Karoline blev tvangssteriliseret - i dag siger staten undskyld

Karoline Olsen har længe ønsket sig en undskyldning for, hvad hun og hundredvis af andre kvinder blev udsat for på anstalten på Sprogø. Det får hun nu.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Åndssvag.

Det var ordet, der stod i Karoline Olsens journal, da hun som 21-årig ankom til kvindeanstalten på Sprogø. 

Det er 72 år siden, og i dag er det et andet ord, der skal stemples ind i vores fælles hukommelse:

Undskyld.

En ventet undskyldning 

Det er et ord, som Karoline Olsen har ventet på at høre i årtier. Og nu er ventetiden ovre. 

I dag giver social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) nemlig Karoline Olsen og de andre kvinder, der var anbragt på Sprogø, en undskyldning på vegne af den danske stat.

Omkring 500 kvinder nåede at være anbragt på anstalten på Sprogø i årene 1923-1961.
Omkring 500 kvinder nåede at være anbragt på anstalten på Sprogø i årene 1923-1961. Foto: Carsten Egø/Dansk Forsorgshistorisk Museum

Forud for sin anbringelse blev Karoline Olsen steriliseret mod sin vilje.

Et overgreb, der blev begået mod de fleste anbragte kvinder dengang, fordi man fra statens side mente, at det ville rense samfundet for sygdomme og afrette kvinder, systemet anså for at være åndssvage eller seksuelt løsslupne.

Seksuelt løsagtige kvinder blev sendt til Sprogø

  • Overlæge Christian Keller oprettede i 1911 den første danske ø-anstalt på Livø i Limfjorden. Anstalten var beregnet til anti-sociale og kriminelle åndssvage mænd. I 1923 blev en lignende anstalt oprettet på Sprogø. Begge ø-anstalter blev nedlagt i 1961.

  • Anstalten på Sprogø var for seksuelt løsagtige åndssvage kvinder og blev etableret, fordi datidens samfund frygtede, at der blev flere og flere såkaldte degenererede personer.

  • Dengang var løsningen, at de sunde skulle opmuntres til at få flere børn, mens de usunde blev tvunget til at få færre. Derfor blev de usunde isoleret.

  • På anstalterne var sterilisation af åndssvage, der blev lovliggjort med sterilisationsloven af 1934, den mest radikale foranstaltning, samfundet foretog sig for at sikre en sund befolkning. Alene i perioden 1923-1938 blev 86 kvinder steriliseret.

  • Desuden var isoleringen og behandlingen af kvinderne på pigehjemmet på Sprogø et led i bestræbelserne på at holde udbredelsen af kønssygdomme nede.

  • Senere blev forsorgen i 1959 overtaget af staten og skiftede navn til Statens Åndssvageforsorg. I 2007 overgik ansvaret for de udviklingshæmmede til kommunerne.

  • Da kvindeanstalten på Sprogø lukkede i 1961, fik en del af kvinderne plads som husbestyrerinder rundt omkring i landet. De ældste kvinder kom på plejehjem.

    Kilder: Dansk Forsorgshistorisk Museum, Gyldendals åbne encyklopædi, Sund & Bælt.

Derfor har Karoline Olsen i mange år insisteret på, at hun vil have en undskyldning for det, hun blev udsat for, da hun var i statens varetægt. 

- Vi skal ikke ødelægge mennesker, som kan klare sig selv. Jeg vil have en undskyldning. Jeg håber, at de er så kloge, at de kan se, at de har begået en fejl. Og det skal Mette Frederiksen også forstå, har hun tidligere sagt til TV2 ØST. 

Hendes ønske bliver bakket op af historikere, der har beskæftiget sig med særforsorgen

Udredning viste overgreb

Nu kommer undskyldningen så. Dog noget forsinket. 

Tilbage i september 2022 sagde den daværende socialminister Astrid Krag (S) nemlig, at undskyldningen var på vej. Men det blev udskudt under dannelsen af den nye SVM-regering.

quote Hvad skal vi med en undskyldning? Det kan vi jo ikke gøre noget ved.

Regine Løndorf, tidligere anbragt på kvindeanstalten på Sprogø

I april i år gentog den nuværende social-, bolig- og ældreminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at undskyldningen ville komme. 

Læs også
- De tog det vigtigste fra mig, siger tidligere anbragt på Sprogø
Læs også
- De tog det vigtigste fra mig, siger tidligere anbragt på Sprogø

Efter planen i maj 2023. Det blev endnu engang forsinket. 

Men nu er dagen så kommet, hvor de længeventede ord skal falde. 

Når man var anbragt på Sprogø, var det på ubestemt tid. En måde at komme derfra var, at man lod sig sterilisere.
Når man var anbragt på Sprogø, var det på ubestemt tid. En måde at komme derfra var, at man lod sig sterilisere. Foto: Carsten Egø/Dansk Forsorgshistorisk Museum

Undskyldningen kommer på baggrund af en historisk udredning af særforsorgen, som viste, at der var begået en lang række overgreb på anbragte borgere mellem 1933 og 1980.

Vil have erstatning

Det er ikke første gang, regeringen giver en undskyldning på vegne af den danske stat. 

I 2019 fik de mænd, der som børn havde været anbragt på børnehjemmet Godhavn, en officiel undskyldning af statsminister Mette Frederiksen (S). De var blevet udsat for overgreb i perioden 1946 til 1976.

Læs også
Elvira blev gemt væk på ø-anstalt og steriliseret
Læs også
Elvira blev gemt væk på ø-anstalt og steriliseret

I december 2020 gav Mette Frederiksen en skriftlig undskyldning til seks nulevende af de 22 grønlandske børn, der blev sendt til Danmark i 1951.

'Godhavnsdrengene' fik efterfølgende tilkendt erstatning. Det er endnu uvist, om de nulevende kvinder, der var anbragt på Sprogø, får en erstatning.

Sådan så det ud, da Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mødte Regine Løndorf, der er en af de tidligere anbragte kvinder fra Sprogø, ved markeringen af 100-året for oprettelsen af kvindeanstalten i august 2023.

100-året for oprettelsen af kvindeanstalten på Sprogø blev markeret i august i år. 

Her fortalte en af de tidligere anbragte, den nu 93-årige Regine Løndorf, at hun foretrækker en økonomisk anerkendelse fremfor en undskyldning. 

Regine Løndorf var en af de kvinder, der blev anbragt på kvindeanstalten på Sprogø. Her ses hun den 22. august, hvor hun var tilbage på øen i anledningen af markeringen.
Regine Løndorf var en af de kvinder, der blev anbragt på kvindeanstalten på Sprogø. Her ses hun den 22. august, hvor hun var tilbage på øen i anledningen af markeringen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST - Arkivfoto

- Hvad skal vi med en undskyldning? Det kan vi jo ikke gøre noget ved.

- Jeg vil sige, hvis jeg kommer derned: "I sidder på jeres kontor og får jeres store løn, så synes jeg også, at alle dem, der var med, skal have en skilling", sagde hun til TV2 ØST. 

Læs også
Eksperterne er enige - kvinderne fra Sprogø fortjener en undskyldning
Læs også
Eksperterne er enige - kvinderne fra Sprogø fortjener en undskyldning

Oprindeligt skulle Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg have dannet rammen om den officielle undskyldning fra regeringen. 

På grund af pladsmangel på museet er arrangementet blevet flyttet til Comwell Bygholm Park i Horsens. Det sker mandag den 11. september fra klokken 13. 


Nyhedsoverblik