I foråret gjorde Brian Bladt fra Kettinge på Lolland et fund udover det sædvanlige. Som dedikeret amatørarkæolog er han vant til at finde mange spændende ting, men han spærrede øjnene ekstra meget op den dag i grusgraven ved Nr. Vedby på Falster.
- Jeg kunne godt se, at det var noget meget specielt, men jeg vidste ikke hvad det var, jeg stod med mellem hænderne, fortæller Brian Bladt til TV2 ØST.
Han havde brugt et par timer på at rode i bundslam fra Stubbekøbing Havn, der var blevet kørt til grusgraven.
- Derfor troede jeg, at det måske var en gammel forkalket fiskepæl, siger Brian Bladt.
Stod på et bord
Han tog genstanden med hjem. I flere måneder stod den på et bord i Brians værksted.
Her blev det stående indtil den 26. oktober, hvor han tog den godt 30 centimeter lange genstand med til Fossilernes Dag på Geomuseum Faxe, hvor eksperterne også gjorde store øjne, da de så genstanden.
- De blev ellevilde. Den første ekspert, der så, hvad det virkelig var, blev meget overrasket og hendes øjne blev lige så store som tekopper, mindes Brian Bladt.
- Og så blev jeg fortalt, at det ikke er noget, man finder hver dag, siger han.
Det er kun anden gang, der er fundet et mammutfossil på Lolland-Falster.
- Der er fundet en del tænder og knogler fra istiden, primært i det jyske, men dette fund her på Lolland-Falster er noget helt særligt, da det viser, at der har levet mammutter også på Lolland-Falster, fortæller Jesper Milàn, der er museumsinspektør ved Geomuseum Faxe i en pressemeddelelse.
Det er stadig min tand, men jeg synes, andre også skal have glæde af den, og Christoffer fra Knuthenborg var også ellevild for at udstille den. Så vi har lavet en aftale om, at den bliver udstillet på museet på ubestemt tid
Brian Bladt har besluttet, at andre også skal have glæde af mammuttanden.
Fremover kan den store tand blive betragtet og beundret af gæsterne på Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark.
- Det er stadig min tand, men jeg synes, andre også skal have glæde af den, og Christoffer fra Knuthenborg var også ellevild for at udstille den. Så vi har lavet en aftale om, at den bliver udstillet på museet på ubestemt tid, forklarer Brian Bladt.
Mammuttanden vil blive udstillet på Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark sammen med de andre fossiler og kan ses fra sæsonåbningen i marts 2025, hvor tanden understøtter museets historie om livets udvikling på Jorden gennem millioner af år.
- Det giver os fascinerende indsigt i det dyreliv, der engang levede her, og minder os om den biodiversitet, der har eksisteret i vores egne områder, siger Christoffer Knuth, ejer og direktør for Evolutionsmuseet i en pressemeddelelse og fortsætter:
- Som en del af Evolutionsmuseets forskningsarbejde, sendes tanden nu til yderligere undersøgelser, der kan fortælle endnu mere om fortiden. Det vil give os værdifuld indsigt i, om den stammer fra en periode, hvor hele Danmark var dækket af is, eller fra en tid med græs og frodighed, siger han.
Tilbage i Kettinge glæder Brian Bladt sig stadig over, at han kørte op til grusgraven på Falster den forårsdag for et halvt år siden.
- Det var virkelig heldigt, at jeg fandt den store mammuttand. For når lastbilerne læsser bundslam af, går der som regel ikke længe før sorteringsmaskinerne i grusgraven går i gang med at kværne. Så det var heldigt, at jeg var der den dag, for ellers ville mammuttanden helt sikkert være blevet knust i tusind stykker, siger han.