Lægernes uddannelse kan være nøglen til at knække dyster kurve

Organisation mener, at lægerne skal have flere kommunikative redskaber i værktøjskassen. Lægerne forstår nemlig ikke mænds sprog, og det har store konsekvenser.

Mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus.

Sådan lyder en talemåde - og når det kommer til sundhed, kan der være et gran af sandhed i postulatet.

Over årene er der blevet sat mere og mere fokus på særligt mænds sundhed, og her går det samme billede igen: Mændene halter gevaldigt efter kvinderne.

quote Patienterne kan have forskellige måder at møde sundhedsvæsenet på

Svend Aage Madsen, formand, Forum for mænds sundhed

Årsagerne kan være mange, men hvis man spørger Søren Due-Andersen, der er praktiserende læge hos Stevnslægerne, kan et af elementerne være, at mænd kommunikerer anderledes end kvinder.

- Mænd kan have en tendens til at putte med tingene, og derfor skal vi sommetider spørge mere direkte ind til tingene hos dem sammenlignet med hos kvinderne, siger Søren Due-Andersen.

Ny serie

Denne artikel er en del af en ny serie fra TV2 ØST, hvor vi sætter fokus på mænds sundhed.

Serien går under navnet Hvad kæmper du for, mand?, og den udkom i forbindelse med mændenes kampdag den 19. november.

Du kan se hele serien på TV2 ØST PLAY

Lægens oplevelser bakkes op af en undersøgelse fra organisationen Forum for mænds sundhed, som viser, at mange mænd har dårlige erfaringer med at gå til lægen, fordi de ikke får sagt det, som de gerne vil.

Det skyldes, at flere mænd kan have svært med at kommunikere, hvordan de har det.

- Vi har nogle gange brug for at udfolde symptomerne noget mere for at finde ud af, om det er hjertet, et ribben, brystben eller noget helt fjerde, der gør ondt, siger den praktiserende læge.

- I sådanne situationer kan det være et kommunikativt problem, hvis mandlige patienter er fåmælte, for så bliver kommunikationen ikke så god.

Overdødeligheden er stor blandt mænd

Med andre ord kan nogle mænd forlade en konsultation med følelsen af, at de ikke er blevet set og hørt.

Det mener Svend Aage Madsen, forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Forum for mænds sundhed, at man kan aflæse direkte i statistikkerne.

Svend Aage Madsen har i 19 år undervist praktiserende læger i at kommunikere med mandlige patienter. Der skal dog sættes mere fokus på emnet, mener han.
Svend Aage Madsen har i 19 år undervist praktiserende læger i at kommunikere med mandlige patienter. Der skal dog sættes mere fokus på emnet, mener han. Foto: Trygfonden

Undersøgelser viser nemlig, at de danske mænd oftest er mere syge end kvinder, og at de gennemsnitligt lever fire år kortere.

Og hvis man dykker længere ned i statistikkerne, forstærkes dette billede kun.

Ifølge tal fra Forum for mænds sundhed dør der hvert år 5.000 mænd under 65 år. Sammenligner man med kvinderne er tallet 2,5 gange lavere, svarende til 2.000 kvinder om året.

Læs også
Ove blev ensom, da han mistede sin kone - men langt kram fra en fremmed ændrede alt
Læs også
Ove blev ensom, da han mistede sin kone - men langt kram fra en fremmed ændrede alt

Derfor efterspørger Svend Aage Madsen mere undervisning i kommunikation med fokus på mænd som køn på medicinuddannelserne.

- Det burde være en obligatorisk del af uddannelserne, at man forholder sig til, at patienterne kan have forskellige måder at møde sundhedsvæsenet på, siger Svend Aage Madsen.

- På den måde kan man tage de mænd ind, der ikke har så meget sprog og så meget viden på området. De falder alt for ofte igennem maskerne og får dermed ikke behandlet deres sygdomme tidligt nok.

Hvorfor går mænd ikke så ofte til læge som kvinder? Det spurgte TV2 ØST forskellige mænd om i Ringsted fredag.

Redskaberne er altafgørende

Overlæge på Sjællands Universitetshospital, professor og studieleder for de medicinstuderende, Torben Lykke Sørensen, erkender, at der ikke er nok undervisning i kommunikation på medicinstudiet i dag.

Derfor har en ny studieordning set dagens lys, og den sikrer, at bachelorstuderende på tredje semester kommer gennem et kommunikationskursus.

På den måde får de studerende kompetencer til at kommunikere med andre, der kan have en anden baggrund og forudsætninger end dem selv.

- Det er væsentligt for os at give den studerende - og dermed den fremtidige læge - redskaber til at professionalisere relationen til patienten. På den måde giver vi dem nogle redskaber og kompetencer, som vil komme alle til gavn på sigt, fordi lægen er i stand til at sætte sig ind i patientens sted, siger Torben Lykke Sørensen.

Torben Lykke Sørensen er klinisk professor på Københavns Universitet og medicinuddannelsen i Køge. Han er også overlæge på Sjællands Universitetshospital.
Torben Lykke Sørensen er klinisk professor på Københavns Universitet og medicinuddannelsen i Køge. Han er også overlæge på Sjællands Universitetshospital. Foto: Toke Sloth Grøndal Kristensen - TV2 ØST

Overlægen mener dog ikke, at undervisningen i kommunikation kan opdeles i køn, som organisationen Forum for mænds sundhed ellers gerne havde set.

- Jeg er ikke sikker på, at vi entydigt skal definere forskelligheder ud fra køn. Jeg tror, at der er mange andre ting, der definerer forskellighed, og det er det, som den studerende og lægen skal være nysgerrig på.


Nyhedsoverblik