Jobpatrulje med klart budskab: Teenagere har også brug for en fagforening

Jobpatruljen, der møder de unge ude på sommerens arbejdspladser, opfordrer alle forældre til at hjælpe de unge med at komme ind i en fagforening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange unge bruger sommerens fritid på at spare lidt ekstra op. Men det er ikke alle steder, hvor der er styr på de unges rettigheder.

Jobpatruljen, som hver sommer taler med flere tusinde unge om deres rettigheder på arbejdsmarkedet, har endnu engang været rundt i landet.

Læs også
Jagten på en uddannelse koster - de unge flytter fra Region Sjælland
Læs også
Jagten på en uddannelse koster - de unge flytter fra Region Sjælland

Og igen i år oplever de, at der sker fejl i de unges ansættelser på fritidsjobbene. Derfor har de unge også brug for en fagforening, lyder det i en pressemeddelelse.

- Lovgivningen er klar omkring regler for pauser, arbejdstid, skub og løft, også for de helt unge, hvor reglerne faktisk er lidt strammere, fordi vi skal passe på dem, udtaler Christine Bruun, der koordinator på Jobpatruljen Sjælland i pressemeddelelsen.

En 14-årig måtte selv finde sygdomsafløser

På Sjælland har Jobpatruljen talt med 670 unge fritidsjobbere. Mange steder var der gode og ordentlige forhold. Dog oplevede Jobpatruljen alligevel 561 tilfælde med regelbrud.

quote En ungarbejder fortalte os, at hun blev bedt om at møde på arbejde, selvom hun lå indlagt på sygehuset, hvilket jo er helt grotesk.

Christine Bruun, koordinator på Jobpatruljen Sjælland

De fleste var et udtryk for misforståelser, menneskelige fejl eller mangel på viden. Men Jobpatruljen oplever også grove tilfælde.

- Vi har for eksempel set en 14-årig, der ikke har en ansættelseskontrakt, ikke får lønsedler, selv skal finde afløser ved sygdom og ikke ved, om hun får feriepenge. Desuden bliver hun sat til at rengøre brødskærer, hvilket ikke er lovligt, fortæller Christine Bruun.

- Vi erfarer også tit på vores besøg, at ungarbejderen selv skal finde en afløser ved sygdom. Det er forkert, da det er arbejdsgiverens ansvar. En ungarbejder fortalte os, at hun blev bedt om at møde på arbejde, selvom hun lå indlagt på sygehuset, hvilket jo er helt grotesk.

Læs også
Flere i arbejde trods corona - Især byggebranchen blomstrer
Læs også
Flere i arbejde trods corona - Især byggebranchen blomstrer

Dertil påpeger Jobpatruljen, at fejl og snyd både sker hos de større virksomheder og den lille kiosk. Derfor er det vigtigt altid at være opmærksom, lyder opfordringen.  


Nyhedsoverblik