Jordemødre i Region Sjælland får 1000 kroner mere om måneden

Region Sjælland har indgået en lønaftale med Jordemoderforeningen, som betyder, at alle jordemødre får mindst 1.000 kroner mere om måneden fra juni.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Region Sjælland og Jordemoderforeningen har indgået en ny lokallønsaftale, der giver en lønstigning på minimum 1000 kroner mere om måneden til alle jordemødrene på regionens sygehuse. 

Derudover vil der ifølge regionen komme lokale lønstigninger, der udligner de nuværende lønforskelle mellem regionens fire fødesteder.

Håbet er, at man med lønstigningen og flere indsatser på fødeområdet kan fastholde regionens jordemødre, skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse. 

Koncerndirektør Jesper Gyllenborg siger i pressemeddelelsen, at håbet er, at lønstigningen vil komme både jordemødrene og de fødende i regionen til gavn.

- Vi er glade for den gode dialog med Jordemoderforeningen og deres villighed til at være med til at løse udfordringerne på fødeområdet. Vi håber naturligvis på, at disse lønstigninger får effekt, så vi igen kan få en mere stabil planlægning af fødsler på vores fødesteder til glæde for både jordemødre og de fødende kvinder, siger han. 

Region Sjællands koncerndirektør Jesper Gyllenborg håber, at lønstigningen og de lokale tiltag på regionens fødegange vil stabilisere planlægningen af fødsler. Arkivfoto.
Region Sjællands koncerndirektør Jesper Gyllenborg håber, at lønstigningen og de lokale tiltag på regionens fødegange vil stabilisere planlægningen af fødsler. Arkivfoto. Foto: Line Strand - TV2 ØST - Arkivfoto

Sjællands Universitetshospital, Holbæk Sygehus og Nykøbing F. Sygehus har ud over de 1.000 kroner aftalt yderligere stigninger for at forbedre rekrutteringssituationen, lige som man tidligere har gjort i lokale forhandlinger for jordemødrene på Slagelse Sygehus.

Flere lokale tiltag

Udover den nye lønaftale vil sygehusene i regionen indføre flere lokale initiativer, der skal gøre driften mere stabil, skriver Region Sjælland.

Sjællands Universitetshospital vil opnormere på jordemoder- og speciallægebemandingen. Det skal ifølge Region Sjælland afspejle, at hospitalet er Region Sjællands specialiserede fødested.

Slagelse Sygehus vil arbejde med at forbedre arbejdsmiljøet og arbejdsbelastningen ved for eksempel at tilbyde stresscoach og opfølgningssamtaler til medarbejderne. Derudover skal der fremover gennemføres professionel debriefing og defusing, når medarbejderne for eksempal har haft svære fødselsforløb.

Læs også
Førstegangsfødende får ret til to dages barselsophold
Læs også
Førstegangsfødende får ret til to dages barselsophold

Holbæk Sygehus vil holde øje med de tilbagemeldinger, der kommer fra nybagte familier via den Landsdækkende Undersøgelse for Patienttilfredshed for fødende, samt de årlige arbejdspladsvurderinger og trivselsmålinger. Det skal ifølge Region Sjælland være med til at sikre et godt forløb for gravide, fødende og barslende, men også et godt arbejdsmiljø for medarbejderne.

Nykøbing Falster Sygehus styrker fremmødet i nattevagten og har fokus på arbejdsmiljø i forlængelse af stort arbejdsmiljøprojekt på sygehuset i tillæg til fastholdelsesindsatser.

Ifølge Region Sjælland vil regionens forretningsudvalget fortsat drøfte flere tiltag, der kan forbedre situationen på regionens fødesteder.

Flytning af fødsler fortsætter

Region Sjælland er som flere andre regioner ramt af mangel på personale. 

Som TV2 ØST tidligere har beskrevet, er hver tredje stilling på fødeafdelingen på Roskilde Sygehus ubesat. Derfor har Region Sjælland besluttet, at sende næsten hver femte fødende til et andet sygehus.

Det betyder, at 45 gravide, der skulle have født på Roskilde Sygehus, hver måned frem til september bliver tilknyttet enten Slagelse, Holbæk eller Nykøbing Falster sygehuse. 

Læs også
Region Sjælland flytter fødende kvinder - møder kritik fra Jordemoderforeningen
Læs også
Region Sjælland flytter fødende kvinder - møder kritik fra Jordemoderforeningen

I pressemeddelelsen fremgår det, at aftalen om flytningen af de fødende fortsat gælder. Koncerndirektøren udtaler, at det er nødvendigt på grund af manglende ressourcer, men erkender også, at det ikke er optimalt.

- I den aktuelle situation har det været nødvendigt midlertidigt at ændre planerne for de fødende kvinder og deres familier, selvom det ikke er et optimalt scenarie for hverken de fødende eller personalet på regionens fødesteder. Det har været vigtigt for os at tage de nødvendige skridt, så fødslerne kan foregå i trygge rammer og med de rette kompetencer til stede, siger Jesper Gyllenborg.

Den nye aftale om et lønløft på 1000 kroner er ifølge Region Sjælland varig og træder i kraft fra 1. juni. 


Nyhedsoverblik