Regn, regn og atter regn.
Både efteråret og vinteren har været fyldt med regn. Det ses blandt andet på Mikael Andersens marker i Slagelse.
- Vi dyrker omkring 550 hektar jord, og tre fjerdedele af det, skulle vi køre gylle ud på. Det kunne være 400 hektar. I øjeblikket har vi ikke en eneste hektar, vi kan køre på, siger Mikael Andersen, landmand fra Slagelse.
Gyllebeholderen er propfyldt
De regnfulde marker har skabt kapacitetsproblemer for landmanden. Hans gyllebeholder er næsten helt fyldt op.
- Her har vi en rapsmark, hvor jeg kan gerne villet have kørt gylle ud, men det er lidt svært, som man nok kan se. Det kræver fire ugers tørvejr før det er væk, siger Mikael Andersen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Februar har allerede været den vådeste i 10 år. Det er gået hårdest ud over Jylland, men også i vores region volder de våde marker problemer for landmændene. De mangler plads i deres gyllebeholdere.
- I takt med, at de bliver fulde, så må landmanden jo ud og lede efter nogle nye tanke og bruge sit netværk og den vej rundt flytte sin gylle til steder, hvor der er plads til det, siger Lars Jørgensen, planteaviskonsulent.
Artiklen fortsætter under billedet.
Flytter gylle til alternative steder
Hver uge kommer der op til 100 tons gylle fra Mikael Andersens grise. Han er I disse dage ved at flytte sin gylle rundt mellem sine ejendomme, og det koster.
- Vi har flyttet gylle væk én gang – to faktisk, og vi skal køre igen her inden for den næste uge til en anden ejendom 12 kilometer væk. Det er lidt unødvendige omkostninger, for vi vil egentlig hellere have det ud på markerne med gyllevognen, siger Mikael Andersen.
- Det er en irriterende ekstra omkostning, som vi er løbet ind i på grund af alt den regn, der er kommet.
Artiklen fortsætter under billedet.
Den seneste vejrudsigt hjælper ikke ligefrem på humøret, så der er ikke andet for en at vente på vejrguderne
- Vi følger ganske nøje med. Vi har noteret os, at den næste uges tid, skal det stadigvæk regne. Så vi går bare og afventer, at det bliver tørt.
Store vandproblemer i Zoo
Men det er ikke kun landmænd, der har udfordringer med vandmasserne.
I Odsherred skaber den våde vinter nu så store problemer, at beredskabet kæmper med pumper mod oversvømmelser.
Artiklen fortsætter under billedet.
Odsherred Zoo Rescue ved Asnæs er blandt andet hjem for overskudsdyr fra andre zoologiske haver. Her har vandet samlet sig i søer i dyrenes folde.
Artiklen fortsætter under billedet.
De seneste ugers store mængder regn betyder, at stedets æsler og indiske zebu-køer har haft mere og mere svært ved at komme ind i de huse, der giver dem læ og tørvejr:
- Jeg synes simpelthen, det er så hårdt et eller andet sted, for vi bruger jo halvdelen af vores tid på at finde ud af, hvordan vi kan gøre det tørt. Husene skal være tørre, og der skal være tørre pletter i alle foldene. Jo, vi har travlt, siger Joan Thygesen, direktør i Odsherred Zoo Rescue, Asnæs.
Artiklen fortsætter under billedet.
Beredskab pumper vand væk
Til april åbner Odsherred Zoo Rescue op for besøgende gæster, så de kan komme ind og se dyrene
- Vi håber jo selvfølgelig på bedre vejr. Men hvis hele parken er oversvømmet den 5. april, så bliver vi nødt til at vurdere, om vi skal vente lidt med at åbne. Men det bliver sidste udvej, siger Joan Thygesen, direktør i Odsherred Zoo Rescue.
Med udsigt til flere dage med vand, tog direktøren derfor onsdag kontakt til beredskabet. Siden klokken 14 har de pumpet vand væk, så dyrene igen kan overnatte og opholde sig på tør grund:
- Det er jo for at redde mennesker og dyr. Det er det, som er vores primære opgave, og i den her forbindelse er det redning af dyr, så de kan komme tørre i seng i aften, siger Michael Andersen, der er frivillig hos Vestsjællands Beredskab.