Lørdag formiddag. Minutterne, til klokken er 12, kan efterhånden tælles på en hånd. Fra dette tidspunkt kan kandidater til det kommende kommunal- og regionsrådsvalg helt legitimt klynge deres kontrafej op på gader og stræder. Navnlig højt oppe i byens lygtepæle.
Ved foden af en lygtepæl midt på Ahlgade i Holbæk står Rasmus Brandstrup Larsen (V) og tripper, mens han holder øje med klokken.
Han er kandidat til kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune, og for ham er der ingen tvivl om, at det gælder om at få de helt rigtige pladser.
- Det er alfa og omega.
- Det er vildt vigtigt for mig, at jeg får de rigtige lygtepæle, fortæller han.
Det bobler, det kilder i maven, det er fedt
Og mange andre må antages at dele den opfattelse. For på dette tidspunkt vrimler det med kandidater til det forestående valg i bybilledet, mens sekunderne til startskuddet for valgkampen rinder ud.
Rasmus Brandstrup Larsen genopstiller til fjerde sæson i byrådet. Han har derfor prøvet det før og brugt lang tid på at forberede valgkampen. Derfor glæder han sig også til at vise mange måneders forberedelsesarbejde frem nu, hvor valgkampen for alvor ruller.
- Der har været rigtig mange mennesker bag til at hjælpe med at få min valgkamp til at spille så godt som overhovedet muligt.
Kan du forstå, at nogen synes, valgplakater er spild af ressourcer og påvirker miljøet – er der grund til at hænge dem op?
- Nu er det sådan, at alle vores plakater er lavet af kanalplast. Det er genanvendelig plast, der kan genbruges igen. For mit vedkommende har jeg valgt at sige, jeg smider ikke mine plakater i containeren. Jeg gemmer og klistrer ovenpå til næste valg.
- Men valgplakater, synes jeg, hører til i en valgkamp.
Også Thor Blauner Clausen (EL), kandidat til kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune, står klar, da minutterne nærmer sig 12.
Nu går valgkampen for alvor i gang – og det er lidt fedt
- Nu går valgkampen for alvor i gang – og det er lidt fedt, siger han og tilføjer.
- Der er bare en god stemning på en dag som i dag, og alle går rundt og hilser på hinanden med ønske om god valgkamp og god vind.
Omvendt lægger han ikke skjul på, at han synes, ressourcerne af plast og pap til plakater kunne bruges bedre.
- Vi har set frem til i dag, men på en måde med blandede følelser. For det ville være allerfedest, hvis man kunne slippe for at have de her plakater oppe. Men nu er vi en del af det hele, og så må vi rulle med, siger han og tilføjer:
- Helt lavpraktisk gør jeg det, fordi der er valgforskere, der siger, at det gør noget i forhold til de personlige stemmer. Derfor er det smart at vise, man stiller op.
Et andet sted på Ahlgade står Kurt Næsted (K). Han deler kandidat-kollegaernes begejstring:
- Det bobler, det kilder i maven, det er fedt. Og jeg har 20 mennesker ude til at sætte plakater op. Vi har lige fordelt dem for en time siden, så de er ude i hele Holbæk Kommune, fortæller han.
Også Kurt Næsted mener, at plakaterne har deres funktion.
- Jeg mødte nogle på vejen herned – jeg bor på Bakkekammen, hvor der kom nogen gående, som sagde, "nå, vi vidste ikke, du stiller op" – så nogen tror på valgplakater og andre ikke, men det er en del af festen også – vi vinker og hilser på hinanden.
I Slagelse var der også aktivitet som i en anden myretue, da klokken nærmede sig 12.
Selvom også siddende borgmester John Dyrby Paulsen (S), der genopstiller til byrådet, har overvejet signalværdien i at droppe valgplakaterne, så har plakaterne for ham at se en stor effekt.
- De målinger, man kan lave, viser, at valgplakaterne har rimelig stor betydning. Specielt har det en stor negativ betydning, hvis man ikke er der, siger han og tilføjer:
- Vi har drøftet: Skulle vi droppe valgplakaten som en markering af, at det er gået over gevind, eller en grøn markering. Men det ender hver gang med, at vi siger, det tør vi simpelthen ikke, for vi ved fra målinger, at hvis vi ikke er der, så har det en negativ indvirkning.
John Dyrby Paulsen noterer sig endvidere, at der for ham at se typisk har været sammenhæng mellem de kandidater, der opnår et højt antal personlige stemmer, og antallet af plakater, de har haft hængende i gadebilledet.
- Og så synes jeg, det er en markering af, at valgdagen den 16. november er demokratiets festdag. Og det er valgplakaterne med til at markere for os alle sammen.
Samme holdning deler Paulsens udfordrer til borgmesterposten, Knud Vincent (V).
- Jeg forstår godt dem, der synes, det ser voldsomt ud, men det virker bare. Det er sådan, at til kommunalvalg er det lokale kandidater, og folk kender dem - derfor har det en virkning.
- Især hos os, som har så bred en liste - 30 forskellige kandidater.
Foruden konkurrencen om de bedste pladser skal kandidaterne også være konstant opmærksomme på, at deres plakater hænger forsvarligt og korrekt.
Vejdirektoratet foreskriver således, at der skal være mindst 2,3 meter fra fortov eller cykelsti til underkanten af plakaten.
På offentlige veje må plakaterne hænges på lysmaster, vejtræer, hegn, elmaster og såkaldte indretninger fæstnet til jorden, der har til formål at fremvise valgplakater.
For privat fællesveje i byer må der alene hænges plakater i master til vejbelysning.
Valgplakaterne skal senest være pillet ned seneste otte dage efter valgdagen.