folkekirken, der er fyldt 18 år, stemme på dem, de synes skal sætte retningen for deres kirke de næste fire år.

- Det er jo dem, der beslutter, hvad en del af kirkeskat-midlerne skal bruges på, så de har rimelig stor indflydelse, siger Mikkel Christoffersen, der er adjunkt i praktisk teologi.

Afstemning tirsdag aften

Ved det seneste menighedsrådsvalg i 2020 blev en ny valgform taget i brug, en såkaldt valgforsamling. 

Det vil sige, at valget i dag kan sammenlignes med en generalforsamling, hvor en bestyrelse skal vælges.

- Man møder op, og så fortæller det afgående menighedsråd om, hvad der er foregået i den seneste periode, og så finder man ud af, hvem der vil stille op til menighedsrådsvalget, fortæller Mikkel Christoffersen.

Læs også
Stridigheder splitter menighedsråd - medlemmer trækker sig
Læs også
Stridigheder splitter menighedsråd - medlemmer trækker sig

På aftenen kan alle og enhver, der er medlem af folkekirken, melde sig som kandidat til menighedsrådsvalget.

Hvad skal pengene bruges på?

I menighedsrådet skal medlemmerne tage stilling til alt fra, hvem kirkens organist skal være til hvilke arrangementer, kirkens penge skal bruges på.

- Der er forskellige spændinger i forhold til menighedsrådsvalget. Noget af det er for eksempel, om sognet skal køre tingene, som de altid har gjort, eller om de skal satse på noget nyt og nogle nye målgrupper, siger Mikkel Christoffersen.

Læs også
Menighedsrådene lider - nu tager præsten sagen i egen hånd
Læs også
Menighedsrådene lider - nu tager præsten sagen i egen hånd

Hvert enkelt sogn har sine egne diskussioner lokalt, men enkelte temaer går igen ifølge Anton Pihl, der er formand for Landsforeningen af menighedsråd.

- Det med at få folkekirken gjort grønnere er en ting, og så er der for eksempel også nogle steder, hvor de bruger en masse penge på at vedligeholde kirker, der ikke bliver brugt, siger han.

På TV2 ØST har vi tidligere fortalt om Herredskirke Kirke, som menighedsrådet overvejede at rive ned, da den ikke har været i brug i 10 år.

Tirsdag aften kan man altså kigge forbi valgforsamlingen i sit lokale sogn og få indflydelse på fremtiden for folkekirken.



Nyhedsoverblik