Meng-familiens advokat kræver redegørelse fra politiet

Retssagen mod 33-årig Philip Westh har afsløret, at politiet selv her erkendt, at der er sket fejl under efterforskningen. Det mener Meng-advokat.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fredag blev Philip Patrick Westh kendt skyldig i at have dræbt Emilie Meng. 

Men selvom der er tilfredshed over dommen hos Meng-familiens bistandsadvokat, er der også en utilfredshed at spore.

- Der sidder politifolk i retten og erkender, at der er ting, der er gået helt galt, siger hun og uddyber:

- Der er nogle politifolk, som bestemt også har haft opfattelsen af, at der er ting, der er foregået forkert i forhold til, hvordan efterforskningen skulle have været. Det har jeg hæftet mig ved, for det er helt i overensstemmelse med det, som Emilie Mengs mor og jeg tidligere har kritiseret politiet for.

Derfor langer bistandsadvokaten endnu en gang ud efter politiet og efterlyser en redegørelse:

- Jeg synes, at nu hvor historien er foreløbigt sluttet, så bør politiet redegøre for, hvordan efterforskningen er gået. De bør lave en redegørelse for, hvilke fejl der er begået, hvornår de er begået, og hvilke konsekvenser det har haft, siger hun foran Retten i Næstved.

Ikke tilfreds med erstatning

Det var en rekordhøj erstatning, som bistandsadvokat Mai-Britt Storm Thygesen havde krævet til Emilie Mengs mor og to søskende.

Det samlede krav lød på 934.503 kroner. Retten har tildelt en godtgørelse på 139.996 kroner. Emilie Mengs søskende har fået er erstatning på hver 50.000 kroner.

- Det er klart, at vi er en smule skuffede over den erstatning, der blev udmålt, for vi havde forventet, at den vil blive efterkommet efter den påstand, der var blevet nedlagt, siger Mai-Britt Storm Thygesen.

Erstatning

Den 33–årige i Korsør-sagen Philip Patrick Westh er dømt til at betale erstatning på samlet over 574.000 kroner til ofre og efterladte.

  • 139.996,10 kroner til Emilie Mengs mor

  • 50.000 kroner til hver af hendes søskende

  • 295.415 til pigen i Kirkerupsagen

  • 40.000 til pigen, der blev overfaldet på efterskolen


Tilfreds anklager

Foruden drabet på Emilie Meng er 33-årig Philip Westh dømt for at have frihedsberøvet og voldtaget en 13-årig pige i Kirkerup og for at have overfaldet en 15-årig pige i Sorø.

Philip Westh er blevet dømt fængsel på livstid, og det er anklager Susanne Bluhm godt tilfreds med:

- Jeg er meget tilfreds med, at retten langt hen ad vejen har fulgt både vores vurdering af beviserne, og har fundet tiltalte skyldig i stort set samme omfang som anklageskriftet – der var et par enkelte punkter, hvor retten ikke fandt det bevist, at der var foretaget voldtægt eller langvarig frihedsberøvelse – og derfor alene dømt for forsøg.

- Det er selvfølgelig rigtig dejligt, at der er kommet et foreløbigt retligt punktum. Det har været vigtigt for os som anklagere at fremlægge beviser på en forståelig og ordentlig måde, så vi nu kunne få sat et punktum i hvert fald i første instans. 

Anklager Susanne Bluhm er godt tilfreds med, at der nu er sat et foreløbigt punktum i Kirkerup-sagen.
Anklager Susanne Bluhm er godt tilfreds med, at der nu er sat et foreløbigt punktum i Kirkerup-sagen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Af pressen bliver anklageren også bedt om at forholde sig til den meget kritik, der har været af politiets efterforskning af drabet på Emilie Meng.

- Vi har fremlagt de beviser i sagen, der har været, og dem vi har fundet relevante. I dag koncentrerer jeg mig om den dom, der er afsagt. Der vil efterfølgende komme et forløb, hvor politikredsen vil kigge på, om der er begået fejl under efterforskningen, og det vil selvfølgelig blive undersøgt, da alle har interesse i, at det bliver gjort så godt som muligt.

33-årig fundet skyldig i:

Det er en meget lang liste af forhold Philip Patrick Westh kendes skyldig i.

Det drejer sig blandt andet om disse punkter:

  • Manddrab

  • Langvarig frihedsberøvelse

  • Usømmelig behandling af lig

  • Trusler

  • Overtrædelse af knivloven

  • Forsøg på langvarig frihedsberøvelse

  • Forsøg på voldtægt

  • Vold

  • Overtrædelse af færdselsloven

  • Forsøg på manddrab

  • Voldtægt

  • Besiddelse af pornografisk materiale med personer under 18 år

En sag, der rækker ud over de involverede

Susanne Bluhm fortæller foran retten, at hun er lettet over, at der nu er kommet et foreløbigt punktum i sagen. 

- Jeg tror, det er rigtig vigtigt. Både for familierne, men også for hele lokalsamfundet, at der nu endelig bliver sat et punktum i den her sag, der har været mange år undervejs.

I anklagemyndighedens procedure bliver der blandt andet nævnt, at det er en sag, der har betydning for flere end de pårørende.

- Det er retten, der har vurderet hvilken straf, der skal udmåles. Man har set på alle omstændighederne, særligt i relation til de forurettede. Men jeg tror, at det er rigtigt, at som Børns Vilkår, har været ude at sige, så er det her en sag, der har betydning ud over dem, der er direkte implicerede.

Ny DNA-metode blev godkendt i retten

Undervejs i retssagen da anklager Susanne Bluhm procederede gennemgik hun flere beviser. Her nævnte hun blandt andet de DNA-spor, som Eske Willerslev og Center for Geogenetik har fundet på Emilie Mengs bukser.

Det er en særlig teknik, der kan bruges på meget nedbrudt DNA. Her fandt de, at der var DNA på bukserne, som stammer fra den tiltalte eller en af hans nære mandlige slægtninge.

- Der er fri bevisførelse, og i princippet kan alle beviser blive fremlagt i retten, og så er det dommere og nævninge, der vægter dem i forhold til hinanden og afgører, hvad der skal lægges mest vægt på i den her sag, siger anklager Susanne Bluhm.

Retten endte med at godkende den nye DNA-metode som bevismateriale og dermed som en del af bevisbyrden.

- Det var dejligt for anklagemyndigheden, at vi fik det her bevis, som vi kunne fremlægge i retten, og at vi også fik lov til at fremhæve det i retten. Det er rigtigt, at retten har sagt, at de ikke har lagt afgørende vægt på beviset, men det er indgået i den samlede vurdering af beviserne i sagen, siger Susanne Bluhm.

Sådan har Center for Geogenetik undersøgt DNA

I retssalen fortalte Eske Willerskev, at de kun fandt meget fragmenteret DNA i de udklip af materiale og udskrab, de fik fra politiet.

I retsgenetik bruger man meget længere stykker DNA eller DNA-sekvsenser, med flere hundrede "basepar" .

De DNA-stykker Center for Geogenetik har udvundet, har 40 til 50 "basepar".

Han fortalte desuden, at de i Center for Geogenetik arbejder med en grænse på 30 til 35 ''basepar'', hvor et DNA-fragment vil være for kort, til at man undersøger det. Det betyder, at Center for Geogenetik kan lave DNA-undersøgelser på en langt mindre mængde DNA, end man normalt bruger i retssager


Nyhedsoverblik